Aktualijos

Vilkų medžioklės sezonas jau nutrauktas

Sausio 12-ąją aplinkos ministro Kęstučio Navicko įsakymu nutraukiama vilkų medžioklė šiuo, 2016–2017 metų, medžioklės sezonu, nes jau sumedžiotas šiam laikotarpiui nustatytas jų skaičius. Medžiotojų laimikis Ukmergės rajone – vienas vilkas.

Lietuvoje vilkus leidžiama medžioti nuo spalio 15 iki balandžio 1 dienos, tačiau jų medžioklė nutraukiama anksčiau, jeigu išnaudojamas sumedžiojimo limitas. Šį sezoną buvo leista sumedžioti 60 vilkų. Toks skaičius nustatytas atsižvelgus į žvėrių apskaitos duomenis, mokslininkų rekomendacijas, suinteresuotų organizacijų ir institucijų nuomones.

Atsižvelgus į šalies savivaldybių administracijų pateiktus duomenis apie ūkiniams gyvūnams vilkų padarytą žalą, rajonuose, kur žalos mastai didžiausi, buvo leista sumedžioti ne mažiau kaip po vieną vilką. Kupiškio rajone buvo galima sumedžioti ne mažiau kaip du vilkus, Klaipėdos rajone – ne mažiau kaip tris, Lazdijų ir Varėnos rajonuose – ne mažiau kaip po keturis.

Aplinkos ministerijos duomenimis, daugiausia vilkų – net šeši – sumedžioti Varėnos rajono teritorijoje, po keturis – Anykščių, Vilkaviškio ir Lazdijų rajonuose. Penkiuose rajonuose sumedžiota po tris vilkus, trijuose – po du. Ukmergės rajone vienintelį vilką tik prasidėjus sezonui, praėjusių metų spalio 29 dieną, sumedžiojo medžiotojų klubo „Garbinas“ narys Valdas Padolskas. Šiam klubui priklausantys medžioklės plotai ribojasi su Panevėžio rajonu.

Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, vilkas priskirtinas saugomoms rūšims, tačiau dėl didelės šių žvėrių padaromos žalos Lietuvai padaryta išimtis – juos leidžiama medžioti. Vilkų medžioklė mūsų šalyje yra ribojama nustačius jos laiką ir leidžiamų sumedžioti žvėrių skaičių.

2015 m. apskaita parodė, kad šalyje gyvena ne mažiau kaip 292 vilkai. Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Ukmergės skyriaus duomenimis, prieš dvejus metus rajono miškuose buvo suskaičiuoti 23 vilkai. 2016-iais dėl nepalankių oro sąlygų vilkų apskaita nevykdyta.

Per 2015–2016 m. medžioklės sezoną šalyje buvo leista sumedžioti 60 vilkų. Iš jų net tris pilkius patiesė Ukmergės medžiotojai. Praėjusią žiemą sėkmė lydėjo Laičių, Vidiškių ir Lėno būrelių narius.

Valdo AUGUSTINO nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas