Asociatyvinė pexels.com nuotr.

Nuomonių telefonas

Nuosavoms vištoms draudimai negalioja?..

Į redakciją kreipėsi Taujėnų seniūnijos gyventoja, kuri skundėsi, kad kaimynai tinkamai nepasirūpina savo vištomis. Jos neva vaikšto ne tik po šeimininkui priklausančią teritoriją, bet ir po kaimynų kiemą. „Tų vištų nėra daug, gal dešimt, bet jos tipena kur tik užsimano, iškapsto svetimus gėlynus, daržus, visur dergia. Tai kartojasi jau ne vienerius metus. Su kaimynu dėl to ne kartą kalbėjome, prašėme paukščius uždaryti, bet jis neklauso, nekreipia į mūsų skundus dėmesio. Manėme, kad bent jau Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos įspėjimų dėl paukščių gripo viruso paisys ir šį pavasarį neišleis jų į lauką, bet apsirikome. Iki pietų vištos būna uždarytos, nes deda kiaušinius, vėliau jos išleidžiamos ganytis į lauką ir vaikšto kur joms reikia…“ Moteris norėjo sužinoti, gal egzistuoja paukščių laikymo taisyklės, kurių privalu paisyti?

Ukmergės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vyriausiasis veterinarijos gydytojas-inspektorius Algimantas Kalesnykas priminė, jog vasario pabaigoje Kaune, Nemuno upės pakrantėje, rastoms negyvoms gulbėms buvo patvirtintas patogeniškas paukščių gripo virusas H5N8. Po šio įvykio VMVT visiems šalies paukščių augintojams nurodė paukščius laikyti uždarose patalpose, jų neišleisti į lauką arba išleisti tik į lauko aikšteles, įrengtas taip, kad naminiai paukščiai negalėtų turėti tiesioginio kontakto su laukiniais. Lauko aikštelė iš visų pusių turi būti aptverta, o iš viršaus uždengta tinklu arba stogu. Nesilaikantiems šių reikalavimų numatytos baudos.

„Mūsų tarnybos specialistai važinėja po rajoną ir tikrina, kaip laikomi paukščiai, tarp jų – ir naminės vištos, – aiškino vyriausiasis veterinarijos gydytojas-inspektorius. – Kol kas dar nieko nesame nubaudę. Vienoje kaimo sodyboje pastebėjome keletą vaikščiojančių vištų, todėl šeimininką įspėjome. Paprastai už reikalavimų nevykdymą yra numatytas įspėjimas, o jei jo nepaisoma, skiriama piniginė bauda nuo 30 eurų.“ Tarnybos specialistas pažadėjo apsilankyti nurodytame kaime.

Pasak jo, egzistuoja ir paukščių bei kitų gyvūnų laikymo taisyklės, bet tai kontroliuoja jau ne VMVT, o kitos institucijos – seniūnija, policija. „Bet kokiu atveju vištos ar kiti gyvūnai turi būti šeimininko valdoje ir negali vaikščioti po svetimus kiemus, ypač, jei tai nepatinka kaimynams“, – teigė A. Kalesnykas.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas