Susirinkusiuosius sveikino K. Stepanova (dešinėje) ir D. Steponavičienė.

„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“, Kultūra

Bibliotekų metus užbaigė gražia švente

Violeta MARKAUSKIENĖ

Dukstynos pagrindinės mokyklos bibliotekininkė

Vaida VALATKIENĖ

Deltuvos pagrindinės mokyklos lietuvių kalbos mokytoja metodininkė

Sausio 11 dienos popietę į Dukstynos pagrindinės mokyklos salę rinkosi visų Ukmergės rajono ugdymo įstaigų atstovai. Čia vyko 2016 metais organizuotų ir Bibliotekų metams skirtų rajoninių akcijų „Skaitau-rašau-kuriu“ bei „Knygų Kalėdos“ baigiamasis renginys.

Jaukiai prie staliukų įsitaisiusius šventės svečius pasveikino Dukstynos pagrindinės mokyklos choristai. Trumpą sveikinimo žodį tarusi šios mokyklos direktorė Daiva Liumparienė šeimininko teises perdavė renginio vedėjoms. Jos priminė, kad visi svečiai susirinko į knygų šventę, nes, pasak Jeronimo Lauciaus, „kiekviena diena, praleista su knyga, yra šventė“.

Ukmergės rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Ramunė Bakučionienė apžvelgė visus 2016-ųjų renginius. Ji vardino mokyklose ir darželiuose vykusius skaitymą skatinančius renginius. Žinoma, dar kartą pasidžiaugė puikiai pavykusia rajonine akcija „Skaitau-rašau-kuriu“, kurios metu visų rajono ugdymo įstaigų bendruomenės skaitė knygas ir kūrė skirtukus, gruodžio 9 dieną Ukmergės miesto stadione sujungtus į vieną skirtuką, siekusį 1 100 metrų ilgio ir pelniusį Ilgiausio Lietuvoje knygos skirtuko rekordą. Tai liudijantis agentūros „Factum“ prie Lietuvos kultūros fondo išduotas diplomas buvo įteiktas savivaldybės mero pavaduotojai Klavdijai Stepanovai, dėkojusiai ne tik ugdymo įstaigoms už gražią ir prasmingą akciją, bet ir tą akciją padėjusiems surengti žmonėms: nepriklausomiems rekordo siekimo stebėtojams Giedriui Pociui ir Danui Augučiui, fotografams Dainiui Vytui ir Erikai Majauskienei, popgrupės „Garsiukai“ vadovėms Vilmai Virbalienei ir Vaidai Žiedelienei.

Fotokorespondento D. Vyto sukurto filmuko dėka dar kartą galėjome prisiminti, kaip siekėme šalies rekordo.

Padovanotos knygos iškeliavo į mokyklas.

Padovanotos knygos iškeliavo į mokyklas.

Po nuotaikingo Dukstynos pagrindinės mokyklos mergaičių šokio skaitymo skatinimo akcijų dalyvius ir organizatorius sveikino savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėja Dalė Steponavičienė. Ji džiaugėsi, kad rajone tiek daug skaitančių vaikų, ir vylėsi, kad šių akcijų paskatintas noras skaityti neblės, o tik stiprės, jog kasmet mėgstančių knygas tik daugės. Vedėja dėkojo akcijų iniciatorei R. Bakučionienei bei visai iniciatyvinei grupei – „Šilo“ pagrindinės mokyklos mokytojai Meilutei Baškienei, Užupio pagrindinės mokyklos bibliotekininkei Nijolei Čepukėnienei, Švietimo centro metodininkei Jolantai Gelūnaitei, vaikų lopšelio-darželio „Eglutė“ auklėtojai Loretai Kalesnykienei, Senamiesčio pagrindinės mokyklos mokytojai Irmai Leonavičienei, Dukstynos pagrindinės mokyklos bibliotekininkei V. Markauskienei, vaikų lopšelio-darželio „Nykštukas“ direktoriaus pavaduotojai Ritai Motiejūnienei, Želvos gimnazijos mokytojai Rasai Povylienei ir Deltuvos pagrindinės mokyklos mokytojai V. Valatkienei – už nuoširdžią pagalbą organizuojant rajonines akcijas ir sakė tikinti, kad tai tik gražių, prasmingų darbų pradžia, kuri bus tęsiama ir toliau.

Po gražių sveikinimų į salę atvažiavo Senamiesčio pagrindinės mokyklos Nykštukių „vairuojamas“ „Knygų Kalėdų“ karavanas. Mergaitės žaismingai eilėmis priminė, kodėl svarbu mokėti ir norėti skaityti, paskaitė ištraukėlių iš joms patinkančių knygų. O kad neatrodytų, jog knygas skaito tik vaikai, buvo prisiminta Senekos mintis, kad „sunku pastūmėti į gera pamokymais, lengva – pavyzdžiu“. Ir mažosios Nykštukės pakalbino keletą suaugusių šventės viešnių teiraudamosi, kokias knygas jos skaitė vaikystėje, kokias knygeles skaitė savo vaikams.

R. Bakučionienė apžvelgė pernai vykusius renginius.

R. Bakučionienė apžvelgė pernai vykusius
renginius.

Jau ne vienerius metus LR Prezidentės Dalios Grybauskaitės globojamos „Knygų Kalėdos“ vyko visoje Lietuvoje ir padovanotos knygos bus skirtos šalies mokyklų bibliotekoms. Mes, ukmergiškiai, „pasiskolinome“ šią idėją ir organizavome „Knygų Kalėdas“ savame rajone. Aktyviais šios akcijos dalyviais šiemet tapo rajono Savivaldybės tarybos nariai, kurie į paskutinį 2016-ųjų posėdį užsukus Nykštukių „Knygų Kalėdų“ karavanui mielai dovanojo knygas. Visos padovanotos knygos baigiamojo renginio metu buvo išdalintos rajono ugdymo įstaigoms.

„Niekas kitas taip nesužadina ir neugdo vaiko vaizduotės, kaip knyga. Pamatykime džiaugsmą vaiko akyse, kai jis perskaito pirmąjį žodį ir į rankas pasiima pirmąją knygutę.“ Tai Astridos Lindgren žodžiai. Todėl ir buvo linkima, kad džiaugsmu nušvistų vaiko akys kaskart į rankas paėmus gerą knygą, jog tas knygos skaitymo džiaugsmas padėtų kurti šviesesnį, gražesnį, geresnį pasaulį.

Šventę baigėme smagiai įsijungdami į mažųjų Nykštukių sekamą pasakaitę „Senelio pirštinė“.

Dainiaus VYTO nuotraukos

logo2

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas