„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“, Jaunimas

Sukasi mįslių karuselė

Tarptautinės vaikų knygos dienos išvakarėse Meno mokyklos Dailės skyriuje įvyko poetės Nijolės Blaževičiūtės eiliuotų mįslių knygelės „Mįslių karuselė“, kurią išleido leidykla „Naujoji Romuva“, pristatymas. Mįslės – savotiška proto gimnastika, tai užduotys, kurios suteikia daug smagių akimirkų. Eiliuotų mįslių knyga – retas reiškinys.

Knygos autorė N. Blaževičiūtė (1947–2011) – žurnalistė, poetė, vertėja, knygų redaktorė, kūrė eiles ne tik suaugusiems, bet ir vaikams. Nijolės eilėraščiai buvo spausdinami vaikų žurnaluose „Genys“, „Žvaigždutė“, „Žaliasis laikraštis“, 1979 m. buvo išleista poezijos knygelė vaikams „Smilgų choras“.

N. Blaževičiūtė gimė Kaišiadorių rajone, Vilniaus universitete baigė lietuvių kalbą ir literatūrą, dirbo leidinių redaktorės ir žurnalistės darbą. Knygos dailininkė – keturiolikmetė ukmergiškė moksleivė Emilija Šlepetytė.

Pristatyme dalyvavo knygelės sudarytoja, poetės sesuo Gražina Pašakarnienė, jaunoji iliustruotoja Emilija, mergaitės giminaičiai ir draugai, mokytojai, Meno mokyklos mokiniai ir lopšelio-darželio „Nykštukas“ ugdytiniai.

Gražina papasakojo apie poetę, kuri jau iškeliavusi amžinybėn. Nijolė mėgo bendrauti su vaikais, dalyvaudavo renginiuose, kuriuose skaitė savo eilėraščius, vertino moksleivių kūrybą, smagiai pokštavo su vaikais, spręsdavo įvairias literatūrines užduotis. Pati pradėjusi rašyti dar vaikystėje, ji ir moksleivius skatino ne tik domėtis literatūra, bet ir kurti. Emilija prisipažino nors ir nelankanti dailės pamokų Meno mokykloje, kur mokytoja dirba jos mama Jolita Šlepetienė, ji mėgsta piešti, o tetos Gražinos pasiūlymas sukurti mįslėms iliustracijas tapo įdomiausia vasaros užduotimi. Paplušėti jai tikrai teko: Emilija nupiešė net 73 mįslių atsakymus.

Renginio metu dalyviai klausėsi Emilijos fleita atliekamų muzikinių kūrinių, Gražinos skaitomų poetės N. Blaževičiūtės eilėraščių ir, žinoma, vaikai minė mįsles. Vienos mįslės atsakymą jiems teko nupiešti – visi atsakymai buvo ne tik teisingi, bet ir labai gražūs. Taip juos įvertino knygos dailininkė.

m03

Knygos pristatymo metu.     Ritos CHMIELIAUSKIENĖS nuotr.

Jolanta ŽVIRBLYTĖ

Vlado Šlaito viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus vedėja logo2

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas