Aktualijos

Po Valstybės himno – dvi premjeros

Nijolė ČEPULIONYTĖ

 Liepos 6-ąją, minint Valstybės dieną, ukmergiškiai kartu su viso pasaulio lietuviais tradiciškai Pilies parke giedos Tautišką giesmę. Po valstybės himno ketvirtadienio vakarą pirmą kartą nuskambės ir naujasis „Himnas Vilkmergei“, taip pat susirinkusieji išvys mūsų kraštiečių menininkų iniciatyva pastatytą roko operos „Legenda apie Vilkmergę“ premjerą.

„Gimtajai žemei“ apie Valstybės dienai skirtus renginius pasakojusi rajono savivaldybės administracijos Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Lolita Gerulskienė tvirtino, jog pagrindiniu šventės akcentu taps ukmergiškių sukurtas himnas mūsų miestui ir atgimusios legendos pristatymas po atviru dangumi. Šias premjeras, pasak L. Gerulskienės, inicijavo šiemet 95-ąjį jubiliejų mininti rajono savivaldybės Vlado Šlaito viešoji biblioteka.

„Dar praėjusių metų pabaigoje Vlado Šlaito biblioteka ir žinomas perkusininkas, tarptautinių būgnų ir perkusijos festivalių meno vadovas, kraštietis kompozitorius Saulius Auglys paskelbė eilėraščio konkursą „Himnas Vilkmergei“, pakviesdami jame dalyvauti Ukmergės krašto literatus ir visą kuriančiąją bendruomenę“, – gražų sumanymą priminė Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja.

Konkurso rengėjų tikslas buvo paskatinti domėtis mūsų krašto istorija, ugdyti žmonių kūrybiškumą, prisidėti prie Ukmergės vardo garsinimo, įprasminti istorinį miesto vardą – Vilkmergė, sukuriant tekstą himnui. Jam muziką rašyti ėmėsi kompozitorius S. Auglys.

 Eilėraščio konkurse dalyvavo septyni autoriai, pateikę vertinimo komisijai 11 savo kūrinių – kai kurie ir po kelis eilėraščius. Ši iniciatyva subūrė įvairaus amžiaus, skirtingo išsilavinimo ir profesijų žmones. Vyriausiai konkurso dalyvei buvo 77-eri, jauniausiai – 11 metų. Komisijai teko vertinti moksleivių ir pensininkų, literatų mėgėjų ir profesionalių poetų, net literatūrologų ir kompozitorių eiles.

Laureate tapo pedagogė, Lietuvos nepriklausomųjų rašytojų sąjungos narė, literatūrinės Vlado Šlaito premijos ir Amerikos lietuvių švietėjo, kunigo Antano Miluko atminimo literatūrinės premijos laureatė, respublikinio poezijos konkurso „Žydinčios vyšnios šakelė“ ir 11-osios respublikinės politinių kalinių ir tremtinių dainų ir poezijos šventės „Leiskit į Tėvynę“ poezijos konkurso laureatė, šešių knygų autorė, kurios septintoji poezijos ir prisiminimų knyga šiuo metu ruošiama spaudai, – poetė Leonora Jankeliūnienė.

Eilėraščio konkurso rezultatai buvo paskelbti Vasario 16-osios išvakarėse Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje vykusio šventinio renginio metu. Konkurso dalyviams – L. Jankeliūnienei, Albinui Kuliešiui, Vainiui Bakui, S. Augliui, Zitai Sabulienei, Kordelijai Čereškaitei ir Reginai Jarovajai įteiktos bibliotekos administracijos padėkos. Šio renginio metu kompozitorius S. Auglys pristatė ukmergiškiams būsimosios savo operos „Legenda apie Vilkmergę“ libretą ir muziką. Tada ir buvo paskelbta, jog operos premjera įvyks Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną.

„Taigi, nuskambėjus Valstybės himnui, ukmergiškiai bus pakviesti į dvi premjeras. Pagal poetės L. Jankeliūnienės žodžius sukurtą „Himną Vilkmergei“ atliks Ukmergės kultūros centro mišrus vokalinis ansamblis „Klasika“, vadovaujamas Jūratės Martinkutės. Vėliau scenoje pasirodys premjerinio spektaklio „Legenda apie Vilkmergę“ ir jam sukurtos muzikos autorius S. Auglys, kuris supažindins su atgimusios legendos siužetu“, – į Pilies parką ukmergiškius bei miesto svečius kvietė Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja L. Gerulskienė.

Operos libretas susijęs su Didžiosios Britanijos istoriko S. C. Rowello‘o, tyrinėjusio ankstyvąjį Lietuvos valstybės formavimosi laikotarpį, ištarme: „Gediminaičių dinastija gali būti kildinama iš XII a. minimo kunigaikščio Vilikailos ir prasidėjo Ukmergėje (Vilkmergėje).“ Istoriko nuomone, Ukmergė buvo pagrindinis įtvirtinimas Rytų Lietuvoje, Gediminaičių valdų centre, ir priklausė Gediminaičiams.

Roko operos autorius, siekdamas operos siužeto išraiškingumo bei jausmingumo, sujungė šiuos istorinius motyvus su legenda apie Ukmergės pilies atsiradimą, kurioje pagrindinė dominantė yra grakšti meilės linija, kilnūs ir dramatiški jausmai. Šios linijos išryškinimas ir nulėmė roko operos pavadinimą – „Legenda apie Vilkmergę“.

Roko operos personažai ir solistai: kunigaikštis Vilikaila (Vilkmergės įkūrėjas) – Egidijus Dauskurdis; kunigaikštienė – Neda Malūnavičiūtė; Vilk-mergė (mergaitė, kurią surado kunigaikštis Gediminas miške, augančią tarp vilkų) – Raminta Naujanytė (Bjelle); Gediminas (būsimasis Lietuvos valdovas, kunigaikščio Vilikailos anūkas) – Darius Mickus.

Atlikėjai: valstybinis pučiamųjų instrumentų orkestras „Trimitas“; koncertinė įstaiga Valstybinis choras „Vilnius“; ritmo grupė – Gintaras Šulinskas (solinė gitara), S. Auglys (vibrofonas), Gediminas Alekna (violončelė), Darjuš Loznikov (bosinė gitara), Mindaugas Stundžia (mušamieji).

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas