Aktualijos

FNTT tyrimo akiratyje ir mūsų rajono įmonės?

Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT) praėjusią savaitę atliko kratas Nacionalinėje mokėjimų agentūroje. Tyrimas atliekamas aiškinantis galimus neteisėtus sandorius dėl europinės paramos skyrimo. Viešojoje erdvėje pasirodė informacija, kad su šia byla susijusios ir Ukmergės įmonės.

Dar 2016 metų birželio mėnesį FNTT išplatino pranešimą spaudai, kuriame skelbia, kad atlieka tyrimą pagal nusikalstamų veikų požymius, nustatytų Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 203 str. 2 d. (neteisėta juridinio asmens veikla), 300 str. 3 d. (dokumento klastojimas), 182 str. 2 d. (didelės vertės svetimo turto užvaldymas apgaule), 228 str. 2 d. (piktnaudžiavimas tarnyba), dėl apgaule savo ar kitų asmenų naudai įgyto beveik 4 mln. eurų vertės svetimo turto – Europos Sąjungos ir Lietuvos biudžetų lėšų, gautų kaip parama 11-kai projektų pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos priemones „Parama verslo kūrimui ir plėtrai“ bei „Žemės ūkio produktų perdirbimas ir pridėtinės vertės didinimas (žemės ūkio produktų perdirbimas)“, kurį administruoja Nacionalinė mokėjimo agentūra.

Savaitgalį viename didžiausių šalies naujienų portalų pasirodė informacija, kad dalies įsigyjamos įrangos kainos galėjo būti dirbtinai pakeltos, dalis įrangos net nepirkta, o kontrolės institucijoms buvo demonstruojama neveikianti arba įmonėms nepriklausanti technika, klastoti dokumentai, organizuoti fiktyvūs viešieji konkursai, paramos lėšos legalizuotos finansuojant kitus projektus, perkant transportą ir nekilnojamąjį turtą asmeniniam naudojimui.

Atliekant nusikalstamą veiką neva buvo naudojama tokia schema: pavyzdžiui, įmonė turi sumontuoti vaisių ir daržovių surinkimo, apdorojimo ir perdirbimo cechą, ji deklaruoja įsigyjanti įvairios rūšies įrangą, bet tik dokumentuose. Tuomet palankūs atitinkamų tarnybų darbuotojai nurodo, kad įranga įsigyta ir sumontuota, nors jos iš tiesų nėra.

Publikacijoje buvo minima, kad tarp įtariamųjų yra ir su Ukmergės politikais susijusios įmonės, taip pat kai kurios mūsų rajono tarnybos.

FNTT atstovė spaudai Rūta Andriuškaitė „Gimtajai žemei“ sakė, kad „tiriama 68 Lietuvos ir užsienio šalių įmonių, susijusių su minėtais projektais, veikla. Atlikta daugiau kaip keturiasdešimt kratų pas fizinius ir juridinius asmenis, jų metu rasta ir paimta tyrimui reikšmingų duomenų“.

Patvirtinti arba paneigti, kad šiame tyrime figūruoja ir su Ukmerge susiję fiziniai bei juridiniai asmenys, R. Andriuškaitė negalėjo: „Siekiant nepakenkti ikiteisminio tyrimo sėkmei, kol kas išsamesnės informacijos apie konkrečius įtariamuosius ir jiems pareikštus įtarimus pateikti negalime.“

Ikiteisminį tyrimą šioje byloje organizuoja ir jam vadovauja Lietuvos Respublikos generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamentas.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas