Asociatyvinė nutorauka. Pixabay.com nuotr.

Sveikata

Grėsmės ir pavojai, kurių nevalia pamiršti

Georgijus SMOLIAKAS

Smurto artimoje aplinkoje prevencijos programos koordinatorius

XXI amžius – naujųjų technologijų ir pasiekimų amžius, kuriame mes visi kasdien sukamės ir gebame džiaugtis daugeliu dalykų. Galime be pertraukos bendrauti vieni su kitais, nepaisant kokioje pasaulio vietoje esame, leidžiame sau mėgautis neribotu internetu ir dar daug kitų dalykų. Tačiau dažnai pamirštame, kad naujosios technologijos ir žmogaus ėjimas pirmyn atneša ir neigiamų dalykų.

Daugelis esame girdėję žodžius „narkomanas“, „narkotikai“, „priklausomybė“. Bet tik nedaugelis supranta jų keliamą grėsmę. Jei šalia esantis žmogus prasitaria apie „žolytę“, tai girdėdami kai kurie paprastai tik numoja ranka, esą tai – nieko nereiškiantis narkotikas. O kiti net drįsta teigti, jog marihuana yra puikus vaistas nuo ligų ir blogos nuotaikos. Tačiau taip manyti gali tik tie, kurie nesuvokia, koks pavojus gali tykoti dėl tokių „nekaltų“ dalykų.

Narkomanijos keliamos problemos yra labai plačios ir papasakoti apie jas visas būtų beveik neįmanoma, tačiau kiekvienas iš mūsų turi žinoti kelias esmines tiesas. Jaunimas jau nuo mažų dienų turi būti mokomas, kad vartoti narkotines medžiagas nėra „kieta“ ar labai protinga, dėl to jie netaps geresniais kitų akyse. Taip pat turime suvokti, kad narkotikus platina ir vartoja ne tik nepasiturintys ar asocialūs asmenys. Labai dažnai į šias pinkles įkliūna ir tvarkingų, pasiturinčių šeimų atžalos. Be to, lemiamas veiksnys gali būti ir vaiko ar suaugusio žmogaus asmeninės problemos. Todėl labai svarbu kalbėtis vieniems su kitais, kad nekiltų noras savo baimes ir nesėkmes numalšinti kitais būdais.

Narkotikai – tai gamtinės ar sintetinės medžiagos, kurios dėl kenksmingo poveikio ar piktnaudžiavimo jomis sukelia sunkų žmogaus sveikatos sutrikimą, pasireiškiantį psichine ir fizine priklausomybe. Tokios medžiagos apima plačią preparatų skalę, įskaitant narkotikus, psichotropines medžiagas, raminamuosius ir migdomuosius vaistus, anestetikus, alkoholį ir tabaką. Vieni iš geriausiai mums žinomų narkotikų yra kokainas, amfetaminas, opiatai, marihuana. Žinoma, tai ne vieninteliai narkotikai, tačiau apie juos dažniausiai girdime tiek žiniasklaidoje, tiek kasdieniniame gyvenime.

Tėvų mokymas ir daugkartinis kartojimas, ką galima ir ko negalima daryti, nėra viską lemiantis veiksnys. Šiuo metu vyksta daug prevencinių programų, kurios supažindina jaunimą su visomis pasekmėmis, atsirandančiomis tapus priklausomu nuo narkotikų. Be to, jos padeda suprasti, koks žmogus gali būti narkomanas, kad išgyti nuo to yra labai sunku, o kartais net neįmanoma. Kuo dažniau mes skatinsime savo jaunąsias atžalas lankyti prevencines paskaitas, bendrauti su žmonėmis, kurie puikiai apie tai nusimano, tuo greičiau mūsų visuomenėje pradės mažėti narkotikus vartojančių paauglių, o vėliau – ir suaugusiųjų.

Kiekvienas esame atsakingi už savo poelgius, bet ateina laikas, kai tampame atsakingi ir už kitus, todėl rūpinkimės savo artimaisiais, puoselėkime tvirtus ir šiltus šeimos santykius, domėkimės, su kuo bendrauja mūsų vaikai, bend-raukime su jais, neleiskime užsisklęsti savyje. Jei taip elgsimės visi, mūsų šeimose, o tuo labiau visuomenėje, neliks narkotines medžiagas vartojančių ir platinančių asmenų.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas