Susitikimo metu mamos sėmėsi idėjų, kaip bendrauti su savo mažyliais.

Kultūra

Mamas subūrė „Teatras kūdikiams“

Praėjusią savaitę smalsias, aktyvias ir norinčias kokybiškai auginti vaikus mamas sukvietė „Teatras kūdikiams“. Tai – susitikimas su tėveliais, skirtas išmokyti įvairių būdų būti su savo mažyliu – per žaidimus, eilėraščius, teatralizuotas bei logopedines pasakėles.

„Teatro kūdikiams“ autorė aktorė Kristina Savickytė-Damanskienė, turinti 15 metų motinystės bei 10 metų darbo su ikimokyklinio amžiaus vaikais „Tele bim bam“ mokyklėlėje patirtį, sutiko atvykti į Ukmergę pasidalinti savo idėjomis.

Anot renginio organizatorės, šiuo metu auginančios 11 mėnesių mažylį, Emos Gleiznienės, „Teatras kūdikiams“ nėra koks nors spektaklis vaikams – tai susitikimas tėveliams, kur aktorė parodo, kaip leisti laiką su savo mažyliu. „Tie, kas augina vaikus, tikrai žino, kad kartais ima varginti rutina, kyla liūdesys, nes kūdikis ne visada yra geros nuotaikos. Norint jį sudominti, kartais reikia būti labai originaliam – būtent tam idėjų ir sėmėmės renginyje“, – pasakojo E. Gleiznienė.

K. Savickytė-Damanskienė.

K. Savickytė-Damanskienė.

K. Savickytė-Damanskienė į Ukmergę atvyko su įvairiomis priemonėmis – barškučiais, knygelėmis ir kt. Skirtingi aktorės balso tembrai, veido mimikos sukūrė teatrališką pasirodymą. Be to, edukacinė ir motyvacinė pamokėlė buvo skirta ne tik praktiniams įgūdžiams lavinti, bet ir įgyti teorinių žinių apie bendravimą su savo vaikais, pasiklausyti pasakojimų iš asmeninės aktorės, kaip trijų vaikų mamos, patirties.

Pasiteiravus E. Gleiznienės, kaip jai kilo idėja pakviesti „Teatrą kūdikiams“ į Ukmergę, pašnekovė atskleidė, jog jos reiklus dėmesiui mažylis nuo pat gimimo skatino ieškoti, kuo jį sudominti. „Besidairydama informacijos radau Kristinos internetinį tinklapį. Gaila, kad Ukmergėje užsiėmimų vaikams pasiūla labai maža, o vykti į Vilnių ne visada yra galimybių. Dėl šios priežasties kilo mintis pakviesti „Teatrą kūdikiams“ į Ukmergę – kad dalyvauti galėčiau ne tik aš, bet ir kitos mamos. Šią idėją aptarėme su VšĮ „Muzikos alėja“ vadove ir mokytoja Sonata Širveliene, susitarėme su Kristina, paskelbiau apie planuojamą renginį socialiniame tinkle „Facebook“. Nors tikėjausi tik kelių mamų susidomėjimo, aktyvumas pribloškė, vietoj planuotos vienos grupelės teko rengti dvi“, – pasakojo ukmergiškė, išreiškusi dėkingumą VšĮ „Lyderių karta“, leidusiai naudotis savo patalpomis.

Anot pašnekovės, Ukmergėje nedaugelis imasi iniciatyvos organizuoti veiklas mamoms su mažais vaikais. Ko gero, pagrindinė to priežastis – sunku nuspėti, kiek bus susidomėjusiųjų. „Kartais organizuojami net ir nemokami renginiai, tikimasi, kad jie pritrauks žmonių dėmesį, o ateina tik keli. Be to, turint mažų vaikų, planai gali bet kada pasikeisti ir žadėję dalyvauti tėveliai nebeturi tam galimybių. Gal todėl žmonės ir bijo organizuoti bei prisiimti atsakomybę“, – svarstė E. Gleiznienė. Anot jos, sunku būtų tikėtis, kad K. Savickytė-Damanskienė su „Teatru kūdikiams“ į mūsų miestą atvažiuos dar kartą. Aktorės planai dabar – kiti: susitikimai su tėveliais persikels į internetinę erdvę, kur bus rengiamos tiesioginės transliacijos. „Tai yra patogu, tačiau mamos dažnai nori būti tarp kitų mamų ir dalintis tomis pačiomis bėdomis ir džiaugsmais“, – kalbėjo E. Gleiznienė bei pridūrė, jog galbūt ateityje pavyks surengti daugiau panašių susitikimų tėveliams ir jų mažyliams.

„Auginant vaikus norisi nedaryti klaidų iš nežinojimo. Dabar yra tiek daug informacijos, svarbu ją atsirinkti, nesivadovauti tais patogiais metodais „muštruojant“ vaiką. Reikia į jį įsiklausyti, remtis sąmoningos tėvystės principais, kitaip pasekmės gali būti negrįžtamos. Kartais ir pavargstu, bet tada pagalvoju, jog tam ir išėjau dvejiems metams vaiko priežiūros atostogų, kad atiduočiau mažyliui visą save“, – atsisveikinant mintimis dalinosi veikli mama.

Dainiaus VYTO nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas