Asociatyvinė nuotrauka.

Aktualijos, Naujausi

Veteranus palikti darbo vietas skatins išmokomis

Šiais mokslo metais į pensijas išeinančių rajono pedagoginių darbuotojų išeitinėms pašalpoms bus skirta 73 tūkstančiai eurų, iš jų 43 635 eurai – valstybės biudžeto lėšos.

Vykdomas pedagogų skaičiaus optimizavimas

Kaip „Gimtajai žemei“ sakė rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėja Dalė Steponavičienė, Lietuvoje kasmet mažėjant moksleivių skaičiui, daug pedagogų priversti dirbti mažu krūviu ir už tai gauti itin mažus atlyginimus. Be to, sparčiai senėja pedagogų personalas, o jo atsinaujinimas lėtėja. Kad veteranai būtų labiau paskatinti atlaisvinti darbo vietas jaunesniems specialistams, jau kelerius metus vykdoma pedagoginių darbuotojų skaičiaus optimizavimo programa.

Vyriausybė, siekdama, jog mokytojams būtų iš karto išmokėtos išeitinės iki šešių mėnesių dydžio pašalpos, šiam tikslui skyrė lėšų iš valstybės biudžeto. Pinigų išmokoms skiriama ir iš savivaldybės biudžeto bei moksleivio krepšelio“, – paaiškino vedėja.

Patvirtino tvarką

Šių metų sausio mėnesį švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė įsakymu patvirtino tvarkos aprašą, pagal kurį yra teikiama valstybės parama išmokoms išeinantiems į užtarnautą poilsį pedagogams.

Apraše nurodoma, kad valstybės biudžeto lėšos skiriamos savivaldybėms ir valstybinėms mokykloms išeitinių išmokų išlaidoms visiškai arba iš dalies padengti, kai išeitinės išmokos mokamos valstybinių ir savivaldybių mokyklų mokytojams, dirbantiems pagal ikimokyklinio, priešmokyklinio, bendrojo ugdymo ir profesinio mokymo programas, ir auklėtojams, įgijusiems teisę į visą senatvės pensiją ar įgysiantiems šią teisę iki 2017 m. gruodžio 31 d., ir darbo sutartys su šiais darbuotojais nutraukiamos šalių susitarimu.

Norėdama gauti valstybės biudžeto lėšų, savivaldybė ar valstybinė mokykla iki 2017 m. gegužės 1 d. turi pateikti Švietimo ir mokslo ministerijai paraišką valstybės biudžeto lėšoms gauti. Valstybės biudžeto lėšos savivaldybėms ir valstybinėms mokykloms skiriamos ne vėliau kaip iki 2017 m. birželio 1 dienos, jeigu paraiška pateikta iki 2017 m. rugsėjo 30 d., lėšos skiriamos iki 2017 m. spalio 10 d.“, – rašoma ministrės įsakyme.

Apraše numatoma ir išmokų dydžio tvarka: „Lėšų poreikis išeitinėms išmokoms mokėti apskaičiuojamas laikant, kad vienam asmeniui išmokamos išeitinės išmokos dydis yra 2 mėnesių pedagoginio darbuotojo vidutinio darbo užmokesčio dydžio, kai jo nepertraukiamasis stažas toje darbovietėje yra iki 36 mėnesių; 3 mėnesių – kai jo nepertraukiamasis stažas toje darbovietėje yra nuo 36 iki 60 mėnesių; 4 mėnesių – kai stažas yra nuo 60 iki 120 mėnesių; 5 mėnesių – kai stažas yra nuo 120 iki 240 mėnesių; 6 mėnesių – kai stažas yra daugiau kaip 240 mėnesių.“

Užtarnauto poilsio panoro dvylika pedagogų

D. Steponavičienė paaiškino, jog vadovaujantis aprašu rajono mokyklose buvo apklausiami darbuotojai, kurie norėtų išeiti užtarnauto poilsio. „Norą pareiškė trylikos įstaigų dvylika pedagogų. Viena mokytoja dirbo dviejose mokyklose“, – teigė vedėja.

Iš valstybės biudžeto skyrus 43 635 eurus, savivaldybės – 26 600 Eur, daugiausia lėšų išeitinėms išmokoms bus skirta „Ryto“ specialiajai mokyklai – 10 412 Eur iš valstybės ir 5 200 Eur – savivaldybės biudžeto, Siesikų gimnazijai atitinkamai 7 294 ir 3 700 Eur, vaikų lopšeliui-darželiui „Eglutė“ – 6 697 ir 3 500 Eur, Želvos gimnazijai – 6 185 ir 3 100 Eur, Antano Smetonos gimnazijai – 4 200 ir 2 100 Eur, Jono Basanavičiaus gimnazijai – 3 114 ir 2 000 eurų.

Pamokas paskirstys kitiems mokytojams

Rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Ingrida Krikštaponienė sakė, kad 2016-2017 mokslo metais pirmaeilėse pareigose rajone dirbo 453 pedagoginiai darbuotojai. Anot vyr. specialistės, kai kurie pedagogai išeiti užtarnauto poilsio apsisprendė dėl to, jog jau nemažai metų dirbo būdami pensinio amžiaus, kiti pastaruoju metu svarstė tokią galimybę ir dabar, kai galima gauti iki šešių mėnesių pedagoginio darbuotojo vidutinio darbo užmokesčio dydžio siekiančias išmokas, nutarė pasinaudoti šia proga.

Pensininkams išėjus iš darbo, jų dėstomos pamokos bus paskirstytos kitiems mokytojams, kurie turi mažus krūvius. Dėl to jiems turėtų padidėti atlyginimai.

Trūksta psichologų, perdaug – pradinukų mokytojų

Apibūdindama bendrą pedagoginę kadrų situaciją rajone I. Krikštaponienė pažymėjo, kad mūsų savivaldybėje trūksta psichologų. Anot vyr. specialistės, tai lemia ir reikalavimas, kad mokykloje gali konsultuoti tik magistro laipsnį įgijęs psichologas.

I. Krikštaponienė sakė, kad rajone yra perdaug ikimokyklinio ugdymo įstaigų, pradinių klasių pedagogų, taip pat kai kurių kitų specialybių mokytojų. „Kam nepavyksta įsidarbinti mokymo įstaigose, pradeda dirbti ne pedagoginį darbą, kai kas išvažiuoja į užsienį“, – konstatavo vyr. specialistė.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • antanelis :
    ingutė nori but viršininke
    • Asta :
      Nori nori. Su klaidom rašo lietuviškai,nors pedagoginiame kažkokiu būdu studijavo lietuvių kalbą :D Matyt,sukta moterėlė
  • Skaitytojas :
    Pagiežingi komentarai - norma? Žmogau, gal Tau skauda? Jei taip, tai Tu būtinai turi pasityčioti iš kito? Pirma: koks kieno reikalas kada išeiti ar neišeiti specialistui iš darbo? Tai yra kiekvieno asmeninis pasirinkimas. Dariau, rašai apie konkretų asmenį. Jį įžeidinėji. Vaidini drąsų savo rašliava. Neskanu, nemalonu, žema...
    • Asta :
      Tai kad ne vien Darius pastebi,kad Ingute (Krikstaponiene) nori but virsininke :D o tamsta anonimini skaitytojau, gal ir esi ta Ingute?
  • Darius :
    "Ekspertė" Krikštaponienė, gavusi šiltą vietelę dėl savo mamytės anuomet buvusios privatizavimo skyriaus vedėjos Levandauskienės, dabar vaidina didelę žinovę ir viršininkę. Nors smegenėlės kaip vištos,todėl nesugebėtų jau ir pedagoginio darbo dirbt. Pedagogai darbo netenka, vaikų nemžėja, o tokios krikštaponienės, gavusios šiltas vietas dėl savo mamyčių,bezda kaip bezdėję savo kabinetuose ir dar postrigauja, ir dar algas už tai ima.
  • Nesvarbu :
    Juokinga ir graudu mokytojai nusene persikvalifikave vos ne keliu dalyku specialistai galintys destyti du skirtingus dalykus, galbut reiketu ivesti ir mokytojams egzaminus ?
  • Aš :
    Man regis D.Steponavičienė irgi pensininkė,bet į pensiją kažkodėl nesiruošia.
    • Darius :
      Čia turbūt vyr specialistė Krikštaponienė komentuoja? Negali sulaukt,kada atsilaisvins vedėjos vieta

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas