Užsiėmimų metu.

„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“, Kultūra

Jasiuliškiečiams pristatė meno terapijos metodus

Praėjusio penktadienio rytmetis Jasiuliškių socialinės globos namuose buvo neeilinis. Eglė Staniūnaitė ruošėsi piešinių parodos atidarymui ir tuo pačiu metu apsilankė Vilniaus dailės akademijos Atvirosios dailės, dizaino ir architektūros mokyklos Meno terapijos studentės Kornelija Česonytė, Jūra Vaškevičiūtė, Vilija Penkauskaitė, Nijolė Brazauskienė, Aušra Mačiulytė, Raimonda Magidienė, Laura Rudžianskienė, Raminta Blaževičiūtė. Jos kartu su programos vadove Nijole Goštautaite-Midttun gyventojams ir darbuotojams pristatė meno terapijos metodus.

Meno terapija pasaulyje plačiai apibrėžiama kaip geresnės sveikatos ir savijautos siekimas pasitelkiant meną ir kūrybą. Ši terapija negydo ligų ir sutrikimų, nepašalina jų priežasčių. Tačiau kurdami meną, jį suvokdami bei apmąstydami žmonės gali geriau pažinti ir suprasti save, ištverti ligų simptomus, susidoroti su sunkumais ir stresu, labiau džiaugtis gyvenimu. Daugelyje pasaulio šalių meno terapeutais dirba specialų išsilavinimą įgiję specialistai. Viena iš tokių programų Lietuvoje – nuo 2011 m. Vilniaus dailės akademijoje vykdoma neformaliųjų studijų kvalifikacijos programa „Meno terapijos metodų taikymas sveikatos priežiūros sistemoje“. Meno terapeutai dirba ne tik sveikatos, bet ir švietimo, socialines paslaugas teikiančiose įstaigose.

Jasiuliškių socialinės globos namų gyventojai labai šiltai priėmė meno terapijos atstoves, domėjosi užsiėmimais ir aktyviai įsitraukė į kūrybines veiklas: patys praktiškai išbandė piešimo, grafikos, lėlių gaminimo ir tekstilės priemones, kurios gali būti taikomos sveikatinimui, užimtumui ir socialiniams projektams. Po praktinių užsiėmimų Meno terapijos kursų dalyvės susipažino su gyvenimo sąlygomis šiuose globos namuose, sužinojo gyventojų poreikius, aplankė dienos užimtumo centrą „Ąžuolas“. Direktoriaus pavaduotojas socialiniams reikalams Algirdas Gimžauskas ir užimtumo specialistės Vitalija, Daiva ir Vilma dalyvavo diskusijoje apie bendradarbiavimo plėtojimo galimybes bei globos ir rūpybos darbą globos namuose.

Viešnios buvo sužavėtos Eglės paroda, kuri labai įvairi ir spalvinga, bei surengtu autoriniu koncertu „Pavasariui atėjus“. E. Staniūnaitės šventėje dalyvavo ir poetė iš Šventupės Genoefa Povilavičienė, kurios eilių posmai virsta Eglės dainomis. Genoefa skaitė poeziją iš savo naujausios knygelės „Švogeriai“. Autorė šią knygelę dovanojo ir bibliotekai. Koncertą vedė Daiva Šermukšnienė.

„Meno terapijos studentės įsitikino, jog šie socialinės globos namai sudaro puikias sąlygas meninei ir kūrybinei gyventojų veiklai bei skatina atvirą gretimų miestelių bendruomenių įsitraukimą“, – teigė apie renginį informavusi Vlado Šlaito viešosios bibliotekos Jasiuliškio kaimo padalinio vyresnioji bibliotekininkė ir užimtumo specialistė Vilma Belapetravičienė.

„G. ž.“ inform.

logo2

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas