R. Adamonis.

Aktualijos, Naujausi

Apylinkės teisme – teisėjų kaita

Iš Ukmergės rajono apylinkės teismo teisėjos pareigų sulaukusi nustatyto pensinio amžiaus traukiasi laikinai teismo pirmininkės pareigas ėjusi Edita Zarembienė. Birželio 30-oji – paskutinė teisėjos darbo diena. Nuo liepos 1-osios Apylinkės teismui laikinai vadovaus teisėjas Rinaldas Adamonis.

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos teisėjų įstatymu, teisėjas iš pareigų atleidžiamas, kai pasibaigia teisėjo įgaliojimų laikas arba jis sulaukia įstatymų nustatyto pensinio amžiaus. Apylinkės teismo, kaip ir apygardos bei apygardos administracinio teismų, teisėjus skiria bei iš pareigų atleidžia Respublikos prezidentas, pritariant Teismų tarybai. Įstatymas numato, jog teisėjas į pareigas yra skiriamas iki 65 metų. E. Zarembienė pagal jai suteiktą įgaliojimų laiką galėtų dirbti iki kitų metų sausio 11 dienos, tačiau ji nusprendė iš darbo išeiti pusmečiu anksčiau. Prezidentė Dalia Grybauskaitė dekretą dėl jos atleidimo pasirašė kovo 31 dieną.

Ukmergės teisme E. Zarembienė teisėja dirbo nuo 1993-ųjų birželio. Turėdama didžiausią darbo stažą Apylinkės teisme, ji pastaruosius penkerius metus laikinai ėjo teismo pirmininkės pareigas. Šios jai teko pasibaigus tuometinio teismo pirmininko Evaldo Pašilio kadencijai. Naujasis teismo pirmininkas nebuvo skiriamas todėl, kad šalyje prasidėjo teismų reforma. Pusantrų metų rajono Apylinkės teismui E. Zarembienė vadovavo ir 2006-ųjų kovą mirus tuometiniam pirmininkui Rimantui Kliaugai.

Gimtosios žemės“ kalbinta E. Zarembienė sakė, jog trauktis iš pareigų nusprendė, nes mano, kad tam atėjo tinkamiausias laikas. „Į pensiją išėjo mano vyras. Juo pasekti nutariau ir aš. Tiesiog išeinu namo, į laisvę, pas save…“ – cituodama Rūtos Vanagaitės knygos „Ne bobų vasara“ žodžius kalbėjo teisėja. Ir pridūrė, kad nors ir nesijaučia sena ar nepajėgi dirbti, įsitikinusi, jog reikia eiti į priekį, pailsėti, pasidžiaugti gyvenimu.

E. Zarembienė Apylinkės teismui vadovavo ypač sunkiu metu. 2012 metų gruodį teismo pastate buvo rastas nemažas kiekis gyvsidabrio, todėl dėl iškilusio pavojaus sveikatai teismo darbuotojams teko ieškotis kitų patalpų, kraustytis iš užteršto pastato, pasirūpinti sveikatos reikalais. Tuo pat metu pradėtas gvildenti ir naujojo teismo pastato statybų klausimas. Beje, statybos pradėtos tik šiemet.

Šiais metais Širvintų rajono apylinkės teismą pasiekė ir anksčiau gyvsidabriu užterštame teisme dirbusių 32 teisininkų iš Ukmergės civilinė byla, kurioje jie reikalauja turtinės ir neturtinės žalos atlyginimo. Tarp ieškovų yra ir teisėjas R. Adamonis. Tuometinė teismo pirmininkė E. Zarembienė į teismą nesikreipė. „Įvertinus visas aplinkybes, toks buvo mano apsisprendimas. Jei ateityje iškiltų sveikatos negalavimų ir jie atsirastų būtent dėl gyvsidabrio poveikio, aišku, galėsiu į teismą dėl žalos atlyginimo kreiptis ir aš, nes tokios teisės nepraradau“, – pokalbio metu teigė teisėja.

E. Zarembienė patvirtino, jog nuo liepos 1 dienos Apylinkės teismui laikinai vadovaus teisėjas R. Adamonis. Jis rajono Apylinkės teisme dirba nuo 1994 metų.

Šiuo metu Ukmergės teisme yra 26 etatai, dirba šeši teisėjai. Tik du iš jų – E. Zarembienė ir R. Adamonis – nagrinėja baudžiamąsias bylas. Todėl E. Zarembienei pareiškus pageidavimą išeiti į pensiją, Nacionalinė teismų administracija pranešė apie Ukmergėje atsilaisvinsiančią teisėjo vietą. Į šią vietą sulaukta šešių pretendentų. Visi jie apsilankė Apylinkės teisme, susipažino su darbuotojais, į kurių nuomonę atsižvelgiama atrankos metu.

Pirmadienį, birželio 26-ąją, vyko atrankos komisijos posėdis. Kaip „Gimtąją žemę“ informavo Nacionalinės teismų administ-racijos Komunikacijos skyriaus vedėja Gabija Vaičeliūnaitė, kandidatas dar nėra aiškus, nes komisijos išvados po posėdžio paskelbiamos per 14 darbo dienų.

Zarembiene (teiseja) 14-10 1

E. Zarembienė.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas