Jono Basanavičiaus gimtinėje vykusioje Ąžuolyno dienoje dalyvavo gausus būrys ukmergiškių.

„Didžiausia Lietuvos kryžkelė - istorijos sūkuriuose“

Bočių ąžuoliukas Lietuvos nepriklausomybės šimtmečiui

Emilija VAITKEVIČIENĖ

Bočių bendrija, kuri yra viena iš gausiausių rajone nevyriausybinių organizacijų, iš anksto planavo pradėti renginių ciklą, skirtą Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui paminėti. Pateikėme savivaldybei paraišką projektui finansuoti. Nors gautos lėšos nenudžiugino gausaus bočių būrio, panorusio balandžio 29 dieną dalyvauti Lietuvos tautinio atgimimo ąžuolyne Jono Basanavičiaus gimtinėje vykusioje Ąžuolyno dienoje, viename autobuse nesutalpinome visų, norinčių vykti į šventę. Net septyniasdešimt bendrijos bočių dalyvavo išvykoje, kurioje prisiminėme valstybės istoriją, susipažinome su svarbiausiais tautinio judėjimo dalyvių biografiniais puslapiais.

Kelionės pradžioje aplankėme Tautiškos giesmės – Lietuvos himno autoriaus Vinco Kudirkos gimtinę Kudirkos Naumiestį, susipažinome su šio Lietuvos mylėtojo veikla ir indėliu į valstybės istoriją. Muziejuje žiūrėjome filmus apie jo gyvenimą ir ypatingą reikšmę XIX a. pabaigoje kilusiam tautiniam atgimimui. V. Kudirkos veikloje ir kūryboje atsispindi didelis pasišventimas telkiant lietuvius apie „Varpą“, ryžtas, talentas ir idealizmas, pagrįstas tautos vienybės idėja vardan geresnio gyvenimo ir šviesesnės ateities. Visą gyvenimą likęs ištikimas lietuvybei, kvietė ir kitus dirbti Tėvynės labui, telkti jėgas kovai su krašto rusinimu ir lenkinimu. Savo bendražygius stebino pilietine drąsa, guviu protu ir erudicija, meile Tėvynei. 1895 m. „Varpo“ 6-ame numeryje išspausdinta Tautiška giesmė tapo Lietuvos himnu. Muziejuje sukaupta medžiaga apie Kudirkos Naumiesčio praeitį, atkurtas XIII a. pilies maketas.

Iš Kudirkos Naumiesčio vykome į Ožkabalius – tautosakininko, publicisto, pirmojo lietuviško laikraščio „Aušra“ leidėjo, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataro Jono Basanavičiaus tėviškę. Už lietuvybės saugojimą, Lietuvos nepriklausomybės siekimą jam suteiktas Lietuvos patrioto vardas. Aplankėme buities muziejų. Greta J. Basanavičiaus tėviškės 40 ha plote jau žaliuoja Lietuvos tautinio atgimimo ąžuolynas, pradėtas sodinti 1989 m. Jame yra 13 giraičių svarbiausioms valstybės istorijos datoms atminti: Tautos atminties, Vasario 16-osios Akto signatarų, Represijų aukų, Vilkaviškiečių, Valstybinės J. Basanavičiaus premijos laureatų, Tautos vienybės, Jaunimo, Pasaulio lietuvių, Knygnešių, Sąjūdžio, Baltų, Kovo 11-osios Akto signatarų, Kovo 11-osios. Ąžuolų dienos šventės metu Lietuvos valstybės šimtmečio giraitėje pasodinti 25 ąžuoliukai. Per ketverius metus iš viso čia sužaliavo 100 ąžuoliukų. Mūsų kelionės tikslas buvo pasodinti vieną medį. Ukmergės bočių bendrijos ąžuoliukas paženklintas sidabriniu ąžuolo lapu su užrašu. Tikimės, kad su meile sodintas medelis prigis, sužaliuos, suoš kartu su kitais ąžuolais, džiugins mus ir ateinančias kartas.

Po talkos visi šventės dalyviai buvo pakviesti į didelį klojimą pasiklausyti Druskininkų ir Marcinkonių etnografinių ansamblių dainų. Po koncerto visi vaišinomės dilgėlių sriuba, sūriais, vaisiais. Nuo pat atvykimo į Ožkabalius mus pasitiko ir globojo Vilkaviškio rajono bočiai. Pasibaigus Ąžuolų šventei, lydimi vilkaviškiečių, vykome į Vištytį. Grožėjomės ežero didybe, pabuvome prie šaltinėlio, kurio vanduo suteikia žmonėms sveikatos, ypač – akims. Tai liudija prie jo pastatyti kryžiai, paženklinti rožiniais, skirtais padėkai už pasveikimą. Šaltinio vandenį gėrėme, prausėme akis. Miško aikštelėje Vilkaviškio bočių meno vadovas pralinksmino visus gražiomis akordeono melodijomis. Šokome ir dainavome kartu, pasikeitėme dovanomis. Nuo šaltinėlio pasukome prie Švč. Trejybės akmens, kuris pagal dydį yra trečias Lietuvoje. Didesnė riedulio dalis slepiasi žemėje.

Vilkaviškio bočiai pakvietė mus pabendrauti, papietauti į savo būstinę, kuria savivaldybė leidžia naudotis nemokamai Muzikos mokyklos patalpose. Nesitikėjome, kad toks didelis būrys mūsų keliautojų gali būti kolegų taip šiltai priimtas.

Dauguma iš mūsų Vilkaviškio krašte nebuvome buvę. Už šią kelionę esame dėkingi kelionių organizatorei Adelei Sakalauskienei, Bočių bendrijos pirmininkui Algimantui Kacevičiui, kuris pasirūpino ąžuoliuko sodinuku, įprasminusiu mūsų kelionę. Džiaugiamės, kad ir mes turėjome galimybę prisidėti prie atkurtos Lietuvos valstybės šimtmečio giraitės sodinimo.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas