Žygio dalyviai.

Kultūra

Baltojo kaspino žygiu pakvietė į kovą su smurtu prieš moteris

Skaistė VASILIAUSKAITĖ – DANČENKOVIENĖ

Nuo lapkričio 25 dienos vyksta tarptautinė socialinė akcija „16 aktyvumo dienų prieš smurtą“. Per šį laikotarpį vykdomos įvairios prevencinės kampanijos, akcijos, renginiai, konferencijos, paskaitos, žygiai, skirti kovoti su prievarta ir smurtu prieš moteris. Ukmergiškiai socialdemokračių moterų iniciatyva jau nebe pirmus metus taip pat įsitraukia į šią prevencinę kampaniją. Anksčiau vyko pėsčiųjų žygiai, kuriais norėta atkreipti visuomenės dėmesį į pačią smurto artimoje aplinkoje problemą, o šiemet įgyvendinama dar daugiau veiklų.

Lapkričio 26 dieną Ukmergės gatvėmis žygiavo būrys žmonių, pasipuošusių baltais kaspinėliais. Šį žygį inicijavo moterų centro „Gaja“ ir Lietuvos socialdemokračių moterų sąjungos Ukmergės moterų klubas.

Tai vyko „Baltojo kaspino“ akcija Ukmergės rajone. Jos dalyvės žygiavo 16 kilometrų, neaplenkdamos nė vienos Ukmergės miesto gatvės. Projekto vadovė Indrė Kižienė džiaugiasi, kad vis daugėja prie akcijos prisidedančių žmonių. „Smurto problema nepalieka mūsų šalies, esame pirmaujančiose pozicijose dėl smurto artimoje aplinkoje, o aukos dažniausiai būna moterys. Pamenu, kai prieš trejus metus aštuonių žmonių grupelė, pasipuošusi baltais kaspinais, pajudėjo miesto gatvėmis, aplinkiniai žiūrėjo su nuostaba. Teko aiškinti geranoriškus tikslus, bet palaikymas buvo menkas. Pernai prie akcijos jungėmės Vilniaus mieste, o šiemet, gavus finansinės paramos iš Sveikatos apsaugos ministerijos bei prisidėjus Ukmergės verslininkams, žygį surengėme vėl mieste. Taip pat visas 16 dienų aktyviai skatiname visuomenę atkreipti dėmesį į smurto problemą artimoje aplinkoje ir ypač – lyties pagrindu“, – sako I. Kižienė.

Socialdemokratės moterys, savanorės pagal galimybes platino žinutes apie organizuojamą 16 km žygį. Atsiliepė ir akcijoje dalyvavo 36 kilnūs ukmergiškiai bei du neabejingi vilniškiai. Žygio dalyviai ne tik segėjo baltąjį kaspiną, bet ir dalino praeiviams informacinę medžiagą, kurioje paskelbti kontaktai, kur Ukmergėje galima kreiptis pagalbos smurto atveju. Dalyviai diskutavo ir aptarė smurto apraiškas rajone, numatė tolimesnius žingsnius smurto mažinimo srityje. Numatyta galimybė pateikti siūlymus institucijoms, kurios tiesiogiai dirba su smurto aukomis bei smurtautojais.

„Smurto sustabdymas negali ir neturi būti vien moterų reikalas. Būtina, kad kuo daugiau žmonių įsitrauktų į šią iniciatyvą ir viešai smerktų žiaurų elgesį su moterimis“, – svarstė žygio dalyviai. Vienas iš projekto tikslų – suburti kuo daugiau nevyriausybinių organizacijų ir valstybinių įstaigų specialistų prevencinei veiklai. „Žygio metu šis tikslas visiškai įgyvendintas, nes sprendžiant smurto artimoje aplinkoje klausimus tiek skirtingų sričių specialistų vienoje vietoje retai kada susirenka“, – pasiektu rezultatu džiaugiasi projekto vadovė. Tai ir policijos pareigūnai, ir socialinės darbuotojos, ir moterų klubo atstovės, politikės, Ukmergės savivaldybės vadovybė, bendruomenių pirmininkai ir aktyvistai. Žygį vedė policijos pareigūnas Rolandas Butkus. Jam padedant sudarytas 16 kilometrų maršrutas, kuriuo keliaudami žygio dalyviai Ukmergės gatvėse taip pat nupiešė simbolinį kaspiną.

Žygis baigtas aptarimu ir trumpu pristatymu, kas jau daroma Ukmergėje kovojant su smurtu artimoje aplinkoje. Apie konkrečias veiklas papasakojo psichologė Jurgita Vasiliauskienė, pati tiesiogiai dirbanti su smurtautojais bei aukomis.

Taip pat numatyta vykti į seniūnijas, kur bus organizuojami susitikimai su moterimis bei seniūnijų specialistais. Jie bus konsultuojami, kaip elgtis smurto atvejais ir kur kreiptis, kas teikia pagalbą Ukmergėje.

Kampanija tęsis iki gruodžio 10 dienos, kai minima Žmogaus teisių diena. Jos pabaigoje numatyta viešosios įstaigos Ukmergės ligoninės parke atidaryti simbolinį moterų suolelį.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas