Prie Pabaisko seniūnijos susirinkę gyventojai nepritaria planams uždaryti kaimuose pašto filialus.

Aktualijos, Naujausi

Seniūnijose – akcija prieš paštų naikinimą kaimuose

Penktadienio rytą rajono seniūnijų seniūnų ir kaimo bendruomenių iniciatyva prie kaimuose esančių bendrovės „Lietuvos paštas“ filialų surengta tyli protesto akcija. Ji buvo skirta pareikšti nepritarimą planams naikinti pašto filialus ir atkreipti valdžios dėmesį į kaimo gyventojams ypač aktualią problemą.

Vienas iš šios akcijos organizatorių, Pabaisko seniūnas Gediminas Lapukas „Gimtajai žemei“ sakė, kad valstybės valdomai bendrovei „Lietuvos paštas“ paskelbus apie planus kaimiškose vietovėse modernizuoti paslaugų teikimą, uždarant pašto filialus, kaimo žmonės labai sunerimo.

Susikibę rankomis žmonės apjuosė paštą ir uždegė žvakeles.

Susikibę rankomis žmonės apjuosė paštą ir
uždegė žvakeles.

„Valdžios griauti niekas neketina, tačiau ir tylėti negalime. Mes, seniūnai, labai gerai suprantame kaimo gyventojus ir žinome, kad uždarius paštus jie susidurs su problemomis. Negana to, atsiras bedarbių. Mūsų seniūnijoje esančiuose dviejuose paštuose dirba keturi žmonės“, – teigė G. Lapukas.

Pasak Pabaisko seniūno, kaimuose esantys paštai buvo marinami daugelį metų, sąmoningai buvo einama link to, kad įstaigas uždaryti.

„Mūsų miestelyje pašto patalpos – sovietinis reliktas. Dešimtmečius jokio remonto, dažų nematę langai ir durys jau baigia iškristi. Antakalnio pašte situacija geresnė, tačiau tik rajono savivaldybės dėka, kuri skyrė lėšų patalpų remontui“, – tvirtino G. Lapukas.

Ketvirtadienio popietę paskelbta, kad Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos sprendimu stabdomas „Lietuvos pašto“ projektas „Ateities laiškininkas“, kuriuo buvo siekiama naikinti „Lietuvos pašto“ filialus visoje šalyje. Esą tai būtų dar vienas smūgis šalies regionams. Be to, reforma „kelia daug papildomų klausimų, į kuriuos pašto vadovybė atsakymų neturėjo“.

„Pritariame „Lietuvos pašto“ siekiui gerinti veiklos rezultatus, tačiau manome, kad tokia optimizacija nėra tinkamiausias kelias valstybės įmonei, atliekančiai ir socialinę funkciją. Negalime visko matuoti pinigais, o šia idėja būtent tai ir buvo padaryta. Tokia reforma iš regionų būtų atimtas dar vienas gyvybingas bendruomenės narys, matantis kaimo žmonių kasdienybę ir jų problemas“, – teigiama LVŽS frakcijos pranešime.

Projekto iniciatoriams pasiūlyta paleisti bandomąjį projektą „Ateities laiškininkas“ viename iš nedidelių Lietuvos miestų. Tikimasi, kad toks sprendimas padės atsakyti į visus iškilusius klausimus.

AB Lietuvos paštas neseniai paskelbė, jog modernizuoja pašto paslaugų teikimą šalies kaimiškose vietovėse. Užsimota visas pašto paslaugas greitu metu teikti gyventojų namuose arba Ateities laiškininkų mobiliuose paštuose, kurie esą neaplenks net atokiausių Lietuvos kaimų. Mobilius, išmaniąja įranga aprūpintus Ateities laiškininkus gyventojai galės telefonu nemokamai išsikviesti į savo namus, kur jiems bus suteiktos visos pašto ir finansinės bei kitos bendrovės teikiamos paslaugos. Tuo tarpu pašto korespondencijos siuntų ir prenumeruojamų spaudos leidinių, pensijų ir socialinių išmokų pristatymas į namus vyks įprastai.

Pabaiske esančio pašto patalpos neremontuotos dešimtmečius.

Pabaiske esančio pašto patalpos neremontuotos dešimtmečius.

Diegiant „Ateities laiškininko“ koncepciją numatyta šalyje pertvarkyti 350 stacionarių ir 27 kilnojamus paštus.

Kaip laikraštyje jau esame rašę, Ateities laiškininko idėją kartu su dar keliais rajonais pirmiausia įgyvendins Ukmergė. Planuota, kad jau nuo šių metų gegužės mėnesio galimybę į namus išsikviesti Ateities laiškininką turės dabartinių Antakalnio, Dainavos, Deltuvos, Liaušių, Lyduokių, Pabaisko, Siesikų, Šešuolių, Taujėnų, Ukmergės kilnojamojo, Veprių, Vidiškių, Želvos ir Žemaitkiemio paštų aptarnaujami gyventojai.

Dabar rajono pašto skyriuose, kuriuos gali paveikti reforma, dirba 42 darbuotojai.

Dainiaus VYTO nuotraukos

Palikite komentarą apie straipsnį

  • eglė :
    nei paštai bibliotekos ,kur nedaug gyventojų visai nereikalingos
  • . :
    kolkas nenaikins kol zmoniu nesumazes lig 100 ar maziau bet gali but po tokio zmoniu mazejimo gali ir uzdaryt bet kol yra dar zmoniu niekas nieko neuzdarys jei savyvaldybe neuzsinores to padaryti vat tik jie gali.
  • Erika :
    Pastai tai pastai, bet va ambulatorijas naikins irgi . O apie jas tyli, nieks nieko neraso......
  • regina :
    pritariu akcijai......ponai valdininkai sededami kabinetuose sostineje net neturi supratimo kaip gyvena kaimo zmones......jau vemt vercia nuo situ naikinimu

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas