Asociatyvinė pixabay.com nuotr.

Nuomonių telefonas

Iš remontuojamo buto sklindantis triukšmas gali „uždirbti“ baudą

„Per radiją girdėjau, kad pasikeitus įstatymui daugiabučių gyventojai apie savo bute numatomą remontą turi informuoti savivaldybę. To nepadarius, esą, gali būti skiriama bauda. Ar tai tiesa? Kur kreiptis norint pranešti apie remontą? Kokia bauda gali būti skirta nepranešusiems?“ – domėjosi laikraščio skaitytoja.

Ukmergiškės klausimą nusiuntėme į Aplinkos ministeriją. Gavome Statybos ir teritorijų planavimo departamento Statybos normavimo skyriaus vyr. specialistės Virginijos Pilipienės atsakymą.

„Lietuvos Respublikos Vyriausybė 2016 m. lapkričio 9 d. patvirtino Triukšmo, kylančio atliekant statybos darbus gyvenamosiose patalpose ir gyvenamosiose teritorijose, kontrolės vykdymo tvarkos aprašą. 2016 metų gegužę Seimas priėmė Triukšmo valdymo ir Vietos savivaldos įstatymų pataisas, kuriomis nutarta pakeisti triukšmo valdymo reglamentavimą. Viena iš aktualesnių naujovių – dienos, nakties ir vakaro triukšmo rodiklio apibrėžčių pakeitimas ir ramybės laiko pailginimas. Pataisomis nuspręsta, kad diena trunka nuo 7 iki 19 val. (buvo – nuo 6 iki 18 val.), vakaras – nuo 19 iki 22 val. (buvo – nuo 18 iki 22 val.), naktis – nuo 22 iki 7 val. (buvo – nuo 22 iki 6 val.). Papildomas ramybės laikas (papildoma viena valanda) ryte laikytinas kaip palankesnis laikas gyventojų sveikatai. Tai ypač aktualu, kai gyvenamosiose patalpose ar teritorijose vyksta statybos“, – komentavo specialistė.

Pasak V. Pilipienės, statybos darbų keliamo triukšmo kontrolę vykdo savivaldybės statybos darbų triukšmo kontrolierius – savivaldybės vykdomosios institucijos ar kito jai pavaldaus viešojo administravimo subjekto valstybės tarnautojas ar pareigūnas, įgaliotas vykdyti triukšmo, kylančio atliekant statybos darbus gyvenamosiose patalpose ir gyvenamosiose teritorijose, kontrolę: „Tiek juridiniai, tiek ir fiziniai asmenys, gyvenamosiose patalpose ar teritorijoje vykdantys statybos darbus, – triukšmo šaltinių valdytojai – privalo laikytis savivaldybių vykdomųjų institucijų, kitų joms pavaldžių viešojo administravimo subjektų nustatytų reikalavimų. Jie darbus turi organizuoti taip, kad nebūtų pažeisti statybos darbų pradžios ir pabaigos laiko, nustatytų triukšmo ribinių dydžių reikalavimai, privalo pateikti triukšmo kontrolei vykdyti būtinus dokumentus ir vykdyti teisėtus kontrolierių reikalavimus.“

Aplinkos ministerijos atstovė pažymėjo, jog yra reglamentuota, kad triukšmo šaltinių valdytojai ne vėliau kaip prieš 7 kalendorines dienas iki statybos darbų pradžios privalo pateikti statybos darbų triukšmo kontrolieriams pranešimą su informacija apie triukšmo šaltinių naudojimo vietą, planuojamą triukšmo lygį ir jo trukmę per parą, triukšmo mažinimo priemones. Kontrolieriai vykdys tiek planinius, tiek ir neplaninius patikrinimus. Nustačius Aprašo reikalavimų pažeidimų, pradedama administracinio teisės pažeidimo byla, o triukšmo šaltinių valdytojams pateikiami triukšmo prevencijos ir mažinimo priemonių įgyvendinimo reikalavimai. Praėjus nustatytam priemonių įgyvendinimo terminui, pakartotinis neplaninis patikrinimas vietoje atliekamas iš anksto neįspėjus.

Nuo 2017 m. sausio 1 d. įsigaliojęs Administracinių nusižengimų kodeksas už Triukšmo valdymo įstatymo ir kitų teisės aktų, reglamentuojančių triukšmo valdymą, nevykdymą ar pažeidimą numato baudą nuo 50 iki 300 eurų, už tokį nusižengimą, padarytą pakartotinai, – nuo 280 iki 600 eurų.

Norite pasidalinti savo mintimis ar sužinoti atsakymą į Jums rūpimą klausimą? Laukiame Jūsų laiškų el. paštu gzeme@gzeme.lt arba skambučių tel. nr. 8 605 19 277.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Vacys :
    Pasileidziat garsiai muzika vidury dienos ir su porforatorium kalat. :)
  • Besiruošiantis remontuoti :
    Privalo pateikti statybos darbų triukšmo kontrolieriams pranešimą su informacija apie triukšmo šaltinių naudojimo vietą, planuojamą triukšmo lygį ir jo trukmę per parą, triukšmo mažinimo priemones - kažkokia nesamonė. Tai gal kaimynams nupirkti ausų kamštelius ar ant perforatoriaus uždėti ausines?
  • Anonimas :
    Ukmergiškis. Tai kur vis dėl to reikia kreiptis norint pranešti apie planuojamą remontą?
  • Anonimas :
    Tai kai leidimas bus garsas tilesnis nebus cia valdzia kontroliot nori visus kas dirba

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas