Susitikimo metu bibliotekos salė buvo apytuštė.

Aktualijos, Naujausi

Ukmergiškių aktyvumą skatins gerais filmais

Praėjusią savaitę Vlado Šlaito viešosios bibliotekos salėje vyko ataskaitinis Ukmergės miesto seniūnijos susirinkimas. Į renginį atėjo keli ukmergiškiai, šį negausų būrelį papildė pernai organizuoto kalėdinio miesto papuošimo konkurso laimėtojai arba jų atstovai, kuriuos pakvietė apdovanojimams miesto seniūnija.

Apdovanojo gražiausiai pasiruošusius šventėms

Miesto seniūnė Zita Pečiulienė įteikė dovanas gražiausiai pasipuošusiems kalėdinėms šventėms: Technologijų ir verslo mokyklai, viešbučiui „Big Stone“, parduotuvėms „Mezgimo siūlai“ ir „Personos“, Jono Basanavičiaus ir Antano Smetonos gimnazijoms, uždarosioms akcinėms bendrovėms „Ukmergės šiluma“, „Ukmergės statyba“ ir „Senasis knygynas“, viešajai įstaigai Ukmergės ligoninė, Vlado Šlaito viešajai bibliotekai, Švč. Trejybės parapijos klebonijai bei gyvenamųjų namų Vasarnamių g. 9, Matininkų g. 1, Jaunimo g. 29 ir Bažnyčios g. 12 šeimininkams.

Tvarkė miestą, rengė aikšteles vaikams

Pagerbus nominantus Z. Pečiulienė pristatė Ukmergės miesto seniūnijos 2016 metų veiklos ataskaitą bei apžvelgė šiems metams suplanuotus darbus. Ji pasakojo, kad Ukmergės miesto seniūnijos plotas – 20 kvadratinių kilometrų, 2016 m. gruodžio mėn. 31 d. mieste gyveno 22 559 žmonės.

Teritorija suskirstyta į trylika seniūnaitijų, veikia dvi bendruomenės – Ukmergės miesto ir „Kaimynai“.

„Pernai seniūnijai buvo skirta 560 118 Eur, panaudota – 559 696 eurai, – sakė Z. Pečiulienė. – Seniūnijos administravimo veiklai vykdyti išleista 69,7 tūkst. Eur.“

Anot seniūnės, iš sutaupytų lėšų įrengtos keturios vaikų žaidimo aikštelės: Nuotekų ir Anykščių gatvėse, prie Vilniaus gatvės 100 B namo, šalia Deltuvos g. 20 namo.

Z. Pečiulienė kalbėjo, kad 2016 metais infrastruktūros objektų priežiūros programai teko 286,1 tūkst. eurų. „Mieste yra 2 578 šviestuvai, pernai suvartota 861 270 kilovatvalandžių elektros energijos. Gatvių apšvietimui ir eksploatacijai išleista 115,8 tūkst. Eur, – vardijo skaičius seniūnė. – 2016 metų lapkričio, gruodžio mėnesiais kelių ir gatvių priežiūrai – sniego valymui, barstymui – išleista 30,5 tūkst. eurų. Šaligatvių, takų, aikščių ir skverų priežiūrai – 125,5 tūkst. Eur, Aplinkos apsaugos programai panaudota 121,7 tūkst. eurų.“

Seniūnė pažymėjo, kad didžiulė problema – žaliosios atliekos. „Nors jas išgabendami per dieną nuvažiuojame apie 100 kilometrų, tačiau gyventojai, ypač po savaitgalių, vis tiek jų daugybę primeta. Taip pat žmonės neatsakingai palieka atliekas šalia konteinerių, nors jie būna tušti. Tuomet pradeda puotauti varnos, viską išdrabstydamos ir šiukšlindamos aplinką“, – pastebėjo pranešėja.

Perkels Dukstynos kapinių tvorą

Miesto seniūnija prižiūri ir Dukstynos, Vaižganto, Pašilės, Pašilės antihitlerinės koalicijos karių, Sentikių, Stačiatikių ir Holokausto aukų atminimui Pašilės miške esančias kapines, kurių bendras plotas – apie 15 hektarų. Jų priežiūra pernai atsiėjo 22,9 tūkst. eurų. „Daugelį darbų padarėme ūkio būdu, pasitelkę darbininkus, atliekančius viešuosius ir visuomeninius darbus. Iš viso iš darbo biržos buvo atsiųsti ir pagal viešųjų darbų programą įdarbinti 35 žmonės, visuomenei naudingus darbus atliko 804 asmenys“, – sakė seniūnė.

Z. Pečiulienė supažindino ir su planais dėl Dukstynos kapinių tvarkymo – numatoma perkelti kapinių tvorą ir iš dviejų privažiavimų palikti tik vieną. Taip, anot seniūnės, bus sudaryta galimybė išplėsti laidojimo vietas.

Bus remontuojamos ir betono plokštės, kuriomis grįstas įvažiavimas į kapines.

Tarp svarbiausių darbų, kuriuos reikės atlikti šiais metais, Z. Pečiulienė minėjo įvažiavimų į daugiabučius namus ir daugiabučių gyvenamųjų namų kiemų remontą, žvyruotų gatvių asfaltavimą, seniūnijos administracinio pastato stogo remontą. Anot seniūnės, reikėtų pasirūpinti ir ekonomiškos šildymo sistemos įrengimu seniūnijoje, kadangi šiuo metu patalpos šildomos elektra ir tai labai brangiai atsieina.

Organizuos susitikimus seniūnaitijose

Po seniūnės pranešimo į daugelį klausimų atsakė susitikime dalyvavęs rajono meras Rolandas Janickas, savo pastebėjimais dalijosi savivaldybės administracijos direktorius Stasys Jackūnas.

R. Janickas kalbėjo, kad organizuojant rajono vadovų susitikimus su visuomene, kaip ir šiuo atveju, į juos ateina tik vienetai ukmergiškių – patys aktyviausi miestelėnai. Anot jo, vieni teisinasi, kad nepatogus laikas, kitiems – ne ta vieta, taip pat nurodo ir kitas priežastis. Meras pasiūlė kartą per ketvirtį, po darbo valandų, pakviesti gyventojus į susirinkimus seniūnaitijose, juos organizuojant arčiausiai esančiuose visuomeniniuose pastatuose. Atvykusi į susitikimą seniūnijos komanda, rajono vadovai su žmonėmis galėtų aptarti konkrečių gatvių gyventojų problemas, apsvarstytų jų sprendimo būdus. Susirinkusieji pritarė tokiai idėjai.

Z. Pečiulienė įteikė apdovanojimus.

Z. Pečiulienė įteikė apdovanojimus.

Prie darbų turi prisidėti patys gyventojai

Renginio metu miestelėnai išsakė kritinių minčių dėl prastos privažiavimų prie daugiabučių būklės. R. Janickas teigė, kad šįmet iš savivaldybės biudžeto bus skirta 200 tūkstančių eurų būtent šiems darbams atlikti.

„Pradėsime nuo „baisiausių“ vietų, tačiau darbai turi būti dirbami kompleksiškai – privažiavimai nebus remontuojami ten, kur artimiausiu metu numatoma tvarkyti šilumos arba vandentiekio trasas. Geriau palaukti vienerius metus, kol šie darbai bus atlikti, negu vėl ardyti sutvarkytus privažiavimus, – aiškino rajono vadovas. – Taip pat bus atsižvelgiama, kokios svarbos yra privažiavimas: ar jis veda prie dešimties daugiabučių, ar dviejų. Žinoma, bus pasirinktas tvarkyti tas, kuriuo naudojasi daugiau žmonių. Darbų eiliškumą lems ir tai, ar prie tvarkymo prisideda patys gyventojai. Neturime galimybių iš savivaldybės biudžeto sutvarkyti visas aikšteles, privažiavimus, nes tai atsieitų apie 4–5 milijonus eurų.“

Norintiems tvarkyti automobilių stovėjimo aikšteles prie daugiabučių meras siūlė patiems padengti 70 proc. darbų išlaidų, o savivalda prisidėtų 30-čia procentų.

Taip pat jis teigė, kad bus tvarkomi ne tik privažiavimai, automobilių stovėjimo aikštelės, bet ir pėsčiųjų takai, vejos. Kuo labiau gyventojai prisidės atliekant tuos darbus, tuo daugiau balų gaus daugiabutis ir tuo greičiau bus čia atliekami darbai.

Rajono vadovas informavo, kad duobės bus pradėtos tvarkyti nuo ankstyvo pavasario, kai leis oro sąlygos, iki vėlyvo rudens.

Z. Pečiulienė pridūrė, kad gatves greideriuos, kai tik atitirps įšalas ir bus geri orai. „Du kartus pragreideriavus jos bus žvyruojamos. Gatvių asfaltavimo darbai bus vykdomi pagal eiliškumą, šis grafikas yra skelbiamas savivaldybės internetiniame puslapyje“, – informavo seniūnė.

Atsodins Europos parką?

Ukmergiškis Vidmantas Juzėnas išreiškė susirūpinimą, kad Lietuvos įstojimui į Europos Sąjungą pažymėti sodintame Europos parke iš kelių šimtų ąžuoliukų likę tik penki. R. Janickas pasiūlė organizuoti talkas, galbūt skirti projektinių lėšų ir pažymint Lietuvos atkūrimo šimtąsias metines Europos parke atsodinti šimtą ąžuoliukų.

Savivaldybės įmonė turi dalyvauti konkurencinėje kovoje

V. Juzėnas taip pat išreiškė savo nuomonę, kad valdžiai reikėtų ieškoti būdų, kaip įsteigti savivaldybės valdomą komunalinio ūkio įmonę: „Ji apjungtų dabar išblaškytus rangovus, kurių vieni tvarko gatves, kiti prižiūri apšvietimą, atlieka kitus darbus.“

R. Janickas pritarė tokiai minčiai pridurdamas, kad savivaldybė norėtų kurti pavaldžią bendrovę ir atliekoms tvarkyti. Tačiau, anot rajono vadovo, pagal šiuo metu vykdomą Vyriausybės politiką, esant konkurencijai teikti paslaugas, o tokia padėtis ir yra, savivaldybės įkurta įmonė privalo dalyvauti konkurse su kitais pretendentais ir tik jį laimėjusi gali atlikti darbus. „Konkursą laimi tas dalyvis, kuris pasiūlo mažiausią kainą. Tad yra didelė rizika, kad investavus į įmonės kūrimą ir nelaimėjus konkurso, būtų patirta nuostolių. Vis dėlto mes esame įsitikinę, kad tokios visuomeniškai jautrios sritys kaip jau minėtos, taip pat šilumos, vandens tiekimas, turėtų būti savivaldos kompetencija“, – pabrėžė meras.

Vilkmergėlės šlaitai bus sutvarkyti

Jis atsakė ir į priekaištus dėl netvarkomų Vilkmergėlės upelio šlaitų nuo Vytauto gatvės iki pėsčiųjų tiltelio, taip pat šalia upelio esančių apleistų statinių: „Jau ruošiamės rekonstruoti miesto centrą, projekte numatyti ir upelio šlaito tvarkymo darbai. Tuo pačiu bus nugriauti ir neteisėtai, be leidimų, atsiradę įvairūs pastatėliai.“

Šviesoforo nebus

Susirinkusieji pareiškė pastabų dėl sudėtingų eismo sąlygų Antakalnio ir Vilniaus gatvių sankryžoje bei būtinumo čia įrengti šviesoforą. R. Janickas paaiškino, kad buvo kreiptasi į Lietuvos automobilių kelių direkciją, kuriai priklauso minėtos gatvės, dėl šviesoforo įrengimo, tačiau ši įstaiga nutarė įrengti pėsčiųjų salelę.

Gal sudomins filmai?

R. Janickas taip pat pakvietė ukmergiškius atvykti į balandžio 3 dieną, 17.30 valandą, Kultūros centro salėje organizuojamą susitikimą, kurio metu visuomenei bus pristatytos mero ir savivaldybės administracijos direktoriaus ataskaitos apie praėjusių metų veiklą. „Tie, kas ateis į susirinkimą, po to galės žiūrėti gerą filmą“, – pažadėjo R. Janickas.

Rajono vadovas skatino žmones būti aktyviems, teikti įvairius pasiūlymus, į kuriuos žadėjo atsižvelgti: „Tik nuo mūsų pačių priklauso, kaip gyvensime, nes niekas iš šalies neateis ir mums gerovės nesukurs.“

Dainiaus VYTO nuotraukos

Palikite komentarą apie straipsnį

  • O kodėl? :
    „Konkursą laimi tas dalyvis, kuris pasiūlo mažiausią kainą." (citata). O juk konkursus pagal viešųjų pirkimų įstatymą galima daryti (ir dažniausiai reikia) ir ne pagal mažiausią kainą? Taip, tai sudėtingiau, bet rezultatai geresni - galima geriau vertinti darbų kokybę, grožį, terminus ir t. t.
  • Taigi, :
    aktyvumas atsiras tuomet, kai rajono valdžia (savivaldybė) reaguos į kiekvieną žmogaus kreipimąsi ir aiškinsis su besikreipiančiu tol, kol žmogus liks patentas jo klausimo sprendimu (atsakymu, ne būtinai teigiamu). Juk motyvuotai aiškinant, galima kiekvienam įrodyti, kad jis neteisus. O jeigu besikreipiančiam atsakoma: "Taip negalima", "Jūs neteisus" (arba visai neatsakoma) ir "parodo" duris, tuomet rezultatas - tuščia salė. O ko ten eiti?
  • Anonimas :
    menininkai te namie sedi!
  • Daiva :
    Remkite Ukmergės menininkus kurie šiais metais yra skirta parama 6 tūkst. eur. o sporto megėjams 52 tūkst.
  • Anonimas :
    Susidomejo ukmerge krepsiniu.olimpu ir vilkmerges komandomis remkite palaikykime .tokio lygio krepsinio reik ukmergei!

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas