J. Gricius (viduryje) darbų saugos padėtį rajone įvertino teigiamai.

Aktualijos, Naujausi

„Darbuotojas išeina į darbą, o ne į karą, ir privalo sugrįžti“

Lolita BUGENYTĖ

Ketvirtadienį rajono savivaldybės administracijos salėje vyko susitikimas su Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) vadovais nelegalaus darbo, darbuotojų saugos bei kitais, su VDI kompetencija susijusiais, klausimais. Į Ukmergę atvyko Lietuvos Respublikos vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius Jonas Gricius, jo pavaduotojas Dalius Čeponas bei VDI Komunikacijos skyriaus vedėja Marija Čereškevičiūtė. Su svečiais susitiko rajono savivaldybės, profesinių sąjungų atstovai, seniūnai bei kiti interesantai.

Renginio metu pristatyta, jog šių metų sausio–balandžio mėnesiais rajono savivaldybėje neužfiksuotas nė vienas darbuotojų saugos ir sveikatos rizikingumo ar darbo teisės pažeidimų atvejis. Gauti 5 skundai ir pranešimai dėl viešojo intereso (tuo tarpu Vilniaus apskrityje – 541). VDI surašyta administracinių nusižengimų (teisės pažeidimų) protokolų – 2 (Vilniaus apskrityje – 200). Darbo ginčų komisijos gavo 5 prašymus (Vilniaus apskrityje – 777). Taip pat per pirmuosius keturis metų mėnesius Ukmergės rajono savivaldybėje nenustatyta neteisėtai dirbusių asmenų, neįvyko nė vienas sunkus ar mirtinas nelaimingas atsitikimas.

Tiesa, praėjusių metų gegužės 2 dieną tranšėjoje dviejų ekskavatorių montuojamu lietaus nuotekų vamzdžiu buvo mirtinai prispaustas UAB „Ukmergės keliai“ kelio darbininkas. To priežastis – darbuotojas pažeidė instrukcijos reikalavimus ir buvo pavojingoje zonoje.

Ukmergės rajone per 2016 m. ir 2017 m. pirmą ketvirtį nustatytos dvi profesinės ligos, arba 0,33 proc. nuo visų per šį laikotarpį nustatytų profesinių ligų.

J. Gricius, komentuodamas gerus Ukmergės rajono savivaldybės rodiklius, teigė: „Tai kartu ir džiugina, ir kelia nerimą, nes idealių situacijų nebūna, galbūt kažkas yra nutylima. Tačiau aš tikiu, kad jūsų rajone darbuotojai ir darbdaviai susitaria, randa kompromisą. Žinoma, yra situacijų, kurių neįmanoma išspręsti be VDI ar teismų intervencijos. Vis dėlto aš visada patariu besikreipiantiems susitarti su darbdaviu ar darbuotoju, paieškoti taikaus sprendimo, jei tai įmanoma. Juk jei susitariama, patenkintos yra abi pusės, o ne kažkuri viena.“

Susitikimo metu VDI vadovas pristatė institucijos veiklas bei funkcijas ir išskyrė tris svarbiausias: tai nelaimingų atsitikimų, profesinių ligų bei darbo įstatymų pažeidimo kontrolė, prevencija. „Ypač mums kelia nerimą žūtys darbe. Mes tikrai to netoleruosime, tokiu atveju bus taikomos pačios griežčiausios priemonės. Žuvo žmogus, reiškia, kažkas turi būti už tai atsakingas. Darbuotojas išėjo į darbą, o ne į karą, ir jis privalo sugrįžti. Dažnai dėl to atsakingi darbdaviai, netinkamai organizuojantys darbus ir netaikantys kompleksinių darbo saugos priemonių. Taip darbuotojai užkasami gyvi duobėse, sutraiškomi tarp betono luitų, uždusinami trąšų sandėlyje ir pan. Beje, trečdalis darbuotojų, patys pažeisdami darbo saugos taisykles, savo noru eina į mirtį“, – griežtai kalbėjo J. Gricius.

VDI vadovai taip pat pristatė pagrindinius naujojo Darbo kodekso aspektus bei paminėjo, kad jam įsigaliojus VDI išliks kaip patarėjai, konsultantai bei kontrolės priemonių taikytojai. Svečiai kvietė išsakyti pastabas ir įžvalgas, kaip VDI turėtų keistis ir ką dar reikėtų padaryti, kad būtų užtikrinta darbuotojų sauga bei socialinės garantijos. Šios diskusijos metu Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų Ukmergės filialo vadovas Regimantas Baravykas pastebėjo, kad vien galimybės konsultuotis su specialistais inspekcijos tinklalapyje nepakanka: „Buvo laikas, kai Ukmergėje buvo darbo teisės specialisto etatas, ir tie, kas norėdavo, galėdavo ateiti pasikonsultuoti. Rekomenduojame tai sugrąžinti, kadangi tai yra efektyviau nei konsultacijos elektroniniu būdu.“ VDI vadovai paaiškino, kad konsultantai gali atvykti tiek ūkio subjektų, tiek asociacijų prašymu ir siūlė šia galimybe naudotis.

Rajono meras Rolandas Janickas iškėlė socialinės atskirties problemą, kalbėjo apie tai, jog įsiskolinę asmenys stengiasi likti šešėlyje, kadangi kitu atveju iš jų didelę dalį atlyginimo atskaičiuoja antstoliai ir jiems tampa sudėtinga „atsistoti ant kojų“. Tokiems žmonėms lieka rinktis, ar išvykti iš Lietuvos, užsidirbti pinigų ir grąžinti skolas bei taip grįžti į gyvenimą, arba amžinai likti šešėlyje. „Deja, kai kurie kaip išeitį iš tokios situacijos pasirenka ir savižudybę“, – kalbėjo meras. Jis išsakė ir pastebėjimą, kad dažnai jaunų žmonių pirmoji darbovietė būna pas nesąžiningą darbdavį: „Jaunuoliai kelis mėnesius negauna algos, o vėliau nusivylę išvyksta iš šalies.“ VDI vadovas pritarė, kad tai yra didelė problema, ir labai svarbu nesąžiningus darbdavius kontroliuoti.

Susitikimą baigė VDI vadovas J. Gricius, dėkodamas už išsakytus pastebėjimus ir kviesdamas konsultuotis, bendradarbiauti bei nebūti abejingiems ir informuoti apie pažeidimus.

Dainiaus VYTO nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas