Asociatyvinė pixabay.com nuotr.

Kriminalai

Telefoniniai sukčiai atakuoja gyventojus

Paskutiniu metu telefoniniai sukčiai pradėjo apsimetinėti UAB „Ukmergės butų ūkis“ ar tiesiog „komunalinio ūkio“ darbuotojais ir teikti melagingus pranešimus neva gyventojai sumokėjo už paslaugas padirbtais pinigais, jų mokėjimas buvo neužskaitytas ir pan. Sukčiai paprastai reikalauja sąskaitas apmokėti iš naujo arba pageidauja „patikrinti“ namuose turimus  pinigus.

Rajono Policijos komisariato pareigūnai pirmosiomis šių metų dienomis sulaukė daugybės gyventojų pranešimų dėl bandymų juos apgauti. Laimei, dauguma žmonių nebuvo tokie naivūs ir išvengė telefoninių sukčių pinklių. Nepasisekė tik vienai ukmergiškei.

Sausio 4-ąją į policiją paskambinęs asmuo pranešė sulaukęs keisto skambučio. Pareigūnu prisistatęs nepažįstamasis aiškino, kad atvyks į ukmergiškio namus keisti pinigų. Vyras tuo, aišku, nepatikėjo.

Telefoniniai sukčiai ypač ukmergiškius atakavo sausio 5-ąją. Pasak pareigūnų, vienai ukmergiškei skambinęs nepažįstamasis prisistatė esantis iš komunalinių paslaugų įmonės ir informavo, kad pranešėjos mokėjimą už komunalines paslaugas sustabdė kriminalinė policija. Moteris vėliau buvo sujungta su tariamu kriminalistu, kuris klausinėjo, kokiomis kupiūromis ji mokėjo už paslaugas. Ukmergiškė finansiškai nenukentėjo, nes jokių duomenų nepažįstamiesiems neatskleidė.

Tą pačia dieną policija sulaukė rajono gyventojo pranešimo, kad jam skambino sukčiai, kurie aiškino neva jis nesumokėjo mokesčių. Bandydami įtikinti ragino paskambinti kitu telefonu ir pasitikslinti. Tačiau vyras iš karto suprato, jog jį bando apgauti. Kai jis pareiškė, kad praneš policijai, sulaukė grasinimų.

Sausio 5-ąją į pareigūnus kreipėsi moteris, kuri informavo, kad sukčiai bandė apgauti jos tėvą. Nepažįstamieji sakėsi esantys iš miesto būsto skyriaus ir norėtų atvažiavę patikrinti turimus pinigus, nes senolis, jų teigimu, sąskaitas už susteiktas paslaugas apmokėjo padirbtais eurais.

Deja, minėtąją sausio 5-ąją dėl panašios apgavystės viena ukmergiškė prarado daugiau nei pusantro tūkstančio eurų. Apie 14 valandą laidiniu telefonu jai paskambinęs vyriškis prisistatė Butų ūkio įmonės darbuotoju. Jis pranešė, kad moteris mokesčius sumokėjo netikrais eurais, todėl ateis į jos namus ir patikrins turimus pinigus. Maždaug po pusvalandžio pasirodė nepažįstamas vyriškis, kuris prisistatė policijos pareigūnu Mariumi Ramanausku. Jam moteris padavė 1 540 eurų.  Paėmęs pinigus jis pareiškė, kad turi juos nusinešti į automobilį ir ten patikrinti. Tačiau „pareigūnas“ taip ir nesugrįžo. Kartu jis pasisavino ir moters mobiliojo ryšio telefoną „Sony Ericsson“.

Sukčiai nenurimo ir sausio 8-ąją. Ukmergiškei skambinęs asmuo prisistatė Butų ūkio darbuotoju Tomu Počėsa. Jis pranešė, kad moteris „Maxima“ parduotuvėje mokėdama mokesčius atsiskaitė padirbtais pinigais. Įtarusi, kad skambina sukčiai,  ji apie tai pranešė policijai.

Tą pačią dieną panašaus skambučio sulaukė dar vienas ukmergiškis, kuriam taip pat neva skambino iš komunalinio ūkio  ir pranešė, kad jo metų mokesčiai anuliuoti.

Kitam piliečiui skambinę sukčiai reikalavo prisijungimo prie elektroninės bankininkystės  duomenų.

Sausio 8-ąją į policiją kreipėsi dar vienas žmogus, kuriam 15 valandą laidiniu telefonu paskambinęs pilietis prisistatė policijos pareigūnu ir pranešė, kad buvo blogai sumokėta už komunalinės paslaugas. Nepažįstamasis siūlėsi atvažiuoti į namus ir viską išsiaiškinti. Pranešėjas įtarė,  kad tai gali būti sukčiai, ir pranešė policijai.

UAB „Ukmergės butų ūkis“ direktoriaus pavaduotojas Nerijus Žilevičius prašė informuoti gyventojus, kad įmonės darbuotojai niekada neskambina klientams dėl padirbtų pinigų ir nevažiuoja į namus jų tikrinti. Pasak direktoriaus pavaduotojo, jeigu žmonėms kyla neaiškumų dėl Butų ūkio įmonės veiklos, jie visada gali skambinti  numeriu (8 340) 65 233 ir pasiaiškinti.

Būti atsargiems ragino ir rajono Policijos komisariato bendruomenės pareigūnė Ingrida Dutkienė. Ji prašė sulaukus panašaus skambučio apie tai nedelsiant pranešti policijai bendruoju pagalbos telefonu 112.

„G. ž.“ inform. 

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas