Už įkvepiančius žingsnius ir bendruomeniškumą D. Grybauskaitė apdovanojo Tulpiakiemio kaimo bendruomenę ir projekto „Lech Lecha design“ iniciatorius.

Aktualijos, Naujausi

Prezidentė dėkojo ir tulpiakiemiečiams

Prieš metus startavusi šalies prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuota nacionalinė socia-linio saugumo kampanija „Už saugią Lietuvą“ išjudino visą Lietuvą. Minint veiklos sukaktį šalies vadovė pasveikino ir apdovanojo gražiausias kampanijos iniciatyvas. Tarp jų buvo ir ukmergiškiai – Tulpiakiemio kaimo bendruomenė bei Vaikų dienos centras. Medalį ir padėką už bendruomenišką iniciatyvą atsiėmė bendruomenės pirmininkė Danguolė Vinckienė.

Prie kampanijos „Už saugią Lietuvą“ prisijungė visos 60 šalies savivaldybių, nevyriausybinės organizacijos, verslo įmonės, diplomatinės atstovybės, žiniasklaida. Kampanijos ambasadoriais tapo 20 žinomų šalies žmonių.

Siekiant tikslo Lietuva – be globos namų, kampanijos suburta specialistų ir ekspertų komanda lankosi šalies savivaldybėse. Domimasi, su kokiomis kliūtimis susiduriama įgyvendinant globos įstaigų pertvarką, siekiant užtik-rinti efektyvias socialines paslau-gas gyventojams, dalinamasi gerąja patirtimi.

Sukurti pirmieji efektyvūs priklausomybių ir savižudybių modeliai, padedantys savivaldybėms motyvuoti priklausomybių kamuojamus žmones gydytis. Tokius modelius specialistų komanda jau padėjo sukurti Ukmergės, Varėnos ir Elektrėnų savivaldybėms.

Prie kampanijos prisijungė per 40 verslo įmonių. Jų pastangomis keli šimtai vaikų iš socialinės rizikos šeimų galėjo atostogauti vasarą, įsteigti du nauji vaikų dienos centrai, o iki vasaros duris atvers dar du, 10 dienos centrų surado mentorius. Kitos įmonės gerino vargingiau gyvenančių šeimų buitį, teikė pagalbą daiktais ar paslaugomis.

Šiuo metu kampanijos puslapyje užregistruota daugiau nei 400 asmeninių ir visuomeninių iniciatyvų, padedančių lengviau įveikti priklausomybes, smurtą, savižudybes, skatinančių globoti ir įsivaikinti. Šalies vadovė sveikindama įsimintiniausias iniciatyvas pažymėjo, kad didžiausią reikšmę turi ne iniciatyvų gausa, o jų galia ir nešama nauda aplinkiniams.

Už gyvybių saugojimą ir efektyvią savižudybių prevencijos programą D. Grybauskaitė apdovanojo Savižudybių prevencijos darbo grupę Kupiškio rajone. Anksčiau šalyje garsėjusiame didžiausiu savižudybių skaičiumi, jau metai kaip Kupiškyje nėra užfiksuota nė vienos savižudybės.

Prie kampanijos prisijungusi bendrovė „Circle K Lietuva“ įmonės socialines veiklas nukreipė bendriems tikslams įgyvendinti. Jau atidaryti pirmieji du dienos centrai Zarasuose ir Pasvalyje, o iki vasaros duris atverti planuoja dar du. Bendrovė taip pat finansuoja socialinių darbuotojų mokymus ir remia kampanijos ambasadoriaus Andriaus Tapino vizitus po atokiausias šalies mokyklas.

Už atvertas savo šeimos namų duris neįgaliai mamai ir jos sūnui prezidentė padėkojo Irenai Jablonskienei iš Sūdavos kaimo Vilkaviškio rajone. Jau 14 metų Irena šią šeimą prižiūri visiškai neatlygintinai.

Prezidentė pasveikino reklamos agentūrą „Idea Group“ ir bendrovę „JCDecaux“ už inovatyvią ir paveikią socialinę lauko reklamą „Matai – esi atsakingas“. Reklama skirta patyčių stebėtojams, liudininkams, kurie mato vykstančias patyčias, tačiau nekreipia į jas dėmesio. Žmonės raginami nelikti abejingiems, pastebėti smurtą ir reaguoti į tai.

Už svarbius ir įkvepiančius žingsnius gydant nuo priklausomybių šalies vadovė apdovanojo dvi iniciatyvas. Įvertintas socia-liai atsakingas projektas „Lech Lecha design“, kuris suteikė ant-rą šansą socialinėje atskirtyje atsidūrusiems žmonėms – įtraukė juos į originalios kolekcijos iš padėvėtų drabužių kūrimą. Kartu tai ir socialinio verslo iniciatyva – ateityje planuojama darbo vietas kurti nuo priklausomybių sveikstantiems žmonėms. Medaliu ir padėka prezidentė D. Grybauskaitė taip pat apdovanojo Ukmergės rajono Tulpiakiemio vaikų dienos centrą, kuris vos per kelis mėnesius sugebėjo pakeisti dešimčių žmonių gyvenimus ir apgaubti juos rūpesčiu.

Į iškilmes Prezidentūroje vyko 17 tulpiakiemiečių delegacija, kurioje buvo kaimo bendruomenės pirmininkė D. Vinckienė, Vaikų dienos centro įkūrėja Vilma Šid-lauskienė su penkiais savo vaikais, taip pat Siesikų seniūnijos socialinė darbuotoja Lina Palčinskienė, centro savanorė Janė Smailytė bei kaimo vaikai.

Tulpiakiemio vaikų dienos centras pradėjo veikti praėjusių metų balandžio mėnesį. Jo iniciatorė, į Tulpiakiemį gyventi su šeima atvykusi V. Šidlauskienė, pagalbos kreipėsi į prezidentę. Dienos centro įkūrėja D. Grybauskaitę prašė kartu su kampanijos „Už saugią Lietuvą“ ambasadoriais padėti kaime gyvenantiems vaikams. 2016-ųjų liepą Tulpiakiemyje apsilankė ir prezidentė bei socialinio saugumo kampanijos atstovai.

Tulpiakiemis prez.

Susitikti su prezidente V. Šidlauskienė atvyko su penkiais savo vaikais.

Roberto DAČKAUS nuotr.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Agidijus :
    Tulpiakiemis - jėga.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas