Naujasis miesto laikrodis – nemažo būrio ukmergiškių bendras projektas.

Aktualijos

Laikrodį dovanojo miestui ir Lietuvai

Ketvirtadienį, pasibaigus darbo dienai, iškilmingai atidengtas naujasis miesto laikrodis. Pačiame Ukmergės centre, ant atnaujinto gyvenamojo namo ties Vytauto ir Vilniaus gatvių sankryža fasado, sumontuotas išskirtinio dizaino laikrodis – dovana gimtadienį švenčiančiai Ukmergei ir Lietuvai, kitąmet minėsiančiai 100 metų jubiliejų.

Simbolinių iškilmių metu ne iš vienų lūpų nuskambėjo mintis, jog tokios dovanos galėtų tapti tradicija ir pradžiuginti ukmergiškius prieš kiekvieną miesto šventę.

Toks laikrodis – vienintelis Europoje, ir, ko gero, pasaulyje“, – sveikindamas susirinkusius pažymėjo rajono meras Rolandas Janickas.

Pasak mero, kiekvienas važiuojantis ar einantis pro jį bus palaimintas…

R. Janickas trumpai prisiminė, kaip gimė laikrodžio idėja ir vyko jos įgyvendinimas. Prieš dvejus metus savivaldybėje apsilankė ukmergiškė dailininkė Nijolė Stunskaitė. Ji pasiūlė idėją, o rajono valdžia ją „nupirko“. Tuomet ir prasidėjo darbas.

Rajono savivaldybės administ-racijos Kultūros ir viešųjų ryšių skyriaus vyr. specialistas Julius Zareckas ėmėsi tvarkyti projekto popierinę dalį. Pasitelktas architektas Saulius Sakalis sukūrė projektą. Po nelengvų paieškų pavyko užmegzti ryšius su Italijos įmonės „GB Milano“ meistrais, kurie per mėnesį pagamino laikrodžio mechanizmą. Jį praėjusią savaitę atvežė ir sumontavo įmonės „GB Milano“ savininkas ir vadovas profesorius Matteo Ballardini. Naujasis laikrodis, kurio diametras keturi metrai, papuoštas N. Stunskaitės sukurtais senovės baltų dievų simboliais.

Vytauto gatvės 3 namo vakarinio fasado, kur įrengtas laikrodis, sieną atnaujino UAB „Baltukmės statyba“, vadovaujama Alvydo Pelakausko. Direktorius pripažino, jog jo įmonei teko tvarkyti nedidelį, bet ypatingą objektą: „Dirbome visi kartu ir sutartinai, todėl buvo lengva. Būtų džiugu, kad po tokį ypatingą objektą atsirastų kiekvienais metais.“

Išskirtinius padėkos žodžius meras skyrė Rotary klubui, jungiančiam 32 bendraminčius ir šiais metais mininčiam įkūrimo 20-metį. Rotariečiai finansavo laikrodžio projektavimą, sienos atnaujinimą, apdailą, montavimą ir kitus darbus. 10 tūkst. eurų laikrodžio mechanizmui įsigyti skyrė rajono savivaldybė. Savo indėlį į šį projektą įnešė UAB „Ukmergės butų ūkis“, „Miesto baldai“ ir „Antara“.

Naujasis laikrodis unikalus tuo, kad jo rodomą laiką matysime ir tamsiu paros metu – ne tik švies jo rodyklės, bet bus apšviesti ir iš nerūdijančio metalo pagaminti senovės baltų dievų simboliai. Kaip teigė italas M. Ballardini, šviečiančias rodykles turi tik dar vienas šių meistrų gaminys – Milane esantis miesto laikrodis.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • nefunkcionalus :
    Tikrai, kad vienintelis pasaulyje. Dar neteko matyti laikrodžio, kai ciferblatas ir rodyklės vienos spalvos. Čia ne laikrodis, bet dekoracija laikrodžio motyvais. Šviečiančios rodyklės.... o dienos metu, reiškia, nesvarbu, kad nesimato. Iš didelio rašto išeita iš krašto, by tik kitaip. Provincijos kompleksas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas