Aktualijos, Naujausi

Miesto centre – didžiulė erdvė, šokantis fontanas, du tualetai

 Kraštotyros muziejuje visuomenei buvo pristatyti uždarosios akcinės bendrovės „Panprojektas“ parengti ir Kultūros paveldo departamento patvirtinti Ukmergės miesto centrinių viešųjų erdvių (Kęstučio aikštės, Draugystės skvero ir Pilies parko sutvarkymo su prieigomis) projektiniai pasiūlymai. Nors į šį renginį kviesta įvairiomis priemonėmis – ir spaudoje, ir internete, susipažinti su būsimo miesto centro vizija atėjo tik po kelis Savivaldybės tarybos narius, visuomeninių organizacijų atstovus, ukmergiškius.

 Pasikeis neatpažįstamai

Renginio metu UAB „Panprojektas“ architektė Neringa Sargautaitė pateikė Ukmergės centrinės dalies projektinių pasiūlymų prezentaciją. Pranešėja apibendrino istorinius-ikonografinius šios miesto dalies tyrimus ir urbanistinę architektūrinę analizę,siūlomus sprendimus, mažąją architektūrą, demonstravo vizualizacijas. Po pranešimo paaiškėjo, kad miesto centrinė dalis pasikeis neatpažįstamai.

Vanduo „šoks ir gros“

Ukmergiškiai prisimena miesto centre kadaise buvusį fontanėlį ir pasvarsto, jog vėl reikėtų jį įrengti. Buvo siūloma fontaną pastatyti priešais savivaldybės pastatą, vėliau, rekonstruojant aikštę prie Kultūros centro, siūlyta čia įrengti ir fontaną. Tačiau tam galimybių nebuvo rasta.

Tačiau dabar, atrodo, svajonė išsipildys – architektai prie Kraštotyros muziejaus suprojektavo fontaną – ir ne paprastą, o šokantį ir grojantį.

Pasikeis neatpažįstamai

Po rekonstrukcijos nuo savivaldybės pastato iki Vilniaus gatvės bus vientisa erdvė. Parke prie Nepriklausomybės paminklo numatyta iškirsti medžius, atsiras laiptai su terasomis.

Prie Vilniaus gatvės bus žalioji zona poilsiui, taip pat numatomos vietos galimiems paviljonams statyti, mažoms krautuvėlėms rengti, viešam tualetui ir fontano techninei patalpai. Nuo Vilniaus gatvės į Pilies kalną kils laiptai. Ateityje, jei atsirastų lėšų, bus rengiamas keltuvas.

Iš Vilniaus gatvės taip pat bus galima patekti į Kraštotyros muziejaus rūsį, kur demonstruojama eksponatų ekspozicija.

Miesto autobusų sustojimo vieta Kęstučio aikštėje išliks.

Rekonstrukcijos metu bus įrengtas modernus, taupus apšvietimas LED lempomis.

Pilies parke – vaikų žaidimo, apžvalginės aikštelės

N. Sargautaitė pasakojo, kad Pilies parke suprojektuota žalioji poilsio zona, vaikų žaidimų aikštelė, treniruokliai, kavinė, viešasis tualetas.

Tad iki šiol egzistavusi viešojo tualeto problema pagaliau bus išspręsta – centre jų atsiras net du.

Planuojama Pilies kalno šlaite iškirsti medžius, čia pastatyti apžvalgos aikšteles, nuo kurių atsivers miesto ir upės panorama.

Numatoma pakoreguoti automobilių judėjimą – Pilies gatvė bus pratęsta, čia bus galima parkuoti 22 autotransporto priemones, miesto centre liks ir esamos automobilių stovėjimo aikštelės.

Kad turistai pabūtų ilgiau

Pranešėją papildęs meras Rolandas Janickas sakė, jog Pakalnės gatvėje dabar esanti aikštelė bus pritaikyta autobusų parkavimui. „Atvažiavę turistai galės būti išleidžiami Kęstučio aikštėje, o autobusai jų galės laukti Pakalnės gatvėje“, – teigė R. Janickas.

Jis minėjo, jog numatytoje tvarkyti teritorijoje yra ir privati valda. „Bandome kalbėtis su jo savininku, kad vietoj aplinkos nepuošiančio statinio galėtų būti paviljonas, kuriame – kavinė“, – dalijosi mintimis meras.

Jis taip pat pridūrė, jog esant istorinių duomenų, kad Pilies parke stovėjo mūrinė pilis, pradėta ieškoti jos liekanų. „Jeigu rastume pamatus, jie taip pat būtų čia eksponuojami archeologinių radinių ekspozicijoje“, – kalbėjo R. Janickas.

Miesto centre projektuojama ir dviejų vietų elektromobilių įkrovimo stotelė. Savivaldybei tereikės įrengti elektros laidus, o kolonėlės bus pastatytos nemokamai. Šios mašinos gali būti įkraunamos greituoju būdu ir lėtai. Anot mero, pasirinktas pastarasis variantas, kad „svečiai galėtų dvi valandas pabūti Ukmergėje…“

Kęstučio aikštės numatyta danga – lygi natūralaus akmens plokštė.

Teko atsižvelgti į Kultūros paveldo departamento reikalavimus

2002 m. Ukmergės senamiestis buvo įrašytas į Nekilnojamų kultūros vertybių registrą, tad yra saugoma teritorija. Dėl to visus planavimo dokumentus teko ilgai derinti su Kultūros paveldo departamentu.

Labai daug diskusijų kilo dėl centrinės aikštės želdinių. Departamento darbuotojai reikalavo, kad aikštė atrodytų autentiškai, tokia, kokia buvo prieškariu – be medžių. Vis dėlto savivaldybei pavyko susiderėti, kad abiejuose dabartinio parko prie savivaldybės pastato kraštuose vietoje iškirstų senų medžių atsirastų naujų želdinių.

Kultūros paveldo departamentas taip pat nepritarė savivaldybės užmojams centre įrengti žiedinę sankryžą. Vis dėlto kompromisas rastas – toje vietoje vyks judėjimas ratu. Šios sankryžos tvarkymo darbai turėtų vykti lygiagrečiai su centro rekonstrukcija.

Numatoma sujungti savivaldybės pastatą ir Kraštotyros muziejaus patalpas

R. Janickas atskleidė, kad dabartinis savivaldybės pastatas ir atlaisvintos Kraštotyros muziejaus patalpos bus sujungti į vieną. Tuomet čia tilps visi savivaldybės administracijos skyriai. Šiuo metu Kultūros ir turizmo skyriaus darbuotojai glaudžiasi Turizmo ir verslo informacijos centre, Civilinės metrikacijos skyrius dirba Vytauto gatvėje, Švietimo ir sporto, Centralizuoto vidaus audito skyriai bei valstybės tarnautojai, neįeinantys į struktūrinius padalinius, Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus Rinkliavų poskyris – Kauno gatvėje esančiuose pastatuose.

Projektas bus vykdomas ES lėšomis

Galimybę įgyvendinti Kęstučio aikštės, Draugystės skvero ir Pilies parko rekonstrukciją suteikė 2014–2020 metų laikotarpiui iš ES struktūrinių fondų gaunama parama – mūsų šaliai yra skirta maždaug 6,8 mlrd. eurų. Planuojant, kaip panaudoti gaunamas finansinės paramos lėšas, buvo taikoma ir integruotųjų teritorinių investicijų (ITI) metodika. Pagal šią metodiką buvo atrinktos tikslinės teritorijos, kurioms skirtos investicinės lėšos. Tarp jų pateko ir Ukmergės savivaldybė. Mūsų rajonui skirta apie 8,6 mln. eurų.

Iš šių lėšų finansuojama ir Kęstučio aikštės, Draugystės skvero bei Pilies parko su prieigomis sutvarkymas. Bendra šio projekto vertė – daugiau nei 2,3 milijono eurų.

Konkursas įvyko tik iš antro karto

2015 metų birželio pradžioje rajono savivaldybės administracija paskelbė Ukmergės miesto Kęstučio aikštės, Draugystės skvero ir Pilies parko su prieigomis projekto konkursą geriausiems projektiniams pasiūlymams atrinkti. Ketinta išrinkti geriausią projektą ir pagal jį rengti šios devynis hektarus užimančios teritorijos sutvarkymo techninį projektą.

Konkursu susidomėjo bene dvi dešimtys tiekėjų, tačiau pasiūlymų nesulaukta.

Aiškinantis priežastis, kodėl konkursas neįvyko, prieita prie išvados, kad buvo per dideli reikalavimai, sudėtinga procedūra galėjo tapti kliūtimi, sustabdžiusia tiekėjus.

 Pakartotinai skelbiamo konkurso sąlygos buvo supaprastintos. Tuomet sulaukta 9 tiekėjų pasiūlymų, tarp jų nebuvo nė vieno ukmergiškio.

Komisija nugalėtoja pripažino Panevėžio uždarąją akcinę bendrovę „Panprojektas“, savo darbą įvertinusią 48 279 eurais.

Po derinimų planai keitėsi

Praėjusių metų gegužės mėnesį projektuotojai pateikė svarstymui paruoštą techninį projektą. Tačiau kuomet jis buvo pradėtas derinti su Kultūros paveldo departamentu, kai kurių idėjų teko atsisakyti.

Praėjusią savaitę vykęs techninio projekto pristatymas – tik pirmas etapas. Dar teks detalizuoti ir derinti su Kultūros paveldo departamentu planus dėl aikštės užstatymo – mažosios architektūros, gėlynų, kilnojamųjų vazonų, kitko.

Darbus tikisi pradėti kitais metais

Renginio metu R. Janickas sakė, kad tikimasi, jog iki metų pabaigos bus galutinai suderintas techninis projektas, kitų metų pradžioje pradėti viešieji pirkimai. „Šios procedūros paprastai trunka apie keturis mėnesius, tad planuojame, kad po 2018-ųjų miesto šventės pradėsime darbus. Projekto vykdymas turėtų tęstis pusantrų metų“, – aiškino R. Janickas.

Vizual 1

Vizual 8

IMG_1653

Susidomėjusiųjų būsimais darbais miesto centre buvo nedaug.

AUTORĖS nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Anonimas :
    Ukmergiškis Ko čia purkštaujat? Pažiūrėkit į pačią pirmą nuotrauką. Vienas medelis bus pasodintas.
  • rokas :
    o miesto gyventoju nuomones kas nors klause, ar tik per rinkimus jinai reikalinga ?
  • aaa :
    del asfaltavimo, kas cia per tvarka, pasiles gatvej klojo asfalta, du ruozai patvarkyti, kutur didziausios duobes.
  • Anonimas :
    jOKS JŪSŲ FONTANAS MEDŽIŲ GROŽIO NEATSTOS.sĖDIT TEN IR APIE GROŽĮ NIEKO NENUSIMANOT.
  • BOMBERIS :
    „Kalnai kelmuoti, pakalnės nuplikę! Kas jūsų grožei senobinei tiki? Kur toj puikybė jūsų pasidėjo? Kur ramus jūsų ūžimas nuo vėjo, Kai balto miško lapeliai šlamėjo Ir senos pušys siūravo, braškėjo?“ (A. Baranauskas)
  • Gal :
    Geriau mieste gatves išasfaltuotu, dar jame yra tiek daug žvyrkelių...
  • Janina Vitkūnienė :
    Ko gero posakis " Žaliaskarė Ukmergė" liks tik mūsų prisiminimuose. Nupliko piliakalnis, nupliks Pilies parkas ir Kęstučio aikštė. Kaip lengva sunaikinti tai, kas užauga per dešimtmečius. Užterštumas didėja, o gamtos plaučiai mažėja. Kažkodėl mūsų architektams labai patinka tuščios erdvės, gal taip lengviau?
  • ? :
    Bus 2 sokantys tualetai su fontanu.??
  • Buvusių nebuna :
    Idomu kodėl Ukmergės valdininkai taip nemyli medžių. Viskas bus iškirsta, čia gi ne Afganistano kalnynai. Nors iš klevų geros parkietlentės gaunasi.
  • ? :
    Taip ir sakykit,kad reikia isisavinti valdiskus pinigus.
    • arvydas :
      p.s. nukniaukti mokesciu moketoju pinigus

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas