Plenero dalyviai iš Ukrainos, Lenkijos ir Ukmergės.

„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“, Kultūra, Naujausi

Kraštiečio atminimui – paroda ir pleneras

Daiva ZIMBLIENĖ

Rajono savivaldybės atstovė spaudai

 Ukmergės kraštotyros muziejuje pagerbtas grafo, įžymaus fotografo, mokslininko ir visuomenės veikėjo Stanislovo Kazimiero Kosakovskio (1837–1905) atminimas. Liepos 4-ąją čia įvyko pa-rodos ir tarptautinio fotografijos plenero „Fotoodė grafui Stanislovui Kazimierui Kosakovskiui“, skirtų grafo 180-osioms gimimo metinėms, atidarymas.

Ukmergės muziejininkų surengtoje unikalioje parodoje – S. K. Kosakovskio gyvenimo Vaitkuškyje atodangos. Jas atskleidžia keliasdešimt eksponatų – archyvinių dokumentų ir fotografijų, kuriuos iš savo fondų parūpino Lietuvos valstybės istorijos archyvas, Kauno regioninis valstybės archyvas, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka ir Kosakovskių institutas.

Į Varinės kaimo bendruomenės iniciatyva organizuotą tarptautinį fotografijos plenerą susirinko net 27 dalyviai iš Ukrainos, Lenkijos ir Lietuvos (visi ukmergiškiai).

Per tris plenero dienas jie Ukmergės krašto apylinkėse (Vaitkuškyje, Lyduokiuose ir Vepriuose) ieškos grafų Kosakovskių giminės „pėdsakų“ bei juos įamžins.

Minėtos parodos ir tarptautinio fotografijos plenero atidarymo iškilmėse dalyvavo gausus būrys grafo S. K. Kosakovskio palikuonių – Varšuvoje gyvenantis jo provaikaitis, dailininkas Pavelas Šanaica-Kosakovskis su žmona, Kosakovskių instituto direktore Anira Vojan bei dukra Olivia ir kt., taip pat Lietuvos Respublikos Seimo nariai Juozas Varžgalys ir Juozas Imbrasas, rajono savivaldybės mero pavaduotoja Klavdija Stepanova, Savivaldybės tarybos nariai, šalies muziejininkai, plenero dalyviai, parodos ir plenero rėmėjai ir kt.

Renginio svečius pasveikino Ukmergės meno mokyklos styginis orkestras (vadovė Marija Virginija Mažeikienė), sveikinimo žodį tarė K. Stepanova, A. Vojan, J. Varžgalys, J. Imbrasas, viena iš plenero organizatorių – Naujųjų medijų meno klubo „Pozityvas“ vadovė, ukmergiškė Nijolė Paškauskienė, plenero dalyvių atstovas, Kijevo fotografijos klubo „9×12“ pirmininkas Andrejus Čekanovskis ir kt. Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus direktorius Osvaldas Daugelis perskaitė pranešimą „S. K. Kosakoskio fotografija“, o Ukmergės Antano Smetonos gimnazijos Gabių vaikų sambūrio istorikai išradingai pagarsino savo pranešimą „Mano karta ir grafų Kosakovskių palikimas mūsų krašte“.

Po renginio jo dalyviai apsilankė Pašilės kapinėse ir ten ant palaidoto S. K. Kosakovskio kapo padėjo gėlių.

IMG_5962

P. Šanaica-Kosakovskis (viduryje) su žmona A. Vojan.

IMG_5730

Unikalioje parodoje – archyviniai eksponatai.

IMG_5922 (2)

Ant S. K. Kosakovskio kapo padėta gėlių.

Dainiaus VYTO nuotraukos logo2

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Buvusių nebuna :
    Nuotraukose viskas gražu. Bet ar negėda rajono valdžiai už Pašilės kapinių tvorą. Akmenys voliojasi po šaligatvį, nors rudenį buvo atliktas remontas. Statybininkai jau pabėgo, išsitempė net vagonėlį. Ponai valdininkai pasidomėkit ir susirūpinkit. Nešvaistykit ne savo pinigų.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas