Asociatyvinė pexels.com nuotr.

Aktualijos

Ir ukmergiškiai prašo iškelti fizinio asmens bankroto bylas

Šalies teismus vis dažniau pasiekia žmonių prašymai iškelti fizinio asmens bankroto bylą. Ukmergės rajono apylinkės teisme per pastaruosius trejus metus gauti 8 tokie prašymai. Kreipdamiesi į teismą pareiškėjai nurodo, kad jų būklė atitinka Fizinių asmenų bankroto įstatymo 2 straipsnio 2 dalyje įtvirtintą fizinio asmens nemokumo sąvoką: jie negali įvykdyti skolinių įsipareigojimų, kurių mokėjimo terminai yra suėję ir kurių suma viršija 25 Lietuvos Respublikos Vyriausybės patvirtintas minimaliąsias algas.

Kaip „Gimtąją žemę“ informavo Ukmergės apylinkės teismo administracijos sekretorė, atstovė ryšiams su visuomene Dovilė Mikalauskienė, 2015 metais buvo gauti trys prašymai dėl bankroto bylos iškėlimo. Vienas prašymas pareiškėjui pageidaujant sujungtas su kita civiline byla ir perduotas nagrinėti Vilniaus miesto apylinkės teismui, kiti du – taip pat priimti, pareiškėjams patvirtinti mokumo atkūrimo planai. Juos fizinis asmuo turi paruošti ne vėliau kaip per 60 dienų nuo nutarties dėl bankroto bylos iškėlimo įsiteisėjimo. Jame reikia nurodyti priežastis, dėl kurių pareiškėjas negali įvykdyti kreditorių reikalavimų; lėšas, numatomas gauti periodiškai ar kaip vienkartines pajamas per visą bankroto laikotarpį; numatomo parduoti turimo turto sąrašą, turto pardavimo eiliškumą, jo kainą plano sudarymo metu; numatomas atgauti skolininkų lėšas; persikvalifikavimo, įsidarbinimo ir kitas priemones, skirtas mokumui atkurti; pateikti kreditorių sąrašą, jų reikalavimų vykdymo terminus, kitą būtiną informaciją. Plano įgyvendinimo trukmė negali būti ilgesnė kaip 5 metai.

Praėjusiais metais Apylinkės teismas sulaukė keturių tokių prašymų. Visi jie priimti, dviem pareiškėjams patvirtintas mokumo atkūrimo planas. Kitiems dviem atsisakyta iškelti fizinio asmens bankroto bylas, nes nagrinėjamu atveju bylose nustatyta, kad pareiškėjai pateikė teismui ne visus duomenis apie savo turtinę padėtį.

Per nepilnus du šių metų mėnesius Ukmergės rajono apylinkės teisme gautas vienas prašymas iškelti fizinio asmens bankroto bylą, taip pat priimtas vienas nepalankus sprendimas.

Šių metų sausio viduryje Apylinkės teismas netenkino 35-erių ukmergiškio prašymo ir atsisakė iškelti bankroto bylą. Prašymą teismui vyras buvo pateikęs 2016 metų gruodžio mėnesį. Pareiškėjas buvo įsteigęs individualią įmonę, kurios veiklai paėmė paskolą. Tačiau verslas nesisekė, todėl prekės ir žaliavos buvo perkamos į kreditą. Kaip nurodė ukmergiškis, skola kreditoriams sudaro apie 44 000 Eur. Jis skolingas UAB „4finance“, UAB „mogo LT“, keliems fiziniams asmenims.

„Apžvelgiant kelerių metų fizinio asmens bankroto bylų statistiką galima teigti, kad visi prašymai pateikti remiantis panašiais motyvais. Asmenys nurodo, kad yra nemokūs, gaunamų pajamų nepakanka įvykdyti kreditorinius įsipareigojimus. Bandydami padengti vieną įsiskolinimą, jie ir toliau neapgalvotai skolinasi, nesuprasdami, kad įsipareigojimų suma kreditoriams nuolatos didės“, – komentavo Apylinkės teismo atstovė ryšiams su visuomene D. Mikalauskienė.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas