Prie remonto prisidėti nereikėjo nei rajono savivaldybei, nei namo gyventojams.

Aktualijos, Naujausi

Po renovacijos buvęs bendrabutis tapo moderniausiu mieste daugiabučiu

Antradienį rajono vadovams ir žiniasklaidos atstovams uždarosios akcinės bendrovės „Ukmergės butų ūkis“ bei „Aukštaitijos ranga“ pristatė ką tik renovuotą daugiabutį – savivaldybei priklausantį socialinį būstą, esantį Vytauto g. 103. Po remonto 1996 metais pastatytas buvęs neįgaliųjų bendrabutis tapo moderniausiu mieste daugiabučiu. 32 butuose įsikūrusių ukmergiškių, kurių dauguma turi judėjimo negalią, gyvenimo ir buities sąlygos pasikeitė neatpažįstamai. Šiek tiek daugiau nei pusmetį trukusi pastato renovacija atsiėjo daugiau kaip 561 tūkst. Eur, gyventojams tai nekainavo nė euro.

Iš kairės – G. Pocius, R. Janickas ir A. Mondeikis.

Iš kairės – G. Pocius, R. Janickas ir A. Mondeikis.

Į pabaigtuves atvykęs rajono meras Rolandas Janickas prisiminė, kad dar prieš metus šis pastatas atrodė apgailėtinai: per kiaurus langus veržėsi šaltis, per įtrūkusias sienas smelkėsi drėgmė ir vanduo, žiemą čia gyvenantys žmonės šalo, turėjo problemų su dažnai besikemšančia kanalizacija, grėsmę kėlė pasenusi elektros instaliacija.

Socialinio būsto gyventojai skundais dėl prastų sąlygų nuolat atakavo ne tik pastatą administruojančią UAB „Ukmergės butų ūkis“, bet ir rajono vadovus. Ne vienerius metus buvo ieškoma pastato remonto finansavimo galimybių. Pagaliau praėjusiais metais renovacijos projektas sulaukė pritarimo ir prasidėjo darbai. Tiesa, tuomet ne visi gyventojai pritarė siūlomai renovacijai, buvo ir nusiteikusių skeptiškai. Ne viskas buvo sklandu ir pradėjus darbus – strigo jų finansavimas. Remontas prasidėjo praėjusių metų birželio pradžioje, o lėšų sulaukta tik baigiantis rugpjūčiui. Tačiau tai nesutrukdė rangovui laiku baigti numatytus darbus.

Kaip papasakojo socialinio būsto renovaciją kuravęs UAB „Ukmergės butų ūkis“ Pastatų administravimo skyriaus vadovas Andrius Kalesnikas, visi didieji darbai spėti atlikti iki žiemos, o oficialiai objektas baigtas sausio pabaigoje.

Ant stogo įrengti saulės kolektoriai šildo vandenį.

Ant stogo įrengti saulės kolektoriai šildo vandenį.

Remonto metu pastatas sutvarkytas nuo pamatų iki stogo – apšiltintas cokolis, fasadas ir stogas, pakeisti langai ir durys, apšiltinti ir įstiklinti balkonai, suremontuotos šildymo ir karšto vandens bei nuotakyno sistemos. Visuose 32 butuose pakeisti šildymo prietaisai, įrengtos mini rekuperacinės sistemos. Jų dėka patalpoms vėdinti nereikia atidarinėti langų, taip taupoma šiluma. UAB „Ukmergės butų ūkis“ direktorius Giedrius Pocius pastebėjo, jog tokios vėdinimo sistemos iki šiol miesto daugiabučiuose nebuvo. Kadangi šiame name didžiąją dalį gyventojų sudaro neįgalūs asmenys, visas projektas buvo įgyvendinamas atsižvelgiant į jų poreikius. Dėl to sutvarkytas ir įvažiavimas (pandusas), pakeistuose languose rankenos sumontuotos žemiau, kad gyventojai pasiektų jas ir iš neįgaliesiems skirtų vežimėlių. Jų patogumui vietoj keltuvo sumontuotas šiuolaikiškas automatizuotas liftas. Dar viena naujovė – ant stogo įrengti saulės kolektoriai, kurie naudojami šildyti vandenį.

Pasak A. Kalesniko, bendra visų darbų vertė – 561 697 Eur. Šias lėšas projektui įgyvendinti skyrė valstybė ir Europos Sąjunga. Nei rajono savivaldybei, nei gyventojams prie renovacijos pinigais prisidėti nereikėjo. Be to, po remonto penkerius metus gyventojams mažėja techninės priežiūros tarifas, pigiau kainuos šildymas.

A. Kalesnikas (dešinėje) pasakojo, kad saulės baterijų pagaminta energija kaupiama pastato rūsyje įrengtose akumuliacinėse talpose.

A. Kalesnikas (dešinėje) pasakojo, kad saulės baterijų pagaminta
energija kaupiama pastato rūsyje įrengtose akumuliacinėse talpose.

R. Janickas kartu su šio daugiabučio atnaujinimo (modernizavimo) projekto pagrindinio rangovo – bendrovės „Aukštaitijos ranga“ vadovu Antanu Mondeikiu perkirpo simbolinę statybos darbų pabaigtuvių juostelę. Iš A. Mondeikio gautą simbolinį raktą meras įteikė šį daugiabutį administruojančios UAB „Ukmergės butų ūkis“ direktoriui G. Pociui. Taip pat pabaigtuvių iškilmėse dalyvavo ir rajono savivaldybės administracijos direktorius Stasys Jackūnas, statybos techninę priežiūrą vykdęs savivaldybės administracijos Statybos ir infrastruktūros skyriaus vedėjas Gediminas Narbutas, techninio projekto rengėjo, bendrovės „Primus“ atstovė Eglė Grigonė, statybos vadovas Mantas Baronas, bendrovės „A-Z projektai“, suprojektavusios ir įrengusios rekuperacines sistemas, atstovas Renatas Zinkevičius, kiti svečiai.

Susirinkusieji ne tik apžiūrėjo ir įvertino atliktus darbus, bet ir pabendravo su gyventojais. Šiame socialiniame būste gyvenantys žmonės rajono valdžiai pretenzijų dėl remonto neturėjo. Į susitikimą fojė atėję žmonės džiaugėsi, kad dabar visame pastate vienoda temperatūra, butuose šilta, nereikia baimintis, jog iškris supuvę langų rėmai. Tačiau gyventojai bėdojo, jog po remonto ypač į akis krenta nuo pastatymo nedažyti koridoriai, kitos bendro naudojimo patalpos.

UAB „Ukmergės butų ūkis“ direktorius G. Pocius žmones patikino, jog pirmame darbų etape svarbiausia buvo sutvarkyti inžinerines sistemas ir užtikrinti gyvenimo kokybę: „Per ateinančius ar kelerius metus bus sutvarkytas ir pastato vidus. Veikti čia dar yra ką…“

Iš viso rajone nuo 2013 metų atnaujinti 32 daugiabučiai namai.

Dainiaus VYTO nuotraukos

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Žmogus :
    O saulės kolektoriai tai plokštieji, kas visiška nesąmonė mūsų klimatinėm sąlygom.
  • pilietis :
    Rekuperacinės sistemos kai kuriuose butuose nepajungtos iki dabar.Ponai,gal pirma visgi padarom darbus,o po to trimituojam iki žandų skausmo apie jų pabaigą?

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas