Susitikimo dalyviai.

„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“, Kultūra

Savivaldybės vadovų ir krašto paveldo puoselėtojų susitikimas

Daiva ZIMBLIENĖ

Savivaldybės atstovė spaudai

Ukmergės rajono savivaldybės administracija surengė susitikimą – apskrito stalo diskusiją su Ukmergės krašto tautinio paveldo produktų amatininkais.

Iš 25 Ukmergėje sertifikuotų šios srities amatininkų į susitikimą atvyko Saulius Galvonas, Nerijus Kriaučiūnas su žmona, Loreta Burokienė, Audronė Kazlauskienė, Emilija Zvicevičienė, Angelė Astikienė, Genovaitė Sakalauskienė, Regina Žvirblienė ir Rimantas Zinkevičius.

Rajono meras Rolandas Janickas sakė, kad tautinio paveldo produktų amatininkai – tai krašto paveldo puoselėtojai, jie – tarsi mūsų vizitinė kortelė užsienio partneriams bei visiems keliautojams, rajono turizmo sudėtinė dalis. Anot mero, susitikimas surengtas siekiant sužinoti jų problemas, kurias savivaldybė galbūt galėtų padėti išspręsti, taip pat norima išgirsti ir amatininkų lūkesčius.

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Agnė Balčiūnienė susirinkusius informavo, kad po pernai įvykusių savivaldybės administracijos struktūros pakeitimų visus rajono tradicinius amatininkus pavesta „globoti“ Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriui.

Jam vadovaujantis Salvijus Stimburys apžvelgė įstatyminę bazę, supažindino su Tautinio paveldo produktų įstatymu, skelbiančiu, kad Tautinio paveldo produktų valstybinę apsaugą užtikrina Vyriausybė, Žemės ūkio ministerija ir savivaldybių institucijos. Savivaldybėms pavesta rūpintis vietos tradicinių amatų išsaugojimu, plėtra, populiarinimu, skatinti vietos tautinio paveldo produktų kūrėjų sukurtų tautinio paveldo produktų gamybą ir realizavimą, taip pat savivaldybės savo strateginio planavimo dokumentuose, atsižvelgdamos į vietos sąlygas ir galimybes, teikia prioritetus projektams, skirtiems vietos tautinio paveldo produktų kūrėjų sukurtiems tautinio paveldo produktams realizuoti ir jų populiarinimui plėtoti, taip pat tradicinių amatų centrams bei kitoms tautinio paveldo produktų demonstravimo ir prekybos vietoms įsteigti ir plėtoti.

Pasak S. Stimburio, šalies Vyriausybė 2011 metų gruodžio 14 dienos nutarimu yra patvirtinusi Tautinio paveldo produktų apsaugos, jų rinkos ir amatų plėtros 2012–2020 metų programą, kurioje siūloma dalyvauti ir savivaldybėms, skiriant savivaldybių biudžeto lėšų šios programos priemonėms finansuoti.

Minėtos programos paskirtis – nustatyti tradicinių amatų plėtros tikslus ir uždavinius, kad būtų užtikrinta tautinio paveldo produktų valstybinė apsauga, sudarytos tradiciniams amatininkams palankios sąlygos kurti tautinio paveldo produktus, juos realizuoti ir populiarinti, užtikrinta valstybės pagalba tradiciniams amatininkams, kurių gaminiai sertifikuoti ir pripažinti tautinio paveldo produktais.

Tautinio paveldo produktai – nemasinės gamybos sertifikuoti amatininkų dirbiniai, pagaminti rankomis iš tradicinių žaliavų arba naudojant senąsias ar jas atitinkančias naujas technologijas, išsaugant unikalias kokybines gaminių savybes ir sudėtį.

Lietuvoje jau sertifikuota ir pripažinta tautinio paveldo produktais daugiau kaip 1 600 gaminių, kuriuos gamina daugiau kaip 500 tradicinių amatininkų.

Iš 25 Ukmergėje sertifikuotų tautinio paveldo produktų amatininkų daugiausiai – 12 – yra pieno apdirbimo, apdorojimo, perdirbimo amato puoselėtojai, 2 – kepimo amato ir po vieną – kryždirbystės, drožybos, baldininkystės bei stalystės, dailidystės, mezgimo ir siuvimo, kepurių vėlimo, verpimo, vilnos karšimo, vilnos, milo vėlimo, žaislininkystės bei puodininkystės ir maisto ruošimo puoselėtojai.

Mero pavaduotoja Klavdija Stepanova trumpai supažindino su savivaldybės Smulkaus ir vidutinio verslo programa, kurią administruoja ir savo tinklapyje yra paskelbęs Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centras (TVIC).

TVIC direktorė Lina Baublienė išsamiai paaiškino, kaip pasinaudoti tautiniam paveldui skirta parama. Taip pat paragino amatininkus teikti edukacinius užsiėmimus.

„Žmonės nori, pageidauja tokių užsiėmimų. Pas mus rajone nemažai yra sūrių gamintojų, tačiau vadinamąjį „Pieno kelią“ visai šaliai rengia Rietavas. Turime įdomių, išskirtinių produktų, jeigu galėtumėte žmonėms papasakoti, kaip juos gaminate, dirbate, būtų dar viena galimybė užsidirbti papildomų pinigėlių ir parduoti daugiau produkcijos. Visus, kas daro kokias edukacijas, mes stengiamės įtraukti į TVIC reklaminius lankstinukus. Beje, dabar visa Lietuva galima sakyti yra „išprotėjusi“ dėl maisto, nori keliauti ir ragauti“, – sakė L. Baublienė.

R. Janickas informavo, kad labai norėtųsi, jog visos reprezentacinės dovanos, teikiamos užsienio svečiams, būtų pagamintos Ukmergėje. Meras pasidžiaugė analogų šalyje neturinčia TVIC parduotuvėle, kur galima įsigyti išskirtinių mūsų krašte ir mūsų žmonių rankomis pagamintų gaminių, ragino amatininkus aktyviau bendradarbiauti su TVIC.

„Parduotuvėlė dirba ne dėl pelno, o dėl žmonių, kad pristatytume mūsų kraštą garsinančius produktus. Pasakodami apie parduodamus gaminius tarsi surengiame mini ekskursiją po Ukmergės rajoną“, – teigė L. Baublienė.

Susirinkime dalyvavę amatininkai savivaldybės atstovams išsakė problemas, su kuriomis susiduria savo veikloje. Jie pageidavo mokymų apie rinkodarą, reklamą, prekybos vietų apipavidalinimą, informacijos apie šalyje rengiamas šventes, muges bei parodas, išskirtinių prekybos vietų jose, taip pat kėlė klausimą apie galimybes kartu su savivaldybės delegacijomis vykti į užsienio miesto partnerius ir ten pristatyti savo produkciją.

AUTORĖS nuotrauka

logo2

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas