Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Aktualijos, Naujausi

Teisme pradedama nagrinėti „gyvsidabrio“ byla

Trečiadienį Širvintų rajono apylinkės teismas pradėjo nagrinėti civilinę bylą, kurioje anksčiau dirbę gyvsidabriu užterštame Ukmergės teismo pastate atsakovai reikalauja turtinės ir neturtinės žalos atlyginimo, susijusio su fizinio asmens sveikatos sužalojimu. 31 asmens – rajono Apylinkės teismo darbuotojų, taip pat prokurorų, advokatų ir jų padėjėjų – iš valstybės reikalaujama suma siekia beveik 7 mln. eurų.

Kaip „Gimtajai žemei“ sakė laikinoji Širvintų rajono apylinkės teismo pirmininkė Irina Serafin, trečiadienį įvyko parengiamasis posėdis. Jo metu patenkinti ieškovų prašymai ir pasiruošta bylos nagrinėjimui. „Gyvsidabrio“ byla iš esmės bus pradėta nagrinėti posėdyje, kuris paskirtas kovo 27 dieną.

Nors plačiai nuskambėjęs skandalas, kai Ukmergės rajono apylinkės teismo patalpose aptikti keli kilogramai žmogui nuodingo gyvsidabrio, prasidėjo 2012-ųjų pabaigoje, nukentėjusiųjų ieškinys kelerius metus buvo siunčiamas iš teismo į teismą. Į Širvintų rajono apylinkės teismą ši byla atkeliavo iš Vilniaus miesto apylinkės teismo. Šis teismas ieškinio nagrinėti nepradėjo, nes čia dirba vieno iš ieškovų artima giminaitė. Vilniaus miesto apylinkės teismui byla buvo perduota Vilniaus apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus nutartimi, kuri priimta 2016 metų rugpjūčio 31 dieną. Joje pažymėta, kad byloje pareikštu ieškiniu ieškovai prašo priteisti iš atsakovės Lietuvos Respublikos neturtinės žalos atlyginimą ir būsimas gydymo, diagnostikos ir laboratorinių tyrimų išlaidas. Valstybės civilinę atsakomybę ieškovai kildina iš valstybės, jos pareigūnų netinkamo pareigų vykdymo Ukmergės rajono apylinkės teismo pastate 2003 ir 2012 metais radus gyvsidabrio. Ieškovų teigimu, teismo pastatas nebuvo laiku uždarytas ir buvo leista dirbti užnuodytose patalpose, dėl ko ieškovai patyrė sveikatos sužalojimų.

Specialioji teisėjų kolegija, sprendžianti bylų rūšinio teismingumo bendrosios kompetencijos ar administraciniam teismui klausimus, yra pažymėjusi, kad ginčai dėl žalos atlyginimo yra civilinio pobūdžio ir pagal bendrą taisyklę jie yra priskirti nagrinėti bendrosios kompetencijos teismui.

Šios neeilinės civilinės bylos nagrinėjimui dabar vadovaujanti Širvintų rajono apylinkės teismo teisėja I. Serafin sakė, kad prognozuoti bylos nagrinėjimo teisme trukmę sudėtinga: „Pirmame teismo posėdyje, be kita ko, bus išklausyti medikai, kurie pateiks savo išvadas. Jei po medikų apklausos nebus gauta prašymų atlikti ieškovams ekspertizę, galbūt bylą pavyks išnagrinėti iš karto. Jei būtų skiriama ekspertizė, tai, aišku, užtruks…“

Kaip laikraštyje esame rašę anksčiau, Ukmergės apylinkės teismo buvusiose patalpose nuo 2012 m. gruodžio vidurio iki 2013 m. kovo buvo rasta trys kilogramai gyvsidabrio. 2012 m. gruodžio 12-ąją, rajono Apylinkės teisme atliekant signalizacijos tvarkymo darbus ir gręžiant perdangą tarp pirmo ir antro aukštų, posėdžių salėje pro skylę ėmė tekėti gyvsidabris. Atvykę į įvykio vietą Ukmergės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ugniagesiai gelbėtojai jį surinko, atliko paviršių ir oro demerkurizaciją. Teismo pastatas, kuriame ir toliau tvyrojo gyvsidabrio garai, buvo eksploatuojamas beveik savaitę, iki gruodžio 18 dienos. Apylinkės teismas dirbo, nes Vilniaus visuomenės sveikatos centro Ukmergės skyrius rekomendavo neeksploatuoti tik pirmojo aukšto teismo posėdžių salės, kurioje gyvsidabrio garų koncentracija viršijo leistinas normas, kitas patalpas patarė vėdinti, darbuotojus, kurie galėjo ilgą laiką būti veikiami gyvsidabrio garų, pasiųsti pasitikrinti sveikatos, tęsti metalinio gyvsidabrio išsiliejimo vietų patalpose paiešką. Apie evakuaciją prabilta tik atlikus pakartotinus gyvsidabrio garų koncentracijos ore matavimus.

Atliekant papildomą Ukmergės rajono apylinkės teismo patikrą aptikta dar 700 gramų gyvsidabrio. Tuomet įtarta, jog tai – 2003 metais rasto gyvsidabrio likučiai, kurių tinkamai niekas nepašalino.

2003-ųjų sausio 9–10 dienomis gyvsidabris pastebėtas ant grindų, koridoriuje ir posėdžių salėje stovinčiuose gėlių vazonuose. Tada į pagalbą buvo pasitelkti ugniagesiai gelbėtojai, kurie, pasak ieškovų, šluotelės ir samtuko pagalba surinko ir išsivežė išpiltą medžiagą. Pastato patalpose buvo atlikti gyvsidabrio garų koncentracijos tyrimai. Kadangi rezultatai rodė tik nedidelį užterštumą, darbuotojai iš pastato evakuoti nebuvo, teismas tęsė įprastą darbą. Ieškovai įtaria, jog tuomet nebuvo surinktas visas gyvsidabris, kurio likučiai ir aptikti bemaž po dešimties metų.

Pareiškėjai įsitikinę, jog jų organizmai gyvsidabriu buvo nuodijami nuo 2003 metų, o valstybė neatliko savo pareigų, t. y. tuomet neieškojo ir nepašalino viso nuodingo metalo, pakartotinai netyrė statinio taršos. Taip pat ieškinyje teigiama, jog teismo darbuotojai, lankytojai bei kiti nuo gyvsidabrio užterštumo nukentėję asmenys nebuvo informuoti apie jiems gresiantį apsinuodijimą gyvsidabriu, apie jo poveikį sveikatai, profilaktiką.

Todėl ieškovai mano, kad atsakovė – valstybė – privalo jiems atlyginti tiesioginę žalą – sveikatos grąžinimui būtinas išlaidas: diagnostikos bei laboratorinių tyrimų, sanatorinio gydymo, kompensuoti vaistus bei maisto papildus, reikalingus sveikatos palaikymui. Kiekvienas ieškovas iš valstybės tikisi prisiteisti po 225 550 eurų.

Daugumai teisme dirbusių žmonių po atliktų laboratorinių sveikatos tyrimų nustatytas lengvo laipsnio lėtinis apsinuodijimas gyvsidabriu. Tačiau į teismą dėl žalos atlyginimo kreipėsi ne visi. Tarp ieškinį valstybei pateikusių ukmergiškių nėra buvusio teisėjo, dabartinio generalinio prokuroro Evaldo Pašilio pavardės. Taip pat ieškinių nepateikė ir laikinai Apylinkės teismo pirmininkės pareigas einanti Edita Zarembienė bei teisėja Snieguolė Bielskienė.

Ukmergės teisme 2012-ųjų pabaigoje aptikus gyvsidabrio, pastatas buvo iškraustytas ir iki šiol yra tuščias. Šių metų pradžioje teritorijoje ties Antano Smetonos ir Deltuvos gatvių sankryža pradėtas statyti naujas teismo pastatas.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas