Ukmergės rajono mokyklos pasiekimų patikrinime dalyvauja trejus metus.

Jaunimas

Moksleiviai dalyvaus pasiekimų patikrinime

Šiemet, prieš baigdami mokslo metus, balandžio–gegužės mėnesiais, bendrojo ugdymo mokyklų antrokai, ketvirtokai, šeštokai ir aštuntokai galės dalyvauti Nacionaliniame mokinių pasiekimų patikrinime – tai padės įsivertinti žinias ir gebėjimus, laiku suteikti mokymosi pagalbą mokiniams, kokybiškiau ugdyti. Mokiniai galės pasitikrinti savo rašymo, skaitymo ir matematikos gebėjimus, ketvirtokai – ir pasaulio pažinimo, o aštuntokai – gamtos ir socialinių mokslų.

Nacionaliniam egzaminų centrui paraiškas dalyvauti patikrinime pateikė 57 savivaldybės. Tarp jų – ir Ukmergės. Rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistas Arūnas Augustinas „Gimtajai žemei“ sakė, kad visų rajono mokyklų moksleiviai pasiekimų patikrinime dalyvauja jau trejus metus. Pasak jo, nacionalinio mokinių pasiekimų patikrinimo analogas – anksčiau buvę standartizuoti testai.

Nuo 2017 metų diagnostinių ir standartizuotų testų vykdymą reglamentuoja Nacionalinio mokinių pasiekimų patikrinimo organizavimo ir vykdymo tvarkos aprašas, kurį patvirtino švietimo ir mokslo ministrė.

Pasiekimų patikrinimo duomenys reikalingi priimant sprendimus, kaip toliau galėtų būti tobulinamas mokymas mokinio, mokytojo, klasės, mokyklos, savivaldybės ir nacionaliniu lygiu. Tai nėra egzaminas, mokiniai nevertinami pažymiu. Pasiekimų patikrinimo tikslas – gavus duomenis numatyti, kaip tobulinti ugdymą, kad kiekvienas mokinys pasiektų geriausių rezultatų.

Švietimo ir mokslo ministerijos pranešime pažymėta, kad patikrinimą atlikusiems mokiniams ir jų tėvams Nacionalinis egzaminų centras parengs individualias ataskaitas apie jų mokymosi rezultatus. Tėvai galės sužinoti, kurį pasiekimų lygį mokinys pasiekė, kaip jam sekėsi parodyti ir taikyti įgytas žinias, pademonstruoti mąstymo gebėjimus. Ši informacija padės išsiaiškinti konkrečius mokymosi sunkumus ir problemas, kurias galima įveikti suteikiant tinkamą pagalbą.

Kuo anksčiau mokytojai pastebi mokymosi spragas, tuo lengviau jas įveikti laiku suteikus mokiniui pagalbą, kad jis be didelių trikdžių galėtų sėkmingai ugdytis toliau. Nacionalinio mokinių pasiekimų patikrinimo organizavimo ir vykdymo tvarkos apraše numatyta, kad informacija apie mokymosi rezultatus seks paskui mokinį: bus matoma Mokinių registre, tad ja galės pasinaudoti ir mokytojai, kurie mokys mokinį perėjus jam į aukštesnę klasę.

Nacionalinio mokinių pasiekimų patikrinimo užduotys rengiamos iš 1–2 klasės pradinio ugdymo programos (gali dalyvauti 1–3 klasių mokiniai), 1–4 klasės pradinio ugdymo programos (gali dalyvauti 3–5 klasių mokiniai), 5–6 klasės pagrindinio ugdymo programos (gali dalyvauti 5–7 klasių mokiniai), 5–8 klasės pagrindinio ugdymo programos (gali dalyvauti 7–9 klasių mokiniai).

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas