Profesinės dienos proga savivaldybėje pirmą kartą surengtas priėmimas. Daivos ZIMBLIENĖS nuotr.

Aktualijos, Naujausi

Atkreipė dėmesį į kaimo ugniagesių problemas

Gegužės 4-ąją buvo minima Šv. Florijono, gaisrų sergėtojo diena. Ta proga meras Rolandas Janickas surengė priėmimą, į kurį buvo pakviesti rajono Savivaldybės priešgaisrinės tarnybos atstovai bei būsimieji savanoriai ugniagesiai.

Kaip „Gimtajai žemei“ sakė Ukmergės rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos direktorius Rimvydas Lukošius, toks renginys rajone vyko pirmą kartą. Jame ne tik buvo pagerbti profesinę dieną minintys kaime dirbantys ugniagesiai, tačiau ir atkreiptas dėmesys į itin aktualias šiandienos problemas: visuomenės saugos, komandų materialinio aprūpinimo, kt.

Dvidešimt penktuosius savo veiklos metus skaičiuojanti Savivaldybės priešgaisrinė tarnyba šiuo metu vienija 7 ugniagesių komandas: Senamiesčio, Siesikų, Šešuolių, Valų, Veprių, Taujėnų ir Želvos. Tarnyboje yra 56 ugniagesio gelbėtojo, 7 skyrininkų ir 3 administracijos darbuotojų pareigybės. Pernai šios tarnybos ugniagesiai gavo 306 kvietimus, šiemet jų sulaukta jau 115.

Deja, tenka pripažinti, kad į gaisrus kaimo vietovėse išvykstama senais, sovietinės gamybos, gaisriniais automobiliais. Nepaisant to, jie nuolat yra tinkamai paruošti darbui. Komandose dirbantys žmonės yra gerai pasirengę teoriškai ir praktiškai, dauguma ugniagesių gelbėtojų dirba penkerius ir daugiau metų, todėl rajono gyventojai, ištikti nelaimės, bet kada gali tikėtis operatyvios ir kvalifikuotos ugniagesių pagalbos“, – patikino vadovas.

Rajone visų kaimuose esančių ugniagesių komandų automobiliai yra perdaryti iš kadaise įsigytos senos sovietinės technikos. Nagingi ugniagesiai patys tvarkė senus krovininius automobilius ir pritaikė juos gaisrų gesinimui. Gaisrinių automobilių parkas su didelės talpos vandens cisternomis tapo savotišku šiandieninės tarnybos pasididžiavimu. Tai ne tik palengvina ugniagesių darbą, bet ir užtikrina gerą gesinimo darbų kokybę.

Pasakodamas apie gaisrinius automobilius direktorius pažymėjo, kad seniausias yra 1965 metų laidos, juo naudojasi Šešuolių ugniagesių komanda. Naujausiam automobiliui – 22 metai.

Beje, tai nėra tik Ukmergės rajono komandų problema. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, šalies savivaldybių priešgaisrinių tarnybų turimų gaisrinių automobilių amžiaus vidurkis yra 31 metai. Iš viso savivaldybių priešgaisrinių tarnybų komandose yra 428 gaisriniai automobiliai. Didžioji jų dalis – labai seni. Yra net 1964 metais pagamintų automobilių.

Pasak R. Lukošiaus, Savivaldybės priešgaisrinės tarnybos darbuotojai nuolat gyvena gaisrinių automobilių parko atnaujinimo viltimi, tikisi šiuolaikiško ugniagesių komandos pastato Pabaisko miestelyje, įsikelti į naujas patalpas Valų kaime.

Dabar pagrindinis mūsų tarnybos siekis – atgaivinti ir puoselėti savanorišką ugniagesių veiklą. Rajone pamažu vis daugėja savanorių ugniagesių, vykdančių visuomenės švietėjišką veiklą gaisrų prevencijos srityje. Džiaugiamės Ingridos Dutkienės, Algirdo Survilos, Georgijaus Smoliako ir kitų visuomenininkų veikla“, – pažymėjo vadovas.

Priešgaisrinei tarnybai yra pavesta ir savanoriškos ugniagesių veiklos organizatoriaus funkcija, todėl telkiama ir savanorių ugniagesių grupė, kurios pagrindinė veiklos kryptis – gaisrų gesinimas. Šioje savanoriškos veiklos srityje jau nuveikti kai kurie darbai ir tikimasi, kad ateityje šie žmonės bus geri pagalbininkai profesionaliems ugniagesiams.

Renginio metu buvo pasveikinti į savanorių ugniagesių gretas įsilieję savanoriai: rajono Savivaldybės priešgaisrinės tarnybos specialistė Jolanta Arsabienė, Vilniaus apygardos probacijos tarnybos Savivaldybių skyriaus inspektorius Vytautas Karablikovas ir rajoninio laikraščio ,,Gimtoji žemė“ fotokorespondentas Dainius Vytas. Jiems įteikti pažymėjimai ir savanorių ženkleliai.

Už sąžiningą ir nepriekaištingą darbą priešgaisrinėje tarnyboje profesinės šventės – Šv. Florijono dienos proga Savivaldybės priešgaisrinės tarnybos darbuotojams įteiktos mero padėkos. Jos skirtos Šešuolių ugniagesių komandos ugniagesiui gelbėtojui Gintarui Amankavičiui, Veprių ugniagesių komandos skyrininkui Vasilijui Artemanovskiui ir šios komandos ugniagesiui gelbėtojui Artūrui Šimoniui, Želvos ugniagesių komandos skyrininkui Algimantui Burlėgai ir šios komandos ugniagesiui gelbėtojui Albinui Butkui, Valų ugniagesių komandos ugniagesiui gelbėtojui Kaziui Gelūnui, Siesikų ugniagesių komandos ugniagesiui gelbėtojui Kazimierui Lukoševičiui, Senamiesčio ugniagesių komandos ugniagesiui gelbėtojui Ramūnui Višniauskui, Taujėnų ugniagesių komandos skyrininkui Algimantui Žukauskui ir šios komandos ugniagesiui gelbėtojui Gediminui Žudžiui.

Susitikimo metu R. Janickas pabrėžė, kad kaimo ugniagesiai atlieka labai reikalingą darbą, todėl rajono savivaldybė deda pastangas gerinti jų darbo sąlygas, stiprinti materialinę bazę.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas