Jaunimas

Drauge su miškininkais kėlė inkilus

Jau dvelkia pavasariu – bunda gamta, parskrenda paukščiai. Neatsitiktinai kovą minimos reikšmingos šventės – 40-ties paukščių bei Pasaulinė žemės dienos. Jas abi išradingai paminėjo vaikų lopšelio-darželio „Eglutė“ auklėtiniai – „Voveriukų“ grupės vaikai. Jie kartu su savo draugais miškininkais iš VĮ Ukmergės miškų urėdijos lankėsi miške, kėlė inkilus.

Lietuviai nuo seno kovo 10-ąją minėjo kaip 40-ties paukščių dieną, kuri simbolizavo mūsų krašto sparnuočių sugrįžimą. Etnografai ir gamtininkai mano, jog ši diena taip pavadinta todėl, nes apytikriai tiek įprastų, paprastam žmogui pažįstamų, paukščių rūšių iš Lietuvos išskrenda žiemoti į svetimas šalis, o pavasarį sugrįžta į gimtinę. Norėdami pasveikinti parskrendančius sparnuočius „Voveriukų“ grupės vaikai, jų auklėtoja Vyganta Blažienė, auklėtojos padėjėja Rasa Uselienė išsiruošė į Taujėnų mišką. Į šią išvyką „eglinukus“ pakvietė Ukmergės urėdijos miškininkė Asta Strazdienė ir Taujėnų girininkas Edvardas Astikas. Rajono miškininkai sukalė 20 inkilų ir kartu su vaikais juos iškėlė medžiuose.

„Voveriukai“ į mišką taip pat atvyko ne tuščiomis – jie prie pavėsinės surengė savo piešinių parodą. Joje vaikai įamžino sparnuočius, jų sugrįžimą į Lietuvą, meilę gamtai.

Viešnagės Taujėnų girininkijoje metu vaikai sužinojo, kad Taujėnų-Užulėnio miškuose gyvena apie 20 mažojo erelio rėksnio porų. Miško bičiuliams netgi pavyko išgirsti jų balsus. Miškininkai taip pat papasakojo, kad šiose vietovėse yra juodojo gandro, pilkosios meletos, gervės, margojo ir baltnugario genių saugomos buveinės. Vaikai džiaugėsi išvydę parskrendančias gulbes, uostė besiskleidžiančias pirmąsias žibutes, glostė medžių pumpurus, prisiglaudė prie samanotų medžių kamienų.

Vėliau visi šildėsi prie laužo, kepė dešreles, gėrė kvapnią arbatą. Grįždami namo lopšelio-darželio „Eglutė“ auklėtiniai stabtelėjo prie paminklinio akmens už Lietuvos nepriklausomybę žuvusiems Vyčio apygardos partizanams atminti.

Kiekvienais metais kovo 20 dieną minima ir Pasaulinė žemės diena, kada prasideda astronominis pavasaris. Kovo 20–21 dienomis ateina pavasario lygiadienis – dienos ir nakties trukmė tampa vienoda visuose Žemės rutulio kampeliuose. Ta proga miškininkai „Voveriukų“ grupės vaikus dar kartą pakvietė į svečius. Šįkart – į Pašilės mišką. Čia esančiame parke vėl buvo keliami inkilai, skambėjo dainos, buvo žaidžiami įvairūs žaidimai.

Pažintis su mišku, rūpestis sparnuočiais suteikė vaikams daug džiugių akimirkų.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas