Atvykėlius pasitiko tautiniais rūbais pasipuošusios „Riešutėlių“ šokėjos.

„Ir Lietuvoje gyventi gera!“, Jaunimas

Trečiasis tarptautinio projekto susitikimas – Ukmergėje

Virgilija MARKEVIČIENĖ

Užupio pagrindinės mokyklos mokytoja, projekto koordinatorė

Rugpjūčio pabaigoje sužinojome, kad gavome Europos Sąjungos paramą Erasmus+ projekto „Practice Makes Perfect“ įgyvendinimui. Projekto koordinatoriai yra turkai, o Ukmergės Užupio pagrindinė mokykla, Bulgarijos, Rumunijos ir Makedonijos mokyklos esame partneriai. Projekto tikslas – anglų kalbos, kaip užsienio kalbos, gilinimas naudojant informacines technologijas ir supažindinant rytų kultūros šalis su europietiška kultūra, papročiais, gyvenimo stiliumi. Projekte numatyti penki tarptautiniai susitikimai, kuriuose turi dalyvauti po penkis kiekvienos šalies atstovus. Mūsų mokyklai atstovauja trys mokytojai ir du mokiniai.

Lapkričio mėnesį lankėmės Turkijos Afyokarahisaro mieste, kovo mėnesį vyko antrasis tarptautinis susitikimas Bulgarijos mieste Rusėje, o gegužės 8–12 dienomis užsienio svečių delegacijos viešėjo Ukmergėje, mūsų mokykloje.

Pirmoji projekto diena buvo skirta svečių atvykimui, sutikimui ir apgyvendinimui. Gegužės devintąją anksti ryte mokykloje atvykėlius pasitiko tautiniais rūbais pasipuošusios mokinės. Paragavę lietuviškos duonos su druska, įsiamžinę su šokėjėlėmis svečiai buvo palydėti į aktų salę, kur juos iškilmingai pasveikino mokyklos direktorė Regina Razmienė. Kad nuotaika būtų geresnė, koncertavo mokyklos saviveiklininkai, kuriuos paruošė mokytojos Ramunė Radzevičienė, Eglė Pratkelienė, Dženeta Rimeisienė, Rasa Piešinaitė, Lena Makavičienė, Daiva Butkienė. Teigiamų emocijų buvo daug. Koncertą vedė mokytoja Sonata Terekienė. Jos šypsena, tinkamai parinkti nuoširdūs žodžiai nuteikė tolimesniam pozityviam bendravimui.

Po koncerto trumpa ekskursija po mokyklą. Atnaujinti kabinetai, biblioteka, technologijų ir IT kabinetai, jaukios pradinukų klasės, biblioteka, skaitykla, sporto salė paliko didelį įspūdį svečiams.

Po ekskursijos visi projekto dalyviai ir mokytojai, ir mokiniai keliavo į molio lipdybos pamoką, kurią vedė mokytoja Audronė Vainauskienė. Kiekvienas dalyvis nusilipdė savo rankos spaudą. Pasigrožėję darbeliais ir išgavę pažadus, kad išdegtus spaudus tikrai nuvešime į kitą susitikimą visi dalyviai vėl susirinko aktų salėje, kur kiekviena šalis pristatė atliktus darbus.

Po pietų išsiruošėme į Antano Smetonos gimnaziją. Juk dalis užupiečių, baigę aštuonias klases, tęsia mokslus gimnazijoje, o ir dalis mokytojų po mokyklų reorganizacijos pradėjo mokyti gimnazistus. Atvykusius pasitiko direktoriaus pavaduotojos ugdymui Vitalija Žiupkienė ir Giedrė Paknienė bei anglų kalbos mokytoja Daiva Vaišvilienė. Taip pat su svečiais aplankėme Technologijų ir verslo mokyklą. Čia mus visus maloniai priėmė direktorius Jonas Cesevičius ir direktoriaus pavaduotojas ugdymui Rimantas Jankūnas.

Norėjome svečiams parodyti ir lietuviškos gamtos. Nors oras nelepino, bet tyvuliuojantis Kurėnų ežero vanduo ir jame atsispindinti saulė sužavėjo mūsų viešnias iš Turkijos. „Kaip pas jus gražu“, – vis kartojo turkų delegacijos vadovė Kubra Ankara Torsun.

Kitą dieną buvo aptartas projekto laikraštis, jo platinimo galimybės, Rumunijos atstovė pristatė šešiomis kalbomis kuriamą žodyną. Buvo aptartas ir būsimas projekto tinklapis. Po rimtų kalbų laukė labai rimtas darbas – šokių pamoka.

Po jos mokinės (šį kartą svečiavosi 2 turkų ir 2 makedonų mergaitės) išskubėjo į technologijų kabinetą, kur vadovaujamos mokytojos Mildos Bernotienės kartu su aštuntokėmis rišo trispalves draugystės apyrankes. Mokytojai stebėjo anglų kalbos pamokas, kurias vedė mokytojos S. Terekienė, Jūratė Dunčienė, Inga Ilčiukienė bei Nijolė Minkevičienė.

Kol mokytojai diskutavo, tarėsi dėl ketvirtojo susitikimo, mokinės, lydimos mūsų aštuntokių, bendravo su mokyklos bendruomene. Turkų mergaites labai nustebino, kad technologijų pamokos vyksta mišrioms grupėms, kartu dirba ir mergaitės, ir berniukai. Visiems labai patiko mūsų mokytojo Artūro Žilinsko mokinių paruošti darbai iš medžio. Po pietų visa delegacija apsilankėme rajono savivaldybėje, kur buvome maloniai sutikti administracijos direktoriaus pavaduotojos Agnės Balčiūnienės bei Švietimo ir sporto skyriaus vedėjos Dalės Steponavičienės. Taip pat apsilankėme Kraštotyros muziejuje, pakilome į senąjį gaisrinės bokštą, pasivaikščiojome po Ukmergę.

Paskutinė diena buvo skirta pažinčiai su Lietuva. Visi vykome į senąją sostinę Trakus ir Vilnių. Vakare vyko iškilmingas atsisveikinimas, sertifikatų įteikimas. Viso susitikimo metu bendrauti projekto nariams anglų kalba padėjo mokytoja Rusnė Valeikienė.

Grįžę namo svečiai mums parašė, kad jiems labai smagu buvo pamatyti mūsų kraštą, miestą, mokyklą.

Kitas susitikimas numatomas spalio mėnesį Makedonijoje.

DSCN1407

Užupiečiai ir jų svečiai rajono savivaldybėje.

logo2

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas