Balelietės mokėsi pinti vainikus.

Aktualijos

Pasiūlė ne tik socialinę paramą, bet ir šiltą bendravimą

Balelių kaimo bendruomenė daugiau nei pusę metų teikė socialines paslaugas vietos gyventojams. Vykdydami Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei rajono savivaldybės finansuojamą projektą, jo iniciatoriai padėjo seniems, neįgaliems bendruomenės nariams – juos lankė, pirko maistą, vaistus, vežė pas gydytojus, į pirtį, kvietė į kultūrinius renginius… Nors projektas baigėsi, dėmesys labiausiai pažeidžiamiems kaimo žmonėms nesumažėjo. Baleliečiai viliasi, jog geri darbai bus tęsiami ir ateityje, sulauks palaikymo bei finansinės paramos.

Apie tai, jog kaime gyvenantiems žmonėms trūksta dėmesio, paramos, bendruomenės nariai kalbėjo jau seniai, todėl ieškojo galimybių, kaip savo planus realizuoti. Sužinoję, jog finansinės paramos gali kreiptis į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją, parengė projektą „Socialinių paslaugų teikimas Ukmergės rajono Balelių bendruomenės gyventojams“ ir pateikė paraišką. Jo vykdymui sulaukta 8 tūkst. eurų paramos.

85-erių E. B. Petkuvienė ypač dėkinga R. Šablevičienei. AUTORĖS nuotr.

85-erių E. B. Petkuvienė ypač dėkinga R. Šablevičienei.
AUTORĖS nuotr.

Pagrindinis tikslas – mažinti socialinę atskirtį

Balelių kaimo bendruomenės pirmininko pavaduotoja Daiva Gudzevičienė, pasakodama apie projekto tikslus ir uždavinius, minėjo, jog pirmiausia buvo siekiama išlaikyti senyvo amžiaus žmones jiems įprastoje aplinkoje – namuose, mažinti socialinę atskirtį, skatinti kartų bendradarbiavimą dalyvaujant kultūriniuose, sportiniuose, švietėjiškuose renginiuose. Projekto vadove sutiko tapti Taujėnų seniūnijos socialinė darbuotoja Jurgita Levickienė, o partneriu – Balelių universalus daugiafunkcis centras, kuriam vadovauja Ramutė Liubomirskienė. Didžiausias darbo krūvis teko socialinių darbuotojų padėjėjoms – Balelių bendruomenės sveikatos punkto slaugytojai Rūtai Šablevičienei ir jos dukrai Ramintai Šablevičiūtei. Į darbą aktyviai įsijungė ir būrys savanorių.

Teikdami projektą jo iniciatoriai įvardijo pagrindines problemas ir poreikius. Nuo Balelių iki Ukmergės yra 28 kilometrai, toloka ir iki seniūnijos centro – Taujėnų. Nepatogi geografinė padėtis, prastas susisiekimas sąlygoja tai, jog didelė gyventojų dalis neturi pastovaus darbo, pajamų, gyvena iš atsitiktinių darbų, socialinių išmokų ir asmeninio ūkio. Nepalankios yra ir demografinės tendencijos – gimstamumo mažėjimas, didėjanti jaunimo emigracija. Būtent todėl daugumą kaimo bendruomenės sudaro pensinio amžiaus gyventojai. Šią socialinę žmonių grupę veikia įvairūs amžiaus sąlygoti faktoriai: žemas pragyvenimo lygis, sumažėję gebėjimai savarankiškai savimi pasirūpinti, dalyvauti visuomenės gyvenime, sveikatos problemos, našlystė. Šiems žmonėms labai reikalinga socialinė pagalba – informavimo, konsultavimo, tarpininkavimo, atstovavimo, transporto organizavimo, asmens higienos ir pan. Šios paslaugos turėtų pasiekti jų namus. Taujėnų seniūnija pagal išgales vykdo socialinį darbą, tačiau jos galimybės ribotos.

Įvardijo savo poreikius

Socialinės pagalbos namuose paslaugos buvo teikiamos 15 žmonių, gyvenančių ne tik pačiuose Baleliuose, bet ir aplinkiniuose kaimuose – Kraupėnuose, Puniuose, Šiukštiškėliuose, Menturiuose, Juodgiryje, Varlėnuose. Tarp globojamų gyventojų dominavo senoliai nuo 80-ies iki 95-erių, buvo ir jaunų neįgalių žmonių. Visi jie atrinkti pasitarus su seniūnijos darbuotojais. Vykdant projektą net šeši asmenys mirė, tačiau netrukus jų vietą užimdavo kiti, pageidaujantys gauti socialines paslaugas.

Tiesa, iš pradžių žmonės įtariai vertino pasiūlymą jiems padėti, nenorėjo į savo namus įsileisti svetimus. Tačiau sužinoję, jog juos lankys gerai visiems pažįstama medicinos darbuotoja R. Šablevičienė ir jos dukra, nusiramino, pasirašė sutartis, įvardijo savo poreikius. Atsižvelgiant į pageidavimus, socialinių darbuotojų padėjėjoms teko ir malkas skaldyti, ir grindis išplauti, langus išvalyti, nupirkti vaistų, nuvežti pas gydytojus, sutvarkyti reikiamus dokumentus, išrūpinti pašalpas. R. Šablevičienės nuomone, nereikia slopinti žmonių savarankiškumo, bet kartais jiems būtinas postūmis, paraginimas, padrąsinimas. O dažniausiai, ypač vienišiems, kurių vaikai, artimieji gyvena toli ir retai juos aplanko, norėjosi paprasto, šilto bendravimo. Vieniems žmonėms pakakdavo juos aplankyti kartą per savaitę, pas kitus tekdavo užsukti ir dažniau, užsibūti ilgiau.

Senolės dalyvavo vilnos vėlimo užsiėmime.

Senolės dalyvavo vilnos vėlimo užsiėmime.

Ir į pirtį, ir į renginius…

Vykdant projektą Balelių universaliame daugiafunkciame centre buvo teikiamos drabužių, patalynės skalbimo paslaugos. Taip pat visiems labai patiko išvykos į Ukmergės pirtį. „Iš pradžių kai kuriuos teko įkalbinėti, o vėliau, patyrę pirties privalumus, patys klausdavo, kada vėl važiuos praustis“, – pasakojo R. Šablevičienė, pridurdama, jog nei už nuvežimą į Ukmergę, nei už pirtį niekam mokėti nereikėjo.

Projekto metu penkiolika skurdžiausiai gyvenančių baleliečių gaudavo paramą maistu iš „Maisto banko“. Maisto produktai atkeliaudavo iš Ukmergėje esančio „Iki“ prekybos centro.

Vykdant projektą Balelių kaimo bendruomenė globojamiems žmonėms taip pat organizavo labdaros akcijas ir kvietė išsirinkti reikiamų drabužių, avalynės, baldų, buities prietaisų.

Vyko Baleliuose ir kultūriniai, sportiniai, švietėjiški renginiai, į kuriuos įsijungė įvairaus amžiaus žmonės, taip pat socialinių problemų turintys gyventojai. Pasinaudojus projekto lėšomis, jie į renginius būdavo atvežami net iš atokiausių kaimelių.

Susidomėjimo sulaukė visi Balelių universaliame daugiafunkciame centre jaunimui ir senjorams organizuoti užsiėmimai. Jų dalyviai noriai įsijungė į pasiūlytas veiklas – pynė juostas ir vainikus, susipažino su vilnos vėlimu, gamino akmenines dekoracijas, atvirukus. Pagyvenę, neįgalūs žmonės kartu su vietos jaunimu varžėsi žaisdami stalo žaidimus – tenisą, futbolą, dalyvavo šaškių, šachmatų turnyruose.

„Pinti juostas mus mokė tautodailininkė Erika Buikauskienė, – pasakojo Balelių bendruomenės pirmininko pavaduotoja D. Gudzevičienė. – Į šį užsiėmimą susirinko daugiau nei 20 žmonių, močiutės atsivedė savo anūkus, mamos – vaikus.“

Iš Ukmergės atvykusi menininkė Inga Miliauskaitė baleliečiams atskleidė vilnos vėlimo paslaptis. D. Gudzevičienė pasakojo, kad į užsiėmimą atėjusios senolės pačios pasakojo, kaip anksčiau buvo veliama vilna, verpiami siūlai. Užsiėmime dalyvaujantys gamino dėkliukus telefonams.

Nemažai užsiėmimų vedė ir projekto savanorė D. Gudzevičienė. Ji džiaugėsi dalyvių entuziazmu, kūrybingumu.

„Mūsų globojami žmonės dalyvavo ir sveikatinimo išvykoje pas Anykščiuose gyvenantį žolininką Ramūną Daugelavičių, kuris supažindino su vaistažolių nauda sveikatai, – prisiminimais dalinosi Balelių bendruomenės narė. – Naudingas gyventojams buvo ir susitikimas su žinomu farmacininku Virgilijumi Skirkevičiumi. Pokalbis vyko prie staliukų, degustuojant žolelių arbatas.“

Smagiai praėjo ir kartų vakaronė „Mus jungia muzika“ bei baigiamasis koncertas-popietė „Leisk pasveikinti Tave“.

Pristatė pagamintas akmenines dekoracijas.

Pristatė pagamintas akmenines dekoracijas.

„Globojo kaip mažus vaikus…“

Beveik visuose renginiuose dalyvavusi 85-erių Elena Birutė Petkuvienė pasakojo, kad buvimas kartu suartino įvairių kartų žmonių grupes, sustiprino bendruomenės tradicijas ir papročius. „Kol sveikata leidžia, noriu visur dalyvauti, – sakė senolė. – Esu dėkinga organizatoriams, kad jie rado galimybių atsivežti ir parvežti žmones. Juk mums labai svarbus dėmesys, mes norime bendrauti, draugauti, tik ne visada patys turime galimybių aplankyti pažįstamus, atvykti į renginius.“

E. B. Petkuvienė su dėkingumu atsiliepė apie visus šio projekto vykdytojus, o ypač geru žodžiu minėjo R. Šablevičienę, kuri visus pažįsta, kiekvienam suranda jautrų žodį, laiku ištiesia pagalbos ranką.

Senolė kalbėjo ir apie sudarytą galimybę apsilankyti Ukmergės pirtyje: „Apsiprausimas vonioje ar duše nublanksta prieš maudynes pirtyje. Mus Rūta ir pavanodavo, ir nugaras kempinėmis patrindavo, ir apsirengti padėdavo. Globojo kaip mažus vaikus…“ Pasak moters, šios išvykos į Ukmergę prilygo šventei. Po maudynių socialinės darbuotojos padėjėja visus dar į prekybos centrą palydėdavo, padėdavo apsipirkti.

Pensininkė taip pat pasigyrė, kad ją ir kitus žmones prieš šv. Kalėdas atvežė pasimelsti į Baleliuose įrengtus maldos namus – Šventojo Jono Pauliaus II vardu pavadintą koplytėlę. Juk nedaugelis gyventojų gali pasiekti bažnyčią Taujėnuose, patys nuvykti į šv. Mišias.

E. B. Petkuvienė prisiminė ir Baleliuose vykusią popietę „Leisk pasveikinti Tave“, kurios metu ji iškilmingai buvo pasveikinta su garbingu jubiliejumi. Sveikinimų, palinkėjimų, padėkų sulaukė ir kiti gyventojai.

Nepraranda vilties projektą tęsti 

Nors projektas baigėsi, Balelių kaimo bendruomenė savo globotinių nepamiršo, pagal išgales juos lanko, rūpinasi jų sveikata, atveža reikalingų vaistų. „Norėtume pradėtus darbus tęsti, nes žmonės skambina, teiraujasi, ar galės įsijungti į projektą, prašo padėti. Gaila, bet ne visada turime galimybių išspręsti jų problemas, visiems pagelbėti“, – apgailestavo R. Šablevičienė.

Jai antrino ir D. Gudzevičienė, R. Liubomirskienė, kiti Balelių kaimo bendruomenės nariai. „Turime idėjų, noro veikti, tik reikia pritarimo ir palaikymo“, – tikino pašnekovės, neprarasdamos vilties, jog atsiras galimybių projektą tęsti.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas