Į daugumą susirinkusiųjų klausimų atsakė meras R. Janickas.

Aktualijos, Naujausi

Vietinės rinkliavos tarifą gali sumažinti vaizdo kameros?

Antradienį Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje vyko tradicinis savivaldybės mero, Tarybos narių, administracijos direktoriaus susitikimas su rajono bendruomene. Du kartus metuose organizuoti tokius renginius valdžią įpareigoja Savivaldybės tarybos reglamentas. Jau įprasta, kad ukmergiškiai į tokius susitikimus kviečiami rudenį ir pavasarį.

Renginyje dalyvavo meras Rolandas Janickas, savivaldybės administracijos direktorius Stasys Jackūnas, direktoriaus pavaduotoja Agnė Balčiūnienė bei dalis Tarybos narių. Nors skelbiama, kad tai yra ir „Savivaldybės tarybos narių“ susitikimas su bendruomene, kai kurie išrinktieji tai ignoruoja.

„Vienas dviejuose asmenyse“

Susitikimą pradėjusi rajono savivaldybės administracijos Personalo ir dokumentų valdymo skyriaus vedėja Zina Kurmelienė, pristatydama renginyje dalyvaujančius rajono valdžios žmones, paminėjo, jog tarp jų esantis Juozas Varžgalys kol kas užima dvejas pareigas.

Jis yra Savivaldybės tarybos narys ir tuo pačiu išrinktas, bet dar neprisiekęs Seimo narys. Trumpai pasisakęs politikas padėkojo ukmergiškiams, kurie rinkimuose į Seimą išreiškė pasitikėjimą juo, ir patikino, jog tai jam didelis įpareigojimas.

„Nė vienos pareigos nepakeitė manęs kaip žmogaus. Neskirsčiau žmonių į kairiuosius ar dešiniuosius. Paprastas, savas išliksiu ir toliau. Dirbsime kartu su rajono vadovais visos Ukmergės labui“, – kalbėjo J. Varžgalys ir kvietė gyventojus kreiptis, išsakyti problemas.

Pasak mero, sprendžiant daugelį klausimų svarbų vaidmenį vaidina gyventojų pilietiškumas.

Pasak mero, sprendžiant daugelį
klausimų svarbų vaidmenį
vaidina gyventojų pilietiškumas.

Vietinės rinkliavos tarifas kitąmet didės

Meras R. Janickas susirinkusiuosius informavo, kad šiame susitikime bus paliesti trys klausimai: rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą dydžio nustatymo metodikos projektas, daugiabučių gyvenamųjų namų kvartalų kompleksinio tvarkymo perspektyvos ir miesto viešosios tvarkos bei saugumo klausimai. Pasak rajono vadovo, platesnė ataskaita apie šiais metais atliktus darbus visuomenei bus pateikta kitame susitikime, kuris vyks po Naujųjų metų.

„2010 metais rajone buvo įvesta vietinė rinkliava. Tą padaryti nebuvo lengva, tačiau daugelis su atliekų tvarkymu susijusių problemų buvo išspręstos arba sumažėjo. Besikeičiantys įstatymai įpareigoja savivaldybę vykdyti atliekų tvarkymo politiką, nuo 2017 metų turi įsigalioti dvinarė rinkliava, kurią sudarys pastovioji dalis, nepriklausanti nuo atliekų kiekio (infrastruktūros išlaikymo, administracinės sąnaudos, nusidėvėjimo kaštai) ir kintamoji dalis, kuri priklausys nuo to, ar bus teikiama atliekų tvarkymo paslauga“, – pažymėjo R. Janickas.

Meras taip pat trumpai papasakojo, kad nuo 2016 metų gegužės ukmergiškių sukauptos atliekos šalinamos ne sąvartyne, o visam regionui naujai pastatytuose mechaninio biologinio apdorojimo įrenginiuose (MBA). Ne paslaptis, kad tai padidino išlaidas. R. Janickas akcentavo, kad dabar ypač svarbų vaidmenį vaidina gyventojų pilietiškumas – tvarkingai rūšiuodami atliekas, jie gali ženkliai prisidėti prie išlaidų mažinimo. Susitikimo dalyviams buvo pateiktas toks pavyzdys. Jei iš konteinerių Ukmergėje surinktose ir į MBA atvežtose atliekose randama žaliųjų, statybinių atliekų, stiklo, popieriaus, visa automašina grąžinama atgal. Tokiu būdu šiukšles tenka vežti į Kazokiškių sąvartyną ir už atliekų toną mokėti du kartus brangiau. Mero žodžiais tariant, tokiais atvejais už atliekas sumokame auksinę kainą.

„Jei mes visi atliekas kruopščiai išrūšiuotume – žaliąsias vežtume į Kopūstėlius ar kompostuotume, baldus, statybines medžiagas, padangas pristatytume į aikštelę Gerseniškių gatvėje, popierių, stiklą, plastiką mestume į geltonus, mėlynus, žalius „varpelius“ – iš Ukmergės į MBA važiuotų mažesnis kiekis atliekų, o tuo pačiu mažėtų ir vietinės rinkliavos tarifas“, – tikino meras.

Susirinkusieji diskutavo su rajono vadovais.

Susirinkusieji diskutavo su rajono vadovais.

Gyventojų mažėja, o atliekų daugėja

Pranešimą apie vietinę rinkliavą už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą Ukmergės rajone padarė savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjas Aidas Dutkus. Jis pateikė nemažai skaičių. 2010 metais, kai buvo įvesta vietinė rinkliava, rajone gyveno 45 676 gyventojai. Kasmet jų skaičius mažėjo. 2016 m. rajone liko 39 648 gyventojai. 2010-iais iš viso rajone buvo išvežta 12 647 tonų atliekų, iš jų komunalinės sudarė 11 010 tonų. 2016 metais iš viso surinkta 18 477 tonos atliekų, iš jų komunalinių – 14 709 tonos. Pranešėjas pažymėjo, kad nuo 2010-ųjų kasmet didėja surenkamų antrinių žaliavų ir pakuočių – nuo 125 tonų iki 412 tonų 2015 m.

2010 m. vietinės rinkliavos buvo priskaičiuota 248 tūkst. eurų. 2015-iais ši suma išaugo iki 1 084 tūkst. eurų. Šiemet iki spalio priskaičiuota 837 tūkst. eurų (645 tūkst. eurų gyventojams ir 192 tūkst. eurų įmonėms).

Pasak A. Dutkaus, 2010-iais vietinės rinkliavos surenkamumas siekė 60,86 proc. Praėjusių metų pabaigoje apmokėta vietinė rinkliava siekė beveik 90 proc., šių metų rugsėjo 30 d. – 89,87 proc. Šiemet negautos lėšos sudaro 576 tūkst. eurų.

Mokestis išaugo nuo 8 iki 86 eurų

J. Varžgalys susitikime dalyvavo ir kaip Savivaldybės tarybos, ir kaip Seimo narys.

J. Varžgalys susitikime dalyvavo
ir kaip Savivaldybės tarybos,
ir kaip Seimo narys.

Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjas taip pat pateikė statistiką, kaip brango atliekų šalinimo sąnaudos (vartų mokestis). Nuo 2010 iki 2012 metų vasario Kazokiškių sąvartyno vartų mokestis vienai atliekų tonai buvo 8,55 eurų su PVM. Iki 2014 metų balandžio mokestis siekė 14,82 eurų su PVM. Dvejus metus – iki 2016 metų gegužės – jis buvo padidintas iki 28,84 eurų su PVM. Dabar vartų mokestis yra net 86,07 eurų su PVM. Nuo 2015 metų gegužės taikomas MBA mokestis siekia 44,9 eurų su PVM.

Pranešėją papildžiusi Turto valdymo ir apskaitos skyriaus Apskaitos poskyrio vedėja Asta Navickienė teigė, kad 2017-iais nedidinant rinkliavos tarifo, kitų metų pabaigoje skola už atliekų tvarkymą pasiektų pusę milijono eurų. Tokiu atveju 2018-iais rinkliavos tarifą tektų didinti du kartus.

Meras R. Janickas sakė, kad į sąvartyną turės būti vežama tik maisto atliekos, užteršta plastmasė ir kitos perdirbimui netinkančios atliekos – maždaug apie penktadalį visų surenkamų šiukšlių. Taip pat jis paaiškino, kad atsižvelgiant į surinktų atliekų kiekį, kasmet, lapkričio-gruodžio mėnesiais, rinkliava bus perskaičiuojama: „Jei atliekų kiekis sumažės, kitais metais mažesnė bus ir rinkliava…“

Sprendimų įtakoti negali

Susitikime dalyvavę ukmergiškiai išsakė nemažai priekaištų rajono valdžiai, kurie esą taikstosi su atliekų tvarkytojų savivale, nekovoja dėl mažesnio tarifo, pasiduoda jų įtakai.

Meras nesutiko su priekaištais, teisinosi, kad atliekų tvarkyme sąlygas diktuoja ir sprendimus priima didysis akcininkas – Vilniaus miesto savivaldybė. Mūsų rajono atliekos sudaro tik 4 proc. regione surenkamų, tad ir ukmergiškių balsas mažai girdimas.

Kalbėdamas apie atliekų tvarkymą ir atsakydamas į susirinkusiųjų klausimus R. Janickas pritarė, jog problemų šioje srityje yra: „Mūsų netenkina netvarkingos aikštelės prie konteinerių. Tačiau kas daro didžiausią netvarką? Pastatyti po sargą, kad jis prižiūrėtų tvarką, negalime. Savivaldybė nėra ta institucija, kuri už viską atsako. Jei mes visi būsime neabejingi teršėjams, nederamai besielgiantiems, gyvensime tvarkingiau. Ir kaimynai turi žinoti, kad yra stebimi, tuomet nekils ranka daryti kažką bloga.“

Meras taip pat pažadėjo, jog ateityje bus bandoma keisti Gerseniškių gatvėje esančios stambiagabaričių atliekų aikštelės darbo taisykles, kurios netenkina daugelio gyventojų, dėl kurių sulaukiama skundų.

Laikas bus koreguojamas

Pivonijos mikrorajono gyventojas skundėsi, kad rytais atliekų vežėjai atvažiuoja 6–6.30 valandą tuštinti konteinerių ir kelia didelį triukšmą: „Sakoma, kad mūsų mikrorajonas yra miegamasis. Kodėl to nepaisoma, ar negalėtų atliekų operatorius šiukšles rinkti vėliau?“

Ukmergiškiui buvo atsakyta, kad pagal sutartį su operatoriumi numatyta, kad atliekos mieste gali būti renkamos nuo 7 iki 22 valandos.

Meras R. Janickas pažadėjo, jog skelbiant naują konkursą ir ruošiant jo sąlygas bus atsižvelgta į žmonių nuomonę.

Gyventojai turi prisidėti savo lėšomis

K. Sabaliauskas teigė, kad mieste yra aštuoni daugiabučių namų kvartalai.

K. Sabaliauskas teigė, kad
mieste yra aštuoni daugiabučių
namų kvartalai.

Architektūros ir urbanistikos skyriaus vyr. specialistas Kęstutis Sabaliauskas pristatė daugiabučių gyvenamųjų namų kvartalų kompleksinio tvarkymo perspektyvas. Pranešėjo manymu, tai, kaip ir atliekų tvarkymas, susiję su gyventojų pilietiškumu.

K. Sabaliauskas teigė, kad Ukmergės mieste yra aštuoni daugiabučių namų kvartalai. Visi jie pastatyti sovietmečiu, todėl būtina tvarkyti susidėvėjusius šaligatvius, įvažiavimus į kiemus, automobilių stovėjimo aikšteles.

„Rajono savivaldybė yra parengusi miesto daugiabučių namų kvartalų specialųjį planą, kuriame pažymėtos visos namams priklausančios teritorijos, įvažiavimai, šaligatviai, aikštelių vietos. Kviestume daugiabučių namų įgaliotus asmenis ateiti į savivaldybę ir susipažinti su specialiuoju planu, pateikti savo nuomonę“, – sakė K. Sabaliauskas.

Pranešėjas pastebėjo, kad mieste yra keletas sektinų pavyzdžių, kaip gyventojams prisidedant lėšomis tvarkomi kiemai. Tai Anykščių gatvės 19, Miškų gatvės 38, Jaunimo gatvės 15 namai. Čia remontuojant šaligatvius, kiemo dangą 70 proc. lėšų skyrė gyventojai. Likusia dalimi prisidėjo savivaldybė.

Meras patikino, kad šia linkme bus dirbama ir ateityje: „Jei visuose aštuoniuose kvartaluose norėtume sutvarkyti privažiavimus ir šaligatvius, reikėtų 2,5 mln. eurų, dar pusantro milijono atsieitų stovėjimo aikštelės. Rasti biudžete 4 milijonus sudėtinga, todėl prašome prisidėti pačius gyventojus.“ Taip pat jis paaiškino, kad nuo šių metų Automobilių kelių direkcijos skiriamos lėšos, iš kurių anksčiau buvo tvarkomi ir kiemai, gali būti skirtos tik gatvių remontui.

Gyventojai mano, kad valdžia mažai rūpinasi Anykščių gatvės kiemų tvarkymu.

Gyventojai mano, kad valdžia
mažai rūpinasi Anykščių gatvės
kiemų tvarkymu.

Įsitikino vaizdo kamerų nauda

Baigiantis susitikimui ukmergiškiams buvo pristatytos pirmosios mieste veikiančios aštuonios vaizdo kameros. Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjas A. Dutkus ir Policijos komisariato Reagavimo skyriaus viršininkas Vladas Butkus papasakojo apie jų įrengimą bei perspektyvas ir pademonstravo įrašytą vaizdo kameromis užfiksuotą medžiagą apie du pažeidėjus. Vienas jų automobiliu į konteinerių aikštelę atvežė ir išvertė kalną statybinio laužo. A. Dutkus patikino, jog dabar visi tokie pažeidėjai bus nesunkiai išaiškinami ir baudžiami.

Apibendrindamas meras pastebėjo, kad būtent tai galės prisidėti ir prie rinkliavos tarifo sumažinimo.

Dainiaus VYTO nuotraukos

Palikite komentarą apie straipsnį

  • kas :
    pasirodo kad dvinarė sistema turi įsigalioti nuo 2017 metų, o mes ukmergiškiai jau seniai segame pinigėlius. gerai čia. o tas suokimas kad jei nebranginsim, paskui brangs dvigubai, tegu nesuokia. kitais metais vėl verks, kad b rangsta ir vėl seks pasakas. ir kas paaiškins kodėl plotas šiukšlina? tarkime, gyvename dviese. plotas tarkime 10 kv.m., padidinam kvadratūrą iki 20 kv.m., ir ką? šiukšlių padaugėjo? gal tarkime aš kvadratūrą padidinau, bet ten net nebūnu toj kvadratūroj, taip ale užkonservuota. ale pagal valdžią, tas plotas vis tiek šiukšlina ir būk mielas mokėk. o kad tai dėlto kad kažkas nesukčiautų, o kuo sąžiningas žmogus kaltas, kad kažkas sukčiauja? tai valdžios darbas gaudyti sukčęiautojus, o ne visų gyventojų reikalas per mokėti už nesąmoningas tvarkas. tas pats kas kas su keliais, pridaro kalnų kalnelių, salelių, bet kenčia tvarkingas vairuotojas praktiškai, o tie kas laksto ir toliau laksto.
  • kas :
    pasirodo kad dvinarė sistema turi įsigalioti nuo 2017 metų, o mes ukmergiškiai jau seniai segame pinigėlius. gerai čia. o tas suokimas kad jei nebranginsim, paskui brangs dvigubai, tegu nesuokia. kitais metais vėl verks, kad b rangsta ir vėl seks pasakas. ir kas paaiškins kodėl plotas šiukšlina? tarkime, gyvename dviese. plotas tarkime 10 kv.m., padidinam kvadratūrą iki 20 kv.m., ir ką? šiukšlių padaugėjo? gal tarkime aš kvadratūrą padidinau, bet ten net nebūnu toj kvadratūroj, taip ale užkonservuota. ale pagal valdžią, tas plotas vis tiek šiukšlina ir būk mielas mokėk. o kad tai dėlto kad kažkas nesukčiautų, o kuo sąžiningas žmogus kaltas, kad kažkas sukčiauja? tai valdžios darbas gaudyti sukčęiautojus, o ne visų gyventojų reikalas per mokėti už nesąmoningas tvarkas. tas pats kas kas su keliais, pridaro kalnų kalnelių, salelių, bet kenčia tvarkingas vairuotojas praktiškai, o tie kas laksto ir toliau laksto.
  • Idomybes :
    O kur zadetoji rusiavimo linija?
    • @@@ :
      Susirenka gyventojai pasaku paklausyti!O, kazin kas, aplamai tas rinkliavas sugalvojo,kiek pamenu ar tik ne musu meras.
  • Idomybes :
    O kur zadetoji rusiavimo linija?
    • @@@ :
      Susirenka gyventojai pasaku paklausyti!O, kazin kas, aplamai tas rinkliavas sugalvojo,kiek pamenu ar tik ne musu meras.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas