AUTORĖS nuotr.

Aktualijos, Naujausi

Slidūs vietiniai keliai – seniūnų galvos skausmas

Permainingi šiųmetės žiemos orai eismo dalyviams krečia nemalonius pokštus. Vieną dieną žemę apkloja storas sniego patalas, kitą – debesys jau taškosi lietumi ir visi paviršiai apledėja… Vairuotojai dažniausiai skundžiasi dėl slidžių kelių. Niekam ne paslaptis, kad prasčiausios vairavimo sąlygos – žvyrkeliuose. Mūsų rajone vietinės reikšmės keliais rūpinasi seniūnijos. Jos organizuoja atrankas sniego valymo nuo kelių paslaugai teikti. Laimėtojai – ūkininkai arba įmonės – kelius dažniausiai tik nuvalo, kad būtų užtikrintas pravažumas.

Vietinių kelių barstymu tenka rūpintis pačioms seniūnijoms. Bėda, kad šią problemą reikia spręsti neturint tam nei specialios technikos, nei lėšų…

Taupydami gali sumokėti brangiau?

Želvos seniūnas Kęstutis Mikalajūnas įsitikinęs, kad žiemą kelius reikia ne tik valyti, bet ir barstyti: „Mano galva, pabarstyti slidumą mažinančiomis medžiagomis seniūnijoje turėtume maždaug 20 kilometrų vietinių kelių. Taip pat reikėtų, kad dar tiek savo prižiūrimų kelių pabarstytų VĮ Vilniaus regiono keliai. Deja, niekas to nedaro, nes tai labai brangiai kainuoja. Ar neatsitiks taip, kad taupydami prisišauksime bėdą ir tuomet sumokėsime dar brangiau?..“

Pasak pašnekovo, seniūnijoje esant slidžioms kelio dangoms reikėtų ištisai barstyti bent atkarpas nuo Želvos miestelio iki Kazliškių, Laumėnų, Tolučių. Šiais keliais neskaitant vietinių gyventojų nuolat važiuoja geltonieji autobusėliai, maisto produktus gabenančios, atliekas renkančios automašinos.

„Seniūniją vis pasiekia gyventojų skundai dėl slidžių kelio atkarpų. Nebarstomi ne tik mums priklausantys, bet ir Vilniaus regiono kelių tarnybos prižiūrimi keliai. Ką daryti?“ – suka galvą K. Mikalajūnas.

Pasak Želvos seniūno, konkursą seniūnijos vietiniams keliams valyti yra laimėjęs ūkininkas Mindaugas Valaiša. Seniūnas jam pretenzijų neturi. Prisnigus technika dirba sparčiai ir sniegas nuvalomas.

K. Mikalajūnas pasidžiaugė, kad kelios pastarosios žiemos nebuvo sniegingos, tad valymo problema buvusi primiršta. Deja, šiemet jau kelis kartus žiema parodė nagus. Ji tik prasidėjo, tad nežinia, kaip bus vėliau.

Pašnekovas iki šiol puikiai mena, kaip prieš kelerius metus seniūnija pirko kelių barstymo paslaugą – vienos dienos darbas tada „surijo“ trečdalį visoms komunalinėms išlaidoms skirtų pinigų.

K. Mikalajūno manymu, atėjo metas kelių barstymo problemą spręsti rajono mastu: „Visų pirma rajono vadovai su VĮ Vilniaus regiono keliai vadovais turėtų suderinti, kaip žiemą bus organizuojama rajoninių bei krašto kelių priežiūra. Tarkime, jei kelininkai savo kelių nebarstys, koks tikslas tai daryti mums… Iš savo patirties galiu pasakyti, kad kelių priežiūrai skirtas biudžeto lėšas reikėtų išskirti atskira eilute – nesujungti su komunalinėms išlaidoms skirtais pinigais.“

Idealiausia, Želvos seniūno manymu, būtų pirkti kelių barstymo paslaugą ir šiuos darbus toliausiai nuo Ukmergės nutolusiose keliose seniūnijose atlikti centralizuotai. Tam pakaktų dviejų specialių automašinų – jos per kelias valandas pervažiuotų pavojingiausius ruožus ir pabarstytų. Tokiu atveju būtų ne tik sutaupoma lėšų, bet ir operatyviai atliekamas darbas.

Alternatyvos kol kas neturi

Taujėnų seniūnė Elvyra Tulušienė taip pat laikosi nuomonės, kad seniūnijų kelių barstymas turi būti organizuotas centralizuotai: „Tam skirtą techniką turi vos kelios didžiosios rajono įmonės. Deja, seniūnijų skelbiamuose konkursuose jos nedalyvauja, mes joms per maži. Jei būtų bendras konkursas, veikiausiai įmonės neatsisakytų dalyvauti…“

Iki šiol kiekviena seniūnija savo nuožiūra sprendžia, kaip įsigyti slidumą mažinančių medžiagų. Vienos perka žvyro ir druskos mišinį, kitos pasirūpina smėliu ar žvyru. Vėlgi – kai perkama nedideliais kiekiais, tenka mokėti brangiau.

E. Tulušienė sakė, kad sniegą nuo Taujėnų seniūnijos kelių valo ūkininko Antano Kamarausko technika. Kadangi vairuotojas vietinis, jį prisikviesti problemų nekyla. Pasak seniūnės, prireikus per 15 minučių jis gali atvažiuoti ir nuvalyti užsnigtas ar užpustytas vietas.

„Jei seniūnijos keliuose susidarytų kritinė situacija, bandytume pavojingiausias atkarpas barstyti rankiniu būdu. Tai tikrai nėra geriausia išeitis, tačiau kol kas alternatyvos neturime“, – pripažino E. Tulušienė, pridūrusi, kad ateityje to vis tik reikės atsisakyti.

Kai itin slidu, prašo nevažiuoti iš namų

Žemaitkiemio seniūnės Ritos Mikutienės žodžiais tariant, kaimo kelių priežiūra žiemą – didelis galvos skausmas. Rajono įmonėms, kurios apsirūpinusios modernesne kelių priežiūros technika, seniūnijos neįdomios. Jų skelbiami konkursai sulaukia nebent vietos ūkininkų dėmesio.

„Mūsų seniūnijoje žiemą kelius valo ūkininkas Paulius Vaičiulis. Jis šią paslaugą mums teikia tik iš geranoriškumo – iš to negauna jokio pelno. Kritiniu atveju jis slidžius ruožus ir pabarsto. Kadangi taupydami lėšas negalime išvalyti visų keliukų, įklimpus automobiliui Paulius visada važiuoja ištraukti. Žmonės tai žino ir kviečia jį“, – pasakojo R. Mikutienė.

Kalbėdama apie žiemos kelius ji pripažino, jog gyventojų skundų sulaukia tik kritiniais atvejais: „Mūsų žmonės moka važiuoti ir apsnigtais, ir slidžiais keliais. Jie puikiai supranta, kad svarbiausia visiems žiūrėti saugumo. Pasitaiko, kad kartais patariame kokią dieną, kai sąlygos itin sudėtingos, nevažiuoti iš namų, neleisti į mokyklą vaikų. Laimei, tai labai reti atvejai. Tikėkimės, kad ši žiema, nors pradžioje ir šiek tiek pagąsdinusi, bus panaši į ankstesnes…“

Siūlėsi tik valyti

Siesikų seniūnijoje šią žiemą kelius valo UAB „Ukmergės keliai“. Pasak seniūno Algirdo Kaušo, sutartis su bendrove bus pratęsta ir 2017 metams.

„Kelininkai tik nuvalo sniegą, bet kelių nebarsto. Prieš porą metų, kai skelbėme šiems darbams konkursą, atsiliepė keturi dalyviai. Deja, tarp jų nebuvo nė vieno, kuris kelius galėtų barstyti“, – situaciją apibūdino seniūnas.

A. Kaušas neslėpė, kad šią žiemą seniūnijos keliai dar nebuvo barstyti nė karto:

„Jei susidarytų kritinė situacija, ieškotume išeities. Kažkada, kai buvo labai slidu, samdėme Vilniaus regiono kelių barstytuvą. Iki šiol viešuosius darbus dirbantys žmonės miestelyje barstė tik šaligatvius.

Vieni valo, kiti barsto

Deltuvos seniūnija – vienintelė rajone, kur vietos kelius barsto konkursą laimėjusi įmonė. Seniūnas Gintaras Radzevičius pasakojo, kad iki šiol šias paslaugas teikė Atkočių agroservisas. Paskelbus naują konkursą, laimėtojais pripažinti du dalyviai – Gyčio Sedlecko ūkis nuo kelių valys sniegą, o UAB „Ukmergės versmės servisas“ juos barstys.

„Mūsų seniūnija – specifinė. Turime kelias nemažas gyvenvietes, jose daug asfaltuotų kelių. Nepakanka juos tik nuvalyti – reikia ir barstyti“, – sakė seniūnas.

G. Radzevičius džiaugėsi, kad konkurso laimėtojai turi modernią, šiems darbams pritaikytą techniką. Pavyzdžiui, ūkininko traktoriuose yra navigacijos sistema, seniūnas gali stebėti, kur technika dirba, kur kas paprastesnė tampa darbų apskaita. „Ukmergės versmės servisas“ barstytuvo vairuotojui puikiai žinoma visa aptarnaujama teritorija, joje esančios įkalnės, nuokalnės, staigūs posūkiai.

Deltuvos seniūnas pripažino, jog taupydami lėšas vietinius kelius valo ir barsto tik tuomet, kai jais tampa problema pravažiuoti: „Visi mūsų seniūnijos keliai priklauso ketvirtai kategorijai. Tai reiškia, kad iškritęs sniegas čia turi būti nuvalytas ne vėliau kaip per 48 valandas, tai yra per dvi paras. Deja, gyventojai, ypač vyresni, galbūt iš nežinojimo reikalauja, kad valymo technika atvažiuotų nedelsdama. Jie baiminasi, kad prireikus jų namų negalės pasiekti greitoji medicinos pagalba. Tokiais atvejais žmones tenka nuraminti ir paaiškinti, kad niekas nebus paliktas bėdoje, tačiau žiemą pirmiausia rūpinamasi tais keliais, kur eismas intensyviausias…“

Palikite komentarą apie straipsnį

  • miskas :
    Pirmiausia zmonems reikia invetuoti i padangas ir neskubejima kely. Yra daug valstybiu, kur druskos nepila ant kelio, o tik sniega nuvalo. O pas mus visi galvoja, kad valstybe turi viska uz juos padaryti. Jei perki automobili, tai pagalvok apie padangas kokibiskas. O pas mus dazniausiai vazinejama senomis-devetomis padangomis. Kazkas vokietijoje ar norvegijoje ismeta senas padangas, o pas mus jomis dar kelerius metus atvazineja.
  • miskas :
    Pirmiausia zmonems reikia invetuoti i padangas ir neskubejima kely. Yra daug valstybiu, kur druskos nepila ant kelio, o tik sniega nuvalo. O pas mus visi galvoja, kad valstybe turi viska uz juos padaryti. Jei perki automobili, tai pagalvok apie padangas kokibiskas. O pas mus dazniausiai vazinejama senomis-devetomis padangomis. Kazkas vokietijoje ar norvegijoje ismeta senas padangas, o pas mus jomis dar kelerius metus atvazineja.
  • Renata :
    Ypač Deltuvos seniunija "prižiūri" kelia nuo parduotuves iki tatkunu ir toliau.o tuo keliu ir mokykliniai autobusiukai važinėja ,didelis srautas automobiliu ,barste tik viena karta ir tai tik kada pasiskundem,dar kažkodėl pasakė kad Veprių regionui priklauso tas kelias tai kur čia mes gyvenam nebesuprantama
  • Renata :
    Ypač Deltuvos seniunija "prižiūri" kelia nuo parduotuves iki tatkunu ir toliau.o tuo keliu ir mokykliniai autobusiukai važinėja ,didelis srautas automobiliu ,barste tik viena karta ir tai tik kada pasiskundem,dar kažkodėl pasakė kad Veprių regionui priklauso tas kelias tai kur čia mes gyvenam nebesuprantama

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas