Asociatyvinė pexels.com nuotr.

„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“, Kultūra

Perkusijų festivalyje pasirodys ir atlikėjai iš Gvinėjos

Arvydas PĖŠINA

Kovo pirmoje pusėje jau tryliktus metus Ukmergėje aidės mušamųjų instrumentų garsai – 10–12 dienomis vyks tarptautinis perkusinės muzikos festivalis „Percussion Ukmergė 2017“. Jo metu, kaip ir kasmet, skambės melodijos, įnešančios naujumo, pamaloninančios melomanus gera muzika ar nauju senų kūrinių skambesiu.

Festivalį kovo 10-ąją pradės žiūrovams jau žinomas latvis Rihards Zalupe ir kiek pasikeitusi jo ansamblio sudėtis. Šį kartą dviem mušamiesiems instrumentams pritars elektroninis sintezatorius.

Antra šio koncerto dalis – žiupsnelis egzotikos, negirdėtos muzikos ir nematytų šokių. Kartu su perkusijos studijos „Afrikos būgnai“ atlikėjais iš Lietuvos gros afrikiečiai – grupė iš Gvinėjos. Koncerte pamatysime Babara Bangoura – tradicinio bene žinomiausio afrikietiško būgno – djembe – virtuozą. Charizmatiškąjį atlikėją, pastaruosius kelerius metus graibstomą visame pasaulyje, į Lietuvą atlydės jo perkusininkų komanda – Amara Toure ir Bouba Toure bei šokėjas Seny Bangoura. Atlikėjai parodys tai, kas unikalu jų gimtosios šalies muzikinėje kultūroje – gyvai atliekamos muzikos ir energingo tradicinio šokio sintezę, dialogą, kuris suprantamas be žodžių bet kuriame pasaulio kampelyje. Į vieną projektą susivieniję lietuviai ir gvinėjiečiai gros tradiciniais Vakarų Afrikos instrumentais: djembe, dunun būgnais, melodinguoju balafonu.

Kovo 11-oji prasidės koncertu prie „Lituania Restituta“ paminklo. Nepriklausomybės Atkūrimo dienos minėjime tradiciškai pasirodys festivalio svečiai.

Vakarinį, šventinį festivalio koncertą pradės iš Vokietijos atvykusi viena geriausių marimbos virtuozių Europoje Marta Klimasara. Ji gros kartu su Lietuvos kameriniu orkestru, diriguojamu Modesto Pitrėno.

Antroje koncerto dalyje orkestras ir jungtinis mušamųjų ansamblis, į kurį susivienijo muzikantai iš Latvijos ir Lietuvos, atliks Rodiono Ščedrino „Karmen siuitą“. Scenoje žiūrovus pasitiks 40 mušamųjų instrumentų. „Kiekvienas solistas gros septyniais–aštuoniais instrumentais: timpanais, marimbomis, vibrofonais“, – pasakojo festivalio meno vadovas, Latvijos nacionalinio simfoninio orkestro mušamųjų grupės koncertmeisteris, Latvijos muzikos akademijos profesorius Edgars Saksons.

Žiūrovų lauks siurprizas – lietuvių kompozitoriaus Jono Tamulionio „Meditaciją“ atliks kamerinis orkestras, o marimba gros E. Saksons. Meno vadovą, grojantį festivalyje, galėjome išgirsti tik prieš keletą metų. Paskutinis jo pasirodymas Lietuvoje – koncerte Vilniuje, Kongresų rūmuose, kartu su Lietuvos simfoniniu orkestru ir žinomu mušamųjų meistru Pavelu Giunteriu.

Paskutinę festivalio dieną, kovo 12-ąją, žiūrovų laukia Taujėnų dvaras. Čia vyks tradicinis festivalio draugų koncertas. Jame matysime švedų grupę „Rhytm Art Duo“ – atlikėjus Daniel Berg ir Fredrik Duvling. Jie festivalio žiūrovams padovanos net dvi pasaulines kūrinių premjeras. Į baigiamąjį festivalio koncertą žadėjo atvykti vieno iš šių kūrinių autorė, žinoma lietuvių kompozitorė Loreta Narvilaitė. Taip pat išgirsime grupę „Giunter Percussion“, M. Klimasara, R. Zalupe.

Visų festivalio koncertų vedėjas – muzikologas Darius Užkuraitis.

logo2

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas