R. Janickas garbiam svečiui įteikė Ukmergės duonos kepalą.

Aktualijos, Naujausi

Naujojo Seimo pirmininko šaknys – taip pat Ukmergėje

Pirmadienį Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje vyko Parlamento pirmininko Viktoro Pranckiečio susitikimas su rajono gyventojais. Tai buvo pirmasis jo vizitas regionuose. Seimo pirmininkas atvyko ukmergiškių išrinkto parlamentaro Juozo Varžgalio kvietimu. Renginyje dalyvavo visi rajono vadovai, gausus būrys miestelėnų.

Seimo pirmininkas bendravo emocingai. Iš kairės – J. Varžgalys.

Seimo pirmininkas bendravo emocingai. Iš kairės – J. Varžgalys.

„Esu vietinis“

V. Pranckietis susirinkusiems sakė, jog Ukmergės kraštas jam yra artimas, jis čia jaučiasi vietinis, kadangi šiame mieste Ramygalos gatvėje gyveno jo seneliai, kurie turėjo kepyklą prie upės. Seimo vadovas taip pat kalbėjo, jog su dabartiniu rajono meru Rolandu Janicku susipažino, kai šis buvo vicemeru ir kvietė jį atvykti į rajoną, ne kartą Ukmergėje yra lankęsis ir tuometinio susivienijimo „Sodai“ pirmininko Antano Perednio pakviestas skaityti paskaitų, o su ūkininku Valentinu Geniu studijavo vienoje grupėje (tuometinėje Lietuvos žemės ūkio akademijoje – aut.) ir net gyveno tame pačiame kambaryje. „Todėl bent jau dešimtį žmonių atpažinčiau, o dar dešimt ir mane atpažintų“, – juokavo V. Pranckietis. Ir pridūrė, jog „Lietuva – pažįstamų kraštas, ir mes esame atsakingi už jį dirbdami Seime.“

Siekia politikus apsaugoti „nuo tarkavimo“

Savo kalboje Seimo pirmininkas negailėjo kritikos žiniasklaidos adresu, nes „prie mūsų norima nupiešti ką nors juodo, negražaus“. Jis teigė, jog Valstiečių ir žaliųjų sąjungai laimėjus rinkimus ir gavus daugumą Parlamente, nebijoma priimti sprendimų ir eiti į priekį arba atsižvelgus į visuomenės, prezidentės Dalios Grybauskaitės nuomonę – atsitraukti atgal. Ir paminėjo Civilinio kodekso pataisas, liečiančias žiniasklaidos laisvės ribojimą, kurias vetavo prezidentė. Seimo pirmininkas tikino, jog sprendimu buvo siekiama atkreipti visuomenės dėmesį, kad tuos 1 525 politikus – rajonų Tarybų narius, merus, 141 Seimo narį ir vadinamuosius viešuosius asmenis galima „tarkuoti kiek tiktai nori tokiais epitetais, kaip avių banda, idiotai“. V. Pranckietis įsitikinęs, jog šie žmonės turi teisę apsiginti, ir bus ieškoma kitų sprendimo variantų, kad jie tai galėtų padaryti.

Žada tapti sunkiausiai gyvenančiųjų gynėjais

Seimo vadovas tikino ukmergiškius, jog žingsnis po žingsnio bus įgyvendinama Valstiečių ir žaliųjų sąjungos programa, nes to tikisi daugelis Lietuvos gyventojų. „Visų lūkesčių mes, aišku, negalėsime atspindėti savo veiksmuose, bet mes esame gynėjai tų žmonių, kuriems yra sunkiausia, nes neturime savanaudiškų tikslų“, – sakė Parlamento pirmininkas.

V. Pranckietį nudžiugino ukmergiškės G. Trojeckienės dovana.

V. Pranckietį nudžiugino ukmergiškės G. Trojeckienės dovana.

Pateikė daug klausimų

Susirinkusieji pateikė daug klausimų. Kadangi dauguma atėjusiųjų į susitikimą buvo pensinio amžiaus, jiems labiausiai rūpėjo išgirsti atsakymus dėl pensijų didinimo. V. Pranckietis paaiškino, kad ir pensijos, ir atlyginimai bus didinami priklausomai nuo galimybių, nes išmokos gali didėti tada, kai auga ekonomika ir biudžete daugėja lėšų.

Į klausimą, kodėl vienodai keliami akcizai ir silpnam, ir stipriam alkoholiui, V. Pranckietis paaiškino, kad suvienodėjus kainoms, „kas gėrė šnapsą, tas gers šnapsą, kas gėrė alų, tas gers alų“.

Atsargos majoras Vidmantas Leščius kalbėjo apie tai, kad Ukmergėje esantis Policijos komisariato pastatas yra pustuštis, todėl jame galėtų likti dirbti teismo darbuotojai, tačiau jiems ketinama statyti naujus rūmus. Tai, anot karininko, rodo neūkiškumą ir nenorą taupyti.

Seimo pirmininko nuomone, tokiose situacijose didesnį vaidmenį turėtų vaidinti savivalda. „Kita vertus, kartais nauja statyba atsieina pigiau, negu seno pastato rekonstrukcija. Pavyzdžiui, amerikonai, norėdami Las Vegase pastatyti naują kazino, po dvidešimties metų seną susprogdina“, – pateikė pavyzdį V. Pranckietis.

Ukmergiškiams pasiteiravus, kaip ruošiamasi spręsti emigracijos klausimus, Parlamento vadovas sakė, kad iš 26 tūkstančių baigusių mokyklas mokinių 24 tūkstančiai stoja į aukštąsias mokyklas, tačiau įgiję aukštąjį išsilavinimą neranda darbo ir važiuoja į užsienį. Anot Seimo pirmininko, reikėtų „sustabdyti tą masišką stojimą į universitetus ir pasiųsti mokinius į profesines mokyklas, tada jie galės užsidirbti sau duonai ir neišvažiuos“.

Sodininkų susivienijimo „Sodai“ pirmininkui Juliui Kazėnui pasiteiravus, kokia yra sodininkų bendrijų kelių ateitis, V. Pranckietis išreiškė nuomonę, jog perduodant kelius nereikėtų kadastrinių matavimų, be to, turėtų būti panaikintas Sodininkų bendrijų įstatymas, nes visa žemė, keliai, priklauso savivaldybėms.

Į klausimą, kokia yra jo šeimos samprata, Parlamento vadovas atsakė, jog vertina tradicinę šeimą. Vis dėlto pridūrė, kad „gyvenimas liberalėja ir mes negalime primesti savo valios kitiems žmonėms“.

Profesinės sąjungos „Solidarumas“ Ukmergės skyriaus pirmininkė, Pirminės sveikatos priežiūros centro Greitosios medicinos pagalbos skyriaus darbuotoja Jolanta Keburienė klausė, kaip ruošiamasi panaikinti diskriminaciją tarp didmiesčių ir rajonų centrų gyventojų. Anot jos, rajone yra tik dvi greitosios medicinos pagalbos brigados, vienoje jų – du žmonės, slaugytoja ir vairuotojas, tad gali taip atsitikti, jog nebus galimybių tinkamai suteikti paslaugas, o didmiestyje pas gyventoją atvyksta visa brigada.

V. Pranckiečio nuomone, šiuos klausimus reikėtų spręsti trišalėje taryboje, kuri galėtų būti ir keturšalė – joje taip pat dalyvautų nevyriausybinės organizacijos.

„Kodėl valstybė neapmokestina mūsų?“

Norvegijoje turintis statybų verslą, tačiau dažnai atvažiuojantis į sodybą Ukmergės rajone ir čia medžiojantis vyriškis samprotavo, kad reikėtų daugiau apmokestinti medžiotojus – esą jis per metus valstybei sumoka apie 5–12 eurų. „Mano dvi kulkos kainuoja mažiau, negu metinis mokestis, mūsų amunicijos vertė apie 4–5 tūkstančiai eurų. Kodėl valstybė neapmokestina mūsų, kodėl žvėris netampa komercine preke“? – klausė patriotu prisistatęs vyras.

Jis taip pat kalbėjo, kad medžiotojai nesiskaito su privačios nuosavybės teise, ką nori, tą daro, tik vienetai taip nesielgia.

Dėl medžiotojų savivalės jam antrino ir susitikime dalyvavę ūkininkai.

V. Pranckietis patikino, jog „valstiečių“ programoje yra įrašyti punktai, kad jeigu medžioklės plotai yra privačioje valdoje, medžiotojai savo veiksmų planus privalo suderinti su savininku. Anot jo, yra dar viena siekiamybė – kad ūkininkas, kurio plotuose yra medžiojama, turėtų būti priimtas į tą medžiotojų būrelį.

Renginio metu salė buvo pilna.

Renginio metu salė buvo pilna.

„Dirbsiu Ukmergės naudai“

Susitikimo metu pasisakė ir Seimo narys J. Varžgalys. Jis kalbėjo, kad su savo komanda jau aplankė visas seniūnijas, taip pat pasidžiaugė ir atėjusiais į šį renginį. Parlamentaras teigė, jog jam buvo labai svarbu išgirsti rajono gyventojų nuomonę, mintis, pasiūlymus, ir patikino, kad jo vienintelis interesas – dirbti Ukmergės naudai. J. Varžgalys žadėjo, kad ir toliau važinės po rajoną, susitikdamas su gyventojais, taip pat kvietė ateiti į jo biurą, supažindino su darbo valandomis.

Apsikeitė dovanomis

Diskusijų metu susirinkusieji aplodismentais palydėjo emocionaliai bendravusio V. Pranckiečio išsakytas labiausiai patikusias šmaikščias frazes, taip pat plojimais tildė tuos, kurie per ilgai uždavinėjo klausimus.

Susitikimo pabaigoje R. Janickas Seimo pirmininkui įteikė kepalą duonos, kurią iškepė UAB „Ukmergės duona“. Paėmęs į savo rankas V. Pranckietis pabučiavo kepalėlį. Miesto gyventoja Genovaitė Trojeckienė svečiui padovanojo pačios numegztas, Lietuvos vėliavos spalvomis išmargintas kojines. Savo ruožtu Seimo pirmininkas pasiūlė visiems pasivaišinti „parlamentiniais“ saldainiais, kad jie pajustų, „koks saldus Seimo narių gyvenimas“.

Dainiaus VYTO nuotraukos

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas