Šventupiečių darbai.

„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“, Kultūra

„Ilgais žiemos vakarais“

Genė VAITKŪNIENĖ

Vlado Šlaito viešosios bibliotekos Šventupės kaimo padalinio vyresnioji bibliotekininkė

Pavasaris sparčiai artėja, žadėdamas visus pakviesti į gamtą. Ir Šventupės bibliotekoje sumažės moterų šurmulys, kuris tęsėsi visą žiemą. Bėgsime į sodus, sėsime, sodinsime, auginsime, konservuosime. Iki kitos žiemos…

O žiemą turėjome kitų užsiėmimų. Kaimo moterys dar prieš Kalėdas į Šventupės biblioteką rinkosi su savo rankdarbiais, prisidėdamos prie gerumo akcijos ir padovanodamos džiaugsmą vienišiems ir pasiligojusiems šventupiečiams. Tada ir kilo mintis burtis draugėn, kurti ką nors gražaus, pasimokyti vienoms iš kitų, pabendrauti.

Kaip tik gavome prašymą iš Vidiškių bažnyčios pasiūti paklotėlių, kad žiemą nešildomoje bažnyčioje nebūtų šalta sėdėti. Šio darbo entuziastingai ėmėsi Nijolė Kriukienė ir Genutė Adamonienė. Dabar parapijiečiai jau džiaugiasi rezultatu.

Padėkojusi už darbą Vidiškių bažnyčią puošianti, tvarkanti Gileta Laskauskienė pasiūlė moterims pasimokyti velti vilnos gaminius.

Visą vasarį kartą ar du per savaitę bibliotekininkės pakviestos bendruomenės moterys rinkosi į vėlimo iš vilnos užsiėmimus.

Edukacinius užsiėmimus vedusi Gileta pasakojo, kad iš veltinio galima pagaminti įvairios formos ir storio gaminius. Velti gali visi, tačiau gaminio kokybę lemia patirtis ir įdirbis. Reikia išmanyti vėlimo technologiją, nebijoti eksperimentuoti, bandyti naujas technikas.

To mes ir mokėmės. Pirmiausia gaminome šlepetes. Klojant vilnos gabalėlius, puošiant ir veliant muiluotu šiltu vandeniu, mūsų šlepetės pamažu formavosi. Po kelių valandų gaminys įgavo formą, tačiau dar reikėjo padirbėti: sudėlioti tikslią formą, išskalauti, išdžiovinti.

„Vilnos vėlimas yra nelengvas, bet labai malonus užsiėmimas, daugiau meditacija, kūryba, buvimas su savimi. Žmogus atsipalaiduoja, išvalo savo mintis“, – vardijo privalumus dirbančios moterys. Nusivėlusios šlepetes (kai kurios ir ne po vieną porą), panorome vyrams nuvelti ir padovanoti pirties kepures.

Kitą žiemą tikrai dar rinksimės į šiuos užsiėmimus, bandysime gaminti papuošalus, šalius, gal kuri išdrįs ir kokį drabužį sukurti. Pati vadovė ir suknelę, ir švarką turi nusivėlusi. Pažadėjo ir mus to išmokyti.

Pasibaigus vėlimo pamokoms moterys buvo pakviestos pinti aukštaitiškas tautines juostas. Užsiėmimą vedė Vidiškių kultūros darbuotojos Janė Giedraitienė ir Regina Stasiūnienė, abi jau ne vieną dešimtį juostų nupynusios ir į biblioteką atvežusios labai gražią savo rankdarbių parodą. Supratusios šio darbo subtilybes moterys pasižadėjo nupinti sau ar vaikams, anūkėliams tautines juostas, pasigaminti knygų skirtuką. Edukacinis užsiėmimas buvo skirtas Tautinio kostiumo metams paminėti.

Edukaciniai užsiėmimai bibliotekoje suteikė galimybę prasmingai praleisti laisvalaikį ir išmokti to, ko dar nemokėjome. Be to, kuriant grupėje, buvo puikus būdas bendrauti ir skleisti teigiamas emocijas, kurių tikrai netrūko. Užsiėmimai ne tik įtraukė, leido išbandyti savo jėgas, atskleisti kūrybiškumą, bet ir atnešė smagaus šurmulio, suteikė galimybę dalintis mintimis, įspūdžiais, idėjomis, ugdyti bendruomeniškumą.

Biblioteka žiemą tapo bendruomenės moterų traukos centru. O joje organizuojamos veiklos rezultatai tikrai pranoko lūkesčius. Užsiėmimai, smagus triūsas, pokalbiai apie kiekvienos patirtį praskaidrino paskutines žiemos dienas belaukiant pavasario.

Birutės GELUMBECKIENĖS nuotrauka

logo2

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas