Vandalai nuolat niokoja dviračių ir pėsčiųjų taką.

Aktualijos, Naujausi

Prieš penkerius metus įrengtą poilsio vietą teks kapitaliai tvarkyti

Genovaitė KAZIELIENĖ

Prie Šventosios pakrantės esantis 800 metrų ilgio dviračių ir pėsčiųjų takas, kuriam suteiktas Ukrainos miesto Podolės Kameneco vardas, tapo mėgstama ukmergiškių poilsio vieta. Deja, ir viena labiausiai niokojamų, kur vandalai pradėjo siautėti vos ją įrengus.

Poilsio zonos įrengtos už europinius pinigus

Dviračių ir pėsčiųjų takas buvo įrengtas 2012 metais sutvarkius Šventosios upės pakrantę tarp Vilniaus ir Jono Basanavičiaus gatvių. Šie darbai atlikti pagal projektą „Šventosios upės trasos Ukmergės rajone pritaikymas turizmui“. Projektas buvo įgyvendinamas dviejose teritorijose. Šventupės kaime ant upės kranto buvo įrengtas kempingas, o mieste sutvarkyta Šventosios pakrantė, įrengtas 2,5 metro pločio apšviestas pėsčiųjų-dviračių takas, vaikų žaidimų aikštelė, vandens kolonėlė, pontoninė prieplauka baidarėms, dviračių stovai, suoliukai, pavėsinės.

Projekto vertė – apie 900 tūkst. eurų, beveik visa suma skirta iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų.

Remontas – po du kartus per metus

Dar nespėjus pasidžiaugti nauja, šiuolaikiška poilsio vieta, policijoje buvo pradėti registruoti pranešimai apie niokojamus įrenginius. Nepraėjus nė pusmečiui niekadėjai kelias šiukšliadėžes pradangino, kitas išvertė iš plytelių, nudraskė dekoratyvines detales, taip pat nuo laikančiųjų konstrukcijų nuplėšė tinklinę tvorą, jos papuošimus. Vėliau suoliukai buvo deginami, laužomi, kitaip darkomi. Kol dar nebuvo pasibaigęs garantinis laikas, kai kurios suniokotos dalys buvo nuimtos ir išvežtos gamintojui. Visa tai sutvarkius, suoliukai bei šiukšliadėžės dar kartą sumontuoti. Tačiau ir vėl nuolat siaubiami.

Ukmergės miesto seniūnė Zita Pečiulienė „Gimtajai žemei“ sakė, jog nuo 2014-ųjų dviračių takas buvo tvarkomas po du kartus per metus. „Dabar šio tako būklė tokia, kad būtina jį kapitaliai remontuoti. Tvora taip išdraskyta, išversta iš pagrindų, jog ją reikia naujai įbetonuoti. Vienas suoliukas išrautas iš pamatų, nėra nė vienos geros šiukšliadėžės – visos išspardytos. Todėl reikės pirkti naujas“, – vardijo nuostolius seniūnė.

Taip pat ji minėjo, kad darbus planuojama pradėti šį mėnesį. Kai kuriuos seniūnija atliks savo jėgomis – dažys suoliukus, tiltelį, kitiems bus samdomas rangovas. Anot seniūnės, jau skaičiuojama darbų sąmata, ruošiami dokumentai vykdyti viešąjį pirkimą, kelioms įmonėms pateikti pasiūlymai jame dalyvauti. „Sutvarkysime, kol vėl išdaužys…“ – reziumavo Z. Pečiulienė.

Reikėtų visiems rūpintis bendru mūsų turtu

Seniūnė samprotavo, jog vandalai turi galimybę siautėti ir dėl visuomenės abejingumo: „Prie upės visada vaikšto daug žmonių, todėl tikrai kas nors mato, kaip niokojami suoleliai, šiukšliadėžės. Reikėtų būti pilietiškiems ir apie tokius faktus pranešti policijai. Juk tai visų mūsų bendras turtas. Jaunajai kartai taip pat reikėtų daugiau aiškinti apie aplinkos puoselėjimą, tvarkymą, pagarbą savo miestui“, – įsitikinusi seniūnė.

Chuliganai dažniausiai siautėja prisidengdami tamsa, kad jų niekas nematytų. Savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjas Aidas Dutkus sakė, jog dviračių tako aplinka stebima vaizdo kamera. Tačiau jos nepakanka, tad šiais metais mieste vykdant antrą kamerų rengimo etapą, viena bus įrengta ir Paupio gatvėje. Ja bus galima filmuoti visus į šią poilsio vietą įeinančius ir išeinančius žmones.

Paupio takas 17-06 7

Paupio takas 17-06 2

Paupio takas 17-06 1

Dainiaus VYTO nuotraukos

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Kam tau žinot :
    Kaip tokiam debilu kraštui kaip ukmergė tai yra normalu.
  • Ukmergė debilu krastas :
    Dalbajobai vaiku darbas
  • Anonimas :
    Prakeikta karma. Durnas buves vienas rajono vadovu sita durna pavadinima dave, tai toks ir tako likimas - durniai ji griauna.
  • Aha :
    Tai paziurekit vakarais kai geras oras,kas ten darosi. Ka,policininkui sunku su kokia porininke romantiskai praeiti paupiu,kodel nera pesciomis patruliuojanciu pareigunu labiausiai probleminese miesto vietose? Kalti gyventojai,kad nekaziolina? Tai kam tos butaforines kameros? Isisavinot pinigus,o toliau uz visu mokesciu moketoju lesas zadat remontuoti?

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas