Aktualijos, Naujausi

Ukmergiškiai gedi piliakalnio medžių

Kovo 6-ąją nemažai Ukmergės gyventojų itin neigiamai sureagavo į gana greitai socialiniuose tinkluose pasklidusią naujieną – miesto piliakalnyje pradėti pjauti medžiai. Pasipylė įvairūs neigiami komentarai, buvo užregistruota peticija, nuspręsta netgi surengti protesto akciją.

Medžius pjauti prireikė pradėjus vykdyti antrąjį piliakalnio tvarkymo etapą. Planuojama, kad nuo Vytauto gatvės piliakalnio link eis pėsčiųjų takas, kalno viršūnę bus galima pasiekti atsirasiančiu serpantininiu taku, kuris apjuos visą piliakalnį. Taip pat bus įrengta poilsio zona, suoliukai, apšvietimas ir kita.

Vos paskelbus planuojamų darbų sąrašą, dėl medžių pjovimo kilo didelis visuomenės nepasitenkinimas. Rajono vadovai į neigiamą požiūrį bandė reaguoti ir paskutinėmis vasario dienomis Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje surengė susitikimą su gyventojais. Jame buvo pristatyti planuojami darbai, paaiškinta, kad medžiai pjaunami dėl to, jog norima piliakalnį padaryti matomu. Į pagalbą pasitelktas net piliakalnių ekspertas, kuris argumentavo, jog medžiai piliakalnio šlaite netinka, gadina jo išvaizdą ir netgi skatina šlaito eroziją.

Deja, šis susitikimas ukmergiškių nesudomino. Atėjo tik mažas būrelis žmonių, o apie medžius ir jų pjovimą buvo užduoti vos keli klausimai.

Taigi, pirmadienį suūžė pjūklai. Tądien nebeliko medžių šiaurinėje kalno dalyje. Būtent jų pasigedę ukmergiškiai vėl ėmė piktintis. Sugalvota netgi surengti protesto akciją. Jos organizatoriai –  fotomenininkas Albinas Kuliešis, buvusi Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė ir kunigas Rimantas Laniauskas – ragino ukmergiškius antradienį 18 valandą susirinkti šalia piliakalnio ir uždegti po žvakelę.

Piliakalnis 17-03 1

Šalia piliakalnio uždegti žvakeles skatino L. Graužinienė ir A. Kuliešis.

Didelio susidomėjimo nesulaukė ir ši akcija. Atsiliepė vos keli ukmergiškiai. Viena iš nepatenkintų kertamais medžiais L. Graužinienė sakė mananti, jog gamtą reikia tausoti, o ne naikinti: „Niekada negalima žaloti to, ką galima išsaugoti. Medžius tikrai buvo galima išsaugoti, ir gal būtų net įdomiau, jei takeliai į viršų būtų išvinguriavę tarp medžių. Tam, viskas būtų padaryta gražiai ir estetiškai, nebūtina buvo imtis tokių drastiškų veiksmų. Šis klausimas nebuvo iki galo išdiskutuotas ir aptartas su Ukmergės visuomene. Mane jaudina tai, kad nebuvo viešos specialistų diskusijos. Ukmergės piliakalnis yra paveldo objektas ir požiūris turi būti atsakingas. Ne tai, kad vienas žmogus sugalvojo ir padarė“.

Akcijoje dalyvavo ir kitokią nuomonę turinčių žmonių. Dvi moterys sakė pritariančios tam, kad pjaunami medžiai. Viena jų teigė gyvenanti prie pat piliakalnio ir jai čia esantys medžiai sukelia daug problemų. „Medžių niekas neprižiūri, nulūžusias šakas nešioja vėjas, o prikritę lapai tapo tikru galvos skausmu – jų niekas negrėbdavo“, – teigė ji.

Dainiaus VYTO nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • pilietis :
    Ta peticija nieko nereiškė. Gaila, kad žmonių nuomonė niekam nerūpi. Tik nesuprantu kodėl už ši projektą pasirašė vidaus reikalų ministras.
    • jo :
      Primasto jie ten visko,kad tik pinigus praplauti.
  • Anonimas :
    Oi kaip negerai
  • Daiva :
    Kodėl niekas nekalba apie peticija , už piliakalnio medžiu išsaugojimą pasirašė 668 ukmergiečiai.
  • Saulius :
    Daba laukime Vilniaus pilies kalno likimo.Erozija ateis pati.po keletos metų po žeme esanti medžių šaknų sistema atliekanti armaturos funkcija suirs .tose vietose links tinkama vieta kauptis lietaus is polaidzio vandeniui .Paskutiniu metu gilių žiemų su išalu nebera ,todel per žiemą buna daug pašalimų ir atolydžių ,o tai neigiamai veikia betkokį grunto paviršių ir jį eroduoja.Medžiai atliko dar viena funkcija ,tai saugodavo nuo tiesioginių saules spindulių ,todel ten kur ilgai buvo pavesis dirvožemije susiformavo savitas mikro klimatas,o tai leido ilgiau islaikyti paviršiaus temperaturą.Dabar atviros vietos bus veikiamos lietaus ,saules spinduliu ir vejo,neskaitant dažno atšilimo ir užšalimo šaltuoju metų laiku. Viskas turi buti pasverta ne tik skaiciavimais ,bet ir praktika ,bei poveikiu gamtai ir istorinems vertybems. Paskutiniu metu visi labai išmoko viską keisti tik ar reikia drastiskai keisti va kur klausimas. Beje palaikau ideją ,kad paminklas su vilku stovetu piliakalnio zonoje.
    • Pranas :
      Tai kad labai reikėjo įsisavint pinigus,kanceliarinių tai negaunam
    • Anonimas :
      Tu teisus visiskai sutinku matau kad galetum pravest kursus tam "piliakalnio ekspertui" palaikau tavo nuomone visu 100%
  • Anonimas :
    galvas skaudejo po sventes???
  • Anonimas :
    Kovo 9 niekas nieko nedirbo, gal gal
    • Nežiniukas :
      malkas pardavinėjo...)))
  • Daiva :
    Žmogeliukai jus nesuprantat paprasto dalyko,kalbat apie piliakalnius kurie yra laukuose ,kur nėra žmonių Ukmergės piliakanis yra miesto centre ,jis atliko parko funkciją,Ukmergė yra vienas iš miestų ,kuris neturi praktiškai parko. Piliakalnis tik pradžia ,bus nuskustas miesto centras prieš savivaldybe o parkelyje prie kulturkės planuojama padaryti automobilių stovįjimo aikštelę... tagi beliks bėgti pailsėti į mišką...
  • Anonimas :
    Nepasimoko valdžia Vilniaus Gedimino kalnu slenkančiom nuošliaužomis plikas kalnas jokio grožio neturi bus ir čia su piliakalniu mūsų
    • Anonimas :
      O kaip su kitais piliakalniais "nuskustais"? Imbarės, Kartenos, Kalniškės ir tt, nupjovė tuos emdžius ir nieko baisaus nenutiko. Beto, piliakalniai niekad nebuvo su medžiais...
      • Medetka :
        Taip, su medžiais piliakalniai nebūdavo, tačiau būdavo nuolat prižiūrimi, taisomi, įtvirtinami, nes buvo naudojami.
  • xxx :
    O ko ten vaikscioti i tuos susitikimus,zemintis! Uz tokius pinigus dar netokiu ekspertu galima pasamdyti,kurie kaip reikia,pakalbetu.Na,o jeigu dar kam nematomas piliakalnis,tai gal reiktu gerokai stipresnius akinius uzsideti,o ne medzius pjauti!

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas