Asociatyvinė pexels.com nuotr.

Aktualijos

Paukščių gripas jau pasiekė Lietuvą

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informavo, kad vasario 27 dieną Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute šešioms gulbėms nebylėms patvirtintas labai patogeniškas paukščių gripo virusas H5N8. Tokio tipo virusas Lietuvos istorijoje nustatytas pirmą kartą.

Visi šie nugaišę vandens paukščiai rasti Kaune, Nemuno upėje. Apie pakrantėje pastebėtą leisgyvę gulbę pranešė ten vaikščiojęs žmogus. Šioje vietovėje gausiai būriuojasi vandens sparnuočiai, gyventojai juos lesina. Veterinarijos specialistams atvykus į nurodytą vietą, šalia kritusios gulbės rastos dar penkių gulbių gaišenos.

Grėsmė, kad atšilus orams virusas gali būti perneštas su migruojančiais paukščiais, labai didelė, todėl VMVT tiria visus rastus nugaišusius vandens paukščius. Atlikus tyrimus, visiems minėtiems šešiems į laboratoriją pristatytiems paukščiams patvirtintas paukščių gripas.

VMVT pažymi, kad paukščių gripo atvejai jau kurį laiką užregistruojami aplinkinėse Europos Sąjungos valstybėse ir laukiniams vandens paukščiams, ir naminių paukščių laikymo vietose. Šis virusas plinta labai lengvai. Nuo rudens nustatyta daugiau kaip 850 susirgimo židinių naminių paukščių laikymo vietose visoje Europoje. Dėl šios ligos jau sunaikinta apie 7,5 mln. paukščių. Vasario 27-ąją Pasaulio gyvūnų sveikatos organizacija pranešimų apie gyvūnų ligas sistema oficialiai pranešė apie 3 gulbėms nebylėms nustatytą paukščių gripo virusą H5N8 Kaliningrado srityje (Rusijos Federacija).

Kaip „Gimtajai žemei“ sakė Ukmergės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiasis veterinarijos gydytojas-inspektorius Algimantas Kalesnykas, grėsmė paukščių gripui išplisti Lietuvoje – didelė. Dėl to imtasi papildomų saugumo priemonių. Nuo kovo 1-osios mažiausiai vieną mėnesį (jeigu situacija neblogės) naminius paukščius draudžiama laikyti lauke.

„Šis draudimas liečia tiek paukštininkystės ūkius, tiek pavienius paukščių augintojus. Naminius paukščius būtina laikyti uždarose patalpose ir jų neišleisti į lauką arba išleisti tik į lauko aikšteles, įrengtas taip, kad naminiai paukščiai negalėtų turėti tiesioginio kontakto su laukiniais“, – pabrėžė veterinarijos gydytojas.

A. Kalesnykas pažymėjo, kad paukščių gripas neplinta oru – ligą platina užsikrėtę laukiniai vandens paukščiai, kurie ir užkrečia aplinką. Naminiai paukščiai gali užsikrėsti patekę į užkrėstą aplinką. Sveiki paukščiai virusą gali pasigauti lesdami užkrėstą lesalą arba gerdami užkrėstą vandenį. Pavyzdžiui, užkrėstose išmatose virusas aptinkamas 44–105 dienas, tačiau tai priklauso nuo aplinkos sąlygų. Didžiausią tikimybę užsikrėsti paukščių gripu turi paukščiai, laikomi atviruose vandens telkiniuose ir prie jų. Užkratas perduodamas netiesioginio kontakto būdu su užsikrėtusių paukščių išskyromis, ypač išmatomis, per apkrėstus pašarus, vandenį, inventorių, rūbus, avalynę. Todėl paukščių augintojai raginami laikytis ir kitų saugumo reikalavimų: nenaudoti atvirų paviršinių vandens telkinių vandens laikomiems naminiams paukščiams girdyti; laikyti naminių paukščių pašarą taip, kad jis būtų apsaugotas nuo laukinių paukščių ir kitų gyvūnų; apie pastebėtą naminių paukščių sirgimą ar gaišimą nedelsiant informuoti VMVT teritorinius padalinius, kurių kontroliuojamose teritorijose laikomi naminiai paukščiai.

„Svarbu, kad patys paukščių laikytojai suprastų artėjančią grėsmę. Labai patogeniškas paukščių gripas H5N8 jau nustatytas ir Lietuvoje. Neatmestina, kad tai nebus vienintelis atvejis. Dėl didelės paukščių koncentracijos Nemune ties Kaunu bei pavasarinės migracijos virusas gali plisti ir toliau. Svarbu apsaugoti naminių paukščių ūkius, nes virusui patekus į paukščių laikymo vietas, ekonominiai nuostoliai bus didžiuliai“, – kalbėjo veterinarijos specialistas.

Kaip teigė A. Kalesnykas, Ukmergės rajone veikia du didesni paukštynai. Zujų paukštynas dviejose fermose, esančiose Zujuose ir Leonpolyje, laiko apie 315 tūkst. vištų. Šešuoliuose esančiame paukštyne laikoma per 400 šių paukščių.

„Tikslių duomenų apie pavienius naminių paukščių laikytojus neturime. Ukmergės VMVT duomenimis, rajone apie 200 gyventojų yra deklaravę, kad turi naminių paukščių – vištų, žąsų, ančių, kalakutų“, – paaiškino vyriausiasis veterinarijos gydytojas-inspektorius.

Kaip teigia specialistai, laikytojai turi stebėti savo paukščius ir žinoti, kad minėtuoju virusu užsikrėtę jie tampa apatiški, nejudrūs, tupi nuleidę sparnus, nekoordinuoja judesių, nelesa, nededa kiaušinių, sunkiai kvėpuoja, jiems pamėlsta skiauterė, barzdelė, patinsta galvos ir kaklo audiniai, kojų odoje matomi pakraujavimai.

Oficialiai nustačius paukščių gripą ir siekiant užkirsti kelią infekcijos plitimui į kitas paukščių laikymo vietas (ūkius), 3 km spinduliu būtų paskerdžiami ir vėliau saugiai sunaikinami ne tik sergantys paukščiai, bet ir visi kiti ligos židinyje esantys paukščiai. 10 km spinduliu būtų paskelbiama stebėjimo zona, kurioje ribojamas paukščių vežimas, žmonių judėjimas, statomi dezinfekciniai barjerai. Nustačius paukščių gripą, paukščiai ligos židinyje apsvaiginami ir nužudomi, gaišenos saugiai sunaikinamos.

Nors paukščių gripo virusas H5N8 labai pavojingas naminiams paukščiams, žmonių sveikatai grėsmės nekelia. Gyventojams nerekomenduojama liesti rastų kritusių arba leisgyvių laukinių paukščių, taip pat nepatartina iš rankų lesinti laukinius paukščius. Jeigu tenka liesti ar laikyti rankose laukinius paukščius, reikia laikytis elementarios higienos.

Gyventojai, pastebėję laukinių vandens paukščių gaišenas, prašomi apie tai pranešti teritoriniam VMVT padaliniui arba visą parą veikiančiu nemokamu telefono numeriu 8 800 40403.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas