„Ir Lietuvoje gyventi gera!“

Tradicinis susitikimas, sukvietęs trijų rajonų atstovus

Rasa POVYLIENĖ

Želvos gimnazijos mokytoja, rajono lietuvių kalbos mokytojų metodinio būrelio pirmininkė

Jau seniai tapo gražia ir prasminga tradicija kiekvieną pavasarį susiburti kūrybingiems, smalsiems, besidomintiems literatūra bei žurnalistika Ukmergės ir Molėtų rajonų moksleiviams bei jų mokytojams. Kad šie susitikimai būtų turiningesni, į juos kiekvienąkart pakviečiami žinomi literatūros ar žurnalistikos pasaulio žmonės. Tokiuose susitikimuose-seminaruose yra dalyvavę žinomi šalyje žurnalistai Linas Medelis, Lidija Laurinčiukienė, Aldona Kvedarienė, mūsų rajono laikraščio ,,Gimtoji žemė“ vyr. redaktoriaus pavaduotoja Loreta Ežerskytė, interneto portalo Vilkmerge.lt fotoreporteris Albinas Juknys, rašytojas Vytautas Račickas, o renginiai jau yra vykę Ukmergės Senamiesčio, Užupio pagrindinėse mokyklose, Želvos gimnazijoje, Molėtų progimnazijoje. Pakviesti svečiai noriai bendrauja su moksleiviais, nešykšti jiems naudingų patarimų, moko žurnalistikos bei literatūrinės kūrybos subtilybių.

Šįkart, balandžio 19 dieną, toks susitikimas, pavadintas „Žurnalistikos grožis ir iššūkiai“, ir vėl vyko Molėtų progimnazijoje šios mokyklos lietuvių kalbos mokytojos Jolantos Audenienės ir Molėtų švietimo centro iniciatyva, o jame mūsų rajonui atstovavo ne tokia jau maža – 17 žmonių – delegacija: mokiniai iš Senamiesčio pagrindinės mokyklos, Taujėnų bei Želvos gimnazijų, juos lydėjo mokytojos Asta Aukštuolienė, Loreta Zdanienė bei šių eilučių autorė. Į renginį pirmą kartą buvo pakviesti ir Kupiškio rajono atstovai. O susitikimo viešnia šį kartą buvo žinoma rašytoja ir žurnalistė Audronė Urbonaitė.

Kaip jau įprasta, ir šio susitikimo metu laikas prabėgo labai greitai. Be galo įdomu buvo klausytis gyvo, nuotaikingo, nuoširdaus viešnios pasakojimo apie žurnalisto darbą, jo subtilybes, apie darbo metu patiriamus nuotykius, išbandymus, apie bendravimą su žinomais žmonėmis. Rašytoja ir žurnalistė, dirbdama dienraštyje ,,Lietuvos rytas“, išgyvena išties ypatingų akimirkų: kartais, norint parengti reikiamą straipsnį, tenka nukeliauti šimtus kilomet-rų, nemiegoti visą naktį, netgi rizikuoti savo sveikata. Viešnia pasakojo, kaip ieško pašnekovų savo rengiamiems interviu, kaip pavyksta juos prakalbinti, pateikė konkrečių pavyzdžių iš savo darbo praktikos. Kai susitinki su tokią įvairią ir turtingą darbo bei gyvenimo patirtį turinčiu žmogumi, norisi jo klausytis ir klausytis, sustabdyti laiką, kad susitikimas nesibaigtų – tiek išminties pasisemi, tiek svarbių dalykų sužinai, išmoksti. Ne išimtis buvo ir ši popietė Molėtų progimnazijoje.

Bendram mokinių-mokytojų-žurnalistės A. Urbonaitės bendravimui pasibaigus moksleiviams buvo pasiūlyta burtis į komandas ir dalyvauti Protų mūšyje, o mokytojai pokalbį su viešnia pratęsė prie arbatos puodelio. Ir čia buvo daug kalbėta, dalytasi: ir apie ne tokią jau maloniąją žurnalistikos pusę, ir apie skausmingų prisiminimų palikusius susitikimus su kalbintais žmonėmis, ir apie priežastis, nulemiančias vieną ar kitą publikacijos temą. Neapsieita ir be pokalbio apie šiandienos mokyklą, šiuolaikinius mokinius, jų interesus. Viešnia buvo maloniai nustebinta, jog tokie renginiai, kaip šis, vyksta mokyklose, kad į juos noriai renkamasi, kad mokyklose leidžiami laikraščiai.

Tos kelios susitikimo valandos prabėgo nepastebimai, o skirstytasi buvo su mintimi ir viltimi, jog susitikimų su šia ypatinga moterimi – rašytoja, žurnaliste A. Urbonaite – dar bus. Juo labiau kad pati viešnia taip įvertino šios dienos renginio dalyvius: „Publika buvo išskirtinė.“ Ji džiaugėsi susitikusi su moksleivių auditorija, nes ne kasdien tenka tai daryti. O ir mokiniams iš arti pamatyti žinomą žurnalistę, jos pasiklausyti, su ja pabendrauti buvo ypatinga patirtis.

Taigi smagu, jog tradicijos tęsiamos. Tiesa, nors nedaug mūsų rajono mokyklų turi nuolat leidžiamus laikraščius, tačiau kūrybingų, smalsių, besidominčių literatūra, knyga moksleivių yra kiekvienoje mokykloje, tad būtent dėl jų ir norisi stengtis bei burtis į tokius prasmingus susitikimus.

20170419_122833

Žurnalistė A.Urbonaitė daug kalbėjo apie laikraštį ,,Lietuvos rytas“, kuriame dirba.

20170419_160518(0)

Ukmergės rajono moksleivių ir mokytojų atstovai – renginio dalyviai.

AUTORĖS nuotraukos logo2

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas