Aktualijos, Naujausi

Emocingas renginys baigėsi apdovanojimais

 

Antradienį Turizmo ir verslo informacijos centro salėje susirinkusiems vos užteko sėdimų vietų. Tokį anšlagą sukėlė čia vykęs UAB „Ukmergės butų ūkis“ susitikimas su daugiabučių namų atstovais.

Šiame renginyje be savo daugiabučių administravimu besidominčių gyventojų dalyvavo ir rajono meras Rolandas Janickas, savivaldybės administracijos direktorius Stasys Jackūnas bei rajono Tarybos Savivaldybės ūkio komiteto nariai.

UAB „Ukmergės būtų ūkis“ direktoriaus pavaduotojas Nerijus Žilevičius džiaugėsi tokiu dideliu žmonių susidomėjimu. Jo nuomone, tai parodo, kad miestiečiams jų daugiabučių administravimas yra labai svarbus dalykas. Įmonės atstovas sakė, kad jam ilgus metus gyvenant Kaune, jokių panašių susirinkimų daugiabučių administratorius neorganizuodavo, todėl labai džiugu, kad tokia praktika taikoma Ukmergėje: „Pradžiai – tvarkingi daugiabučiai, paskui – tvarkingas ir pats miestas.“

Pirmiausia susirinkime UAB „Ukmergės butų ūkis“ direktorius Giedrius Pocius apžvelgė įmonės veiklą praėjusiais metais. 2016-ųjų pradžioje įmonė administravo 206 daugiabučius namus. Vėliau dėl įvairių priežasčių teikiamomis paslaugomis panoro pasinaudoti dar septyni namai. Taigi metus G. Pociaus vadovaujama įmonė baigė turėdama 213 administruojamų daugiabučių. Bendrovė taip pat prižiūrėjo daugiau kaip 160 šilumos punktų, praėjusiais metais užbaigė trylikos daugiabučių renovaciją. Per metus suorganizuota 115 gyventojų susirinkimų, 152 balsavimai raštu. Kas du–tris mėnesius vyko kiekvieno daugiabučio namo apžiūros, reguliariai buvo tvarkoma ir daugiabučių techninė dokumentacija.

G. Pocius įvardijo, kad įmonės skambučių centras per mėnesį sulaukia apie 400 gyventojų pranešimų. Iš tiesų skambučių yra dar daugiau, nes į šį skaičių neįeina tie, kai skambinama tiesiogiai vadybininkams. Per mėnesį įmonė išsiunčia 5 600 mokėjimo pranešimų, atlieka vidutiniškai 170 smulkių techninės priežiūros darbų bei apie 80 remonto paslaugų gyventojų būstuose.

Problemos – dėl nežinojimo

Direktorius pabrėžė, kad dauguma nesutarimų su administratoriumi kyla dėl per mažo gyventojų domėjimosi. Daugiabučių namų administratoriaus veiklą apibrėžia daugybė teisės aktų, tačiau šiuo metu Seime ruošiamas dar vienas naujas dokumentas. „Visa tai rodo, kad nėra iki galo įsigilinama į tokias paslaugas teikiančių įmonių veiklą. Jeigu mes ką nors darytume blogai, mums paprasčiausiai to neleistų akylai įmonės veiklą stebinti savivaldybė“, – susirinkimo metu sakė G. Pocius.

Butų ūkio įmonės vadovas apgailestavo dėl sutrikimų informacinėje sistemoje, sukėlusių nerimą tarp gyventojų. Nuo praėjusių metų lapkričio iki šių metų kovo nebuvo skelbiama išsami informacija apie gyventojų lėšas ir jų panaudojimą. Tai neva nutiko dėl to, kad UAB „Ukmergės butų ūkis“ perėjo nuo vienos informacinės sistemos prie kitos. Anot G. Pociaus, tai padaryti buvo būtina, nes ankstesnė sistema buvo pasenusi, nesaugi ir neefektyvi. Įdiegiant naują iškilo tam tikrų niuansų. „Dėl to labai atsiprašome. Visa ši situacija jums sukėlė daug nerimo, tačiau su lėšomis viskas gerai, jos niekur nedingo“, – kreipdamasis į gyventojus juos ramino direktorius. Sistema sutvarkyta ir visa informacija jau turėjo pasiekti kiekvieno įmonės administruojamo daugiabučio namo laiptinės skelbimų stendą.

Legioneliozės grėsmės nemato

G. Pocius taip pat palietė ir šiuo metu daug kam nerimą keliančius įvykius Vilniuje, kur prasidėjo legioneliozės protrūkis. Vadovui buvo svarbu išklausyti gyventojų nuomonę dėl galimybės atlikti prevencinę priemonę – termošoką. Susirinkusiesiems pirmiausia kilo klausimas, kiek tai kainuos? Pasak vadovo, šios priemonės kaina susidės tik iš padidėjusio elektros suvartojimo, skirto laikinai padidinti vandens temperatūrą, ir sunaudoto vandens kiekio jo nupylimo metu. „Vienas euras vienam čiaupui“, – sakė direktorius. Jis pabrėžė, kad visose butų ūkio įmonės administruojamuose namuose karšto vandens temperatūra atitinka reikalavimus ir yra ne žemesnė nei 51 laipsnis. Nors G. Pocius teigė grėsmės nematantis, sostinės pavyzdys verčia imtis atsargumo priemonių. Nuspręsta bent jau laikinai atsisakyti kai kuriuose daugiabučiuose taupymo sumetimais taikytos praktikos nakties metu sumažinti karšto vandens temperatūrą. Taip pat bus atsižvelgta ir į gyventojų siūlymą atlikti vandens tyrimus. Patikrinus keletą namų paaiškės, ar nėra legioneliozės grėsmės.

Renovacijos padangėje yra naujovių

Pastatų administravimo skyriaus vadovas Andrius Kalesnikas kalbėjo apie pagrindinę jo kuruojamą sritį – renovaciją. Pasak jo, daugiabučių modernizavimo pikas rajone buvo 2015 ir 2016 metais. Per šį laikotarpį atitinkamai renovacija atlikta 17 ir 13 daugiabučių namų. Šių metų skaičiai kuklesni – kol kas galutinai baigtas tik vienas namas. Dar vieno daugiabučio renovacija visiškai arti pabaigos. Šiuo metu vykdomi dar dviejų namų modernizavimo darbai. Trijuose daugiabučiuose statybininkai pradės darbuotis netrukus.

Prasidedantis trečiasis renovacijos etapas bus sudėtingesnis ir  ne toks skaitlingas nei praėję. Aplinkos ministerija Ukmergės rajonui suteikė galimybę renovuoti tik septynis namus, kai iš viso šiame etape daugiabučius modernizuoti buvo nusprendę vienuolikos namų gyventojai. Keturi namai liko „už brūkšnio“.

Laimingųjų septynetas buvo atrinktas atižvelgiant į penkis kriterijus: šilumos sunaudojimo kiekį, gyventojų pritarimo procentą, skolininkų skaičių, paraiškos pateikimo laiką ir galimybę vykdyti kvartalinę renovaciją. Rajono savivaldybės administracijos direktorius S. Jackūnas savo ruožtu sakė, kad dėl likusių namų renovacijos savivaldybė kreipėsi į ministeriją, tačiau kol kas atsakymas nėra gautas.

A. Kalesnikas taip pat informavo gyventojus apie naujos rink-liavos atsiradimą. Iki 2016 metų pabaigos buvo taikomas šimto procentų kompensavimas už daugiabučio modernizavimo projekto įgyvendinimo administravimo paslaugas. Nuo šių metų pradžios kompensuojama tik pusė šios sumos. „Gyventojai turėtų neišsigąsti pamatę papildomą eilutę savo sąskaitose“, – perspėjo A. Kalesnikas.

Klausimų lavina 

Tradiciškai tokie butų ūkio įmonės renginiai neapsieina be gausybės gyventojų klausimų. Nors G. Pocius susirinkusiųjų prašė individualius klausimus spręsti susitikus atskirai, o ne šio renginio metu, gyventojai vis tiek noriai dalijosi savo pastebėjimais.

Daug dėmesio buvo skirta eksploatacinių lėšų panaudojimui, įkainiams, įmonės komunikacijai su gyventojais. Rajono Tarybos Savivaldybės ūkio komiteto pirmininkas Darius Varnas diskusiją pabandė padaryti paprastesne. Dar prieš šį susirinkimą pabendravęs su keliais daugiabučių namų atstovais jis išsiaiškino pagrindines juos vienijančias problemas ir renginio metu jas pateikė UAB „Ukmergės butų ūkis“ vadovybei.

Pirmiausia D. Varnas teiravosi, ar galima įgyvendinti tai, kas yra praktikuojama kitose savivaldybėse – paviešinti ir informuoti visuomenę apie smulkių darbų įkainius. G. Pocius sakė, kad šis dalykas bus padarytas, ir tai pažadėjo atlikti iki gegužės vidurio.

Tarybos narys taip pat klausė, kokia yra situacija su eksploatacinėmis lėšomis bei jų panaudojimu bei kodėl jų negalima perkelti į kitus metus. Šis klausimas sukėlė daugybę diskusijų ir aiškus atsakymas taip ir nenuskambėjo. Ginčus numalšino tik rajono meras R. Janickas, informavęs, kad UAB „Ukmergės butų ūkis“ klausimams spręsti yra sudaryta darbo grupė, kuri pasistengs rasti atsakymą, kaip spręsti susidariusią problemą. Meras prižadėjo pats aktyviai dalyvauti grupės veikloje ir gegužės mėnesį surengti dar vieną susitikimą su gyventojais.

D. Varnui pasiteiravus dėl detalios metų finansinės ataskaitos paskelbimo, G. Pocius patikino, kad ši informacija bus paviešinta. Ji atsiras skelbimų lentose bei įmonės interneto portale.

Geriausiems – apdovanojimai

Emocingas renginys vis dėlto baigėsi linksma nata. Susirinkimo pabaigoje UAB „Ukmergės butų ūkis“ įteikė apdovanojimus. Prizai skirti geriausių rezultatų pasiekusiems daugiabučiams namams, namų atstovams.

Daugiausia investavę daugiabučiai namai: Vytauto g. 96, Žiedo g. 5 ir Maironio g. 2A. Mažiausiai šilumos suvartojantys nerenovuoti daugiabučiai: S. Daukanto g. 71, Žiedo g. 5 bei S. Dariaus ir S. Girėno g. 30. Mažiausiai šilumos suvartojantys renovuoti daugiabučiai: Jaunimo g. 52, Miškų g. 46, Miškų g. 50. Šių namų atstovams įteikti diplomai bei atminimo dovanos.

Tokie pat prizai atiteko ir aktyviausiems daugiabučių namų atstovams – Andriui Kalesnikovui (Žiedo g. 3), Gražinai Kriaučiūnienei (Vilniaus g. 96), Elžbietai Ignatavičienei (Anykščių g. 19), Kęstučiui Maksimavičiui (Maironio g. 2), Kęstučiui Bytautui (Miškų g. 32), Daliai Silenko ir Aldonai Onai Mulevičienei (abi iš Kauno g. 27) bei Marinai Arcybaševai (Deltuvos g. 10).

Dainiaus VYTO nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Agnė :
    "prizai atiteko ir aktyviausiems daugiabučių namų atstovams – Andriui Kalesnikovui (Žiedo g. 3), " Koks aktyvus, Rūpinasi tik ta laiptine, kur pats gyvena.
    • O :
      kitose laiptinėse visi neįgalūs gyvena?
  • to anonymous :
    Nematau jokių problemų dėl bendravimo. Esu namo atstovas, visad randu bendrą kalbą su namo vadybininku, visad išsprendžiam visus klausimus. Esam patvirtinę ilgalaikį namo remonto darbų planą, pasitvirtinę įkainį, o visus einamuosius klausimus išsprendžiam be jokių trukdymų ar nenorro bendrauti. Patariu namų gyventojams pirmiausia išsirinkit namo atstovą, kuris jus atstovautų ir tik per jį spręsti iškilusius klausimus, nes su visais gyventojais bendrauti namus prižiūrintiems vadybininkams yra tikrai neįmanoma. Siūlau pirmiausia patiems keisti požiūrį į iškylančias problemas, rasti bendrą nuomonę tarp kaimynų, dalyvauti susirinkimuose, o tik po kaltinti, kad kažkas kažko nepadaro ar nenori bendrauti.
  • Klounas DV :
    Sutinku su tavim. Reiskia sedziu pirmininko kedej ir nezinau kas vyksta savivaldybei pavaldzioj imonej. Tada ateinu i susitikima su gyventojais ir ten suzinau visas problemas. Suzi ojes viesai pradedu piktintis ir klausinet imones vadovu. Jei tai yra normalus darbas, atleisk. Jei tai yra normalu, tada kitas reikalas. Tada suprantu, kodel Ukmerge yra toli uz nugaros kitoms savivaldybems.
  • Klounas DV :
    Nesupratau, ukio komiteto pirmininkas klausineja???? Jis gal visai d....s? Du metus pirmininkauja ir pries susirinkima "isiklauses" i problemas klausineja???? Kas cia per cirkas???? Tai ka jis ukio komitete veikia?! Taip kaip jis su savo rinkejais bendrauja?! Du metus "dirba" ir dabar tik apie problemas suzinojo?!
    • Riciardas :
      Tą žmogų pazystų seniai , vienintelis tarybos narys kuris bando kažką gero nuveikti mums gyventojams , o komentatorius perskaitęs straipsnį , tikriausiai visiškai nesuprato apie ką šis parašytas ir koks susitikimas vyko ? Pavydūs tie žmonės , jei daro gero blogai , daro bloga blogai . Apsispręsk prieš komentuodamas
      • Ričiardui :
        Kad vienintelis, galima sutikti, nes kiti visai nesidomi daugiabutininkų problemomis.
  • Anonimas :
    Ir vėl grįžtama prie to pačio nebendraujama su gyventojais. Kaip buvo prieš du metus taip ir dabar tik dar blogiau
    • anonimui :
      Daro susitikimą su gyventojais, o tamsta sakai, kad nebendraujama su gyventojais?! Prieš du metus vargu ar išvis būdavo tokie susitikimai.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas