Dainiaus VYTO nuotr.

Aktualijos, Naujausi

Šildymo sezonas tęsis ir gegužę

Beveik neabejojama, kad 2016–2017 metų šildymo sezonas bus ilgiausias per pastarąjį dešimtmetį. Kadangi rajono savivaldybė šią savaitę nepaskelbė apie šildymo sezono pabaigą, daugiabučiams namams bei savivaldybei priklausantiems vaikų darželiams, mokykloms, gydymo įstaigoms centralizuota šiluma bus tiekiama ir ilgąjį savaitgalį.

Kaip „Gimtajai žemei“ sakė UAB „Ukmergės šiluma“ direktorius Vydas Paknys, su rajono vadovais dėl šildymo sezono pabaigos diskutuota penktadienį. Tačiau sprendimas nepriimtas, nes pastarųjų parų vidutinė oro temperatūra siekia vos 7,5 laipsnio šilumos. Sutarta vėl susitikti gegužės 2-ąją ir, įvertinus kiekvienos dienos orus bei atsižvelgus į jų prognozę, nuspręsti, kada baigti 2016–2017 metų šildymo sezoną. Tikėtina, kad tai įvyks nuo gegužės 3 arba 4 dienos.

Šilumos tiekimo ir vartojimo taisyklės numato, kad šildymo sezono pabaigą ir pradžią, atsižvelgdama į faktines lauko oro temperatūras, nustato savivaldybės institucija. Šildymo sezoną galima baigti, kai tris paras iš eilės vidutinė lauko oro temperatūra yra aukštesnė nei 10 laipsnių. Daugiabučių gyvenamųjų namų patalpose šildymas gali būti nutrauktas ir anksčiau, jei tam pritaria dauguma (daugiau nei pusė) gyvenamojo namo gyventojų. Apie tai įgaliotas asmuo gali pranešti šilumos tiekėjui.

Valstybinė energetikos inspekcija (VEI) prie Energetikos ministerijos pažymi, kad daugiabučių gyvenamųjų namų gyventojai, priimdami sprendimą dėl savo pastatų šildymo sezono pabaigos, negali pažeisti reikalavimų, nustatytų Lietuvos higienos normoje „Gyvenamųjų ir viešojo naudojimo pastatų mikroklimatas“. Šiame dokumente nurodyta, kad gyvenamųjų patalpų oro temperatūra šildymo sezono metu turėtų svyruoti tarp 18–22 ˚C. Patalpoje, kurioje miegama, oro temperatūra gali būti 2–3 laipsniais žemesnė.

Ukmergės hidrometeorologijos stoties duomenimis, balandžio 25-ąją vidutinė paros oro temperatūra buvo 7,5 laipsnio, 26-ąją – 5,7 laipsnio, 27-ąją – 6,5 laipsnio. Balandžio 28-ąją oro temperatūra Ukmergėje taip pat vos viršijo 6 laipsnius.

2016 m. šildymo sezonas Ukmergėje prasidėjo spalio 6 dieną, 2015 m. – rajono ugdymo ir sveikatos priežiūros įstaigose spalio 8 dieną, kitiems šilumos vartotojams – spalio 9-ąją. 2014 metais rajone šildymo sezono pradžia paskelbta nuo spalio 21 dienos.

2016 metais mieste centralizuotas šildymas išjungtas nuo gegužės 3 dienos, 2015-iais – balandžio 27 dieną, 2014-iais – balandžio 22 dieną, 2013-iais – balandžio 18 dieną.

Dauguma kitų šalies savivaldybių penktadienį skelbė, kad apie šildymo sezono pabaigą taip pat spręs po ilgojo savaitgalio, t. y. prasidėjus gegužei. Balandžio 27 dieną, nors orai dar nėra pakankamai sušilę, Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius pasirašė įsakymą savaitgalį vis tik baigti šildymo sezoną. Skelbiama, kad Šiauliuose dar paliekamos šildyti švietimo įstaigos, Vaikų globos namai ir Sutrikusio vystymosi kūdikių namai. Daugiabučiuose šildymas bus pradėtas išjunginėti šeštadienį, sekmadienį.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas