Aktualijos, Naujausi

Sniego valytojams – pirmieji išbandymai

Sekmadienio naktį gausiai iškritęs sniegas užklojo ir Ukmergę. Nors pirmasis sniegas dažniausiai ilgai neužsibūna, tačiau jis pranašauja artėjantį žiemos sezoną. Kol kas jis galimybės mėgautis žiemos teikiamais malonumais nesuteikia, tačiau apsnigtos gatvės ir šaligatviai kelia rūpesčių. Kad jų būtų mažiau, turi pasirūpinti gatvių ir kelių prižiūrėtojai.

Miesto priežiūroje naujovių nėra

Žiemą mieste šaligatvius prižiūri – valo sniegą, barsto – dvi įmonės. Tai konkursą laimėjusi UAB „Ukmergės versmė“ ir subrangovas UAB „Ukmergės paslauga“.

Kaip „Gimtajai žemei“ teigė miesto seniūnė Zita Pečiulienė, miesto gatvių kelkraščių, šaligatvių, takų, laiptų ir aikščių priežiūroje niekas nesikeičia nuo 2014 metų.

„Pagal konkurso Techninių specifikacijų priedą plotai, kuriuose teikiamos paslaugos, skirstomi į tris grupes. Pirmai grupei priskirtos teritorijos preliminarus plotas yra 102 tūkst. kvadratinių metrų, antrai – apie 30 tūkst. kvadratinių metrų, trečiai – apie 9 tūkst. kvadratinių metrų. Jeigu yra prisnigta arba plikledis, visų grupių plotuose paslaugos teikiamos septynis kartus per savaitę, kitaip tariant, visomis savaitės dienomis. Jeigu sniego ir plikledžio nėra, I grupės gatvės valomos nuo 3 iki 5 kartų per savaitę. Antros grupės teritorijas privalu valyti nuo 2 iki 4 kartų per savaitę, trečios – nuo 1 iki 3 kartų per savaitę“, – pažymėjo seniūnė.

Pasak Z. Pečiulienės, pirmos grupės prižiūrimuose plotuose nuvalyti ir pabarstyti slidumą mažinančias medžiagas valytojai turi iki 7.30 val. Antros grupės plotuose – iki 10 val., trečios – iki 12 val. Šio grafiko turi būti laikomasi atsižvelgiant į gamtines sąlygas.

Miesto seniūnė taip pat pažymėjo, jog teritorijų prižiūrėtojai turi užtikrinti, kad esant ypač sudėtingoms meteorologinėms sąlygoms – intensyviai sningant, pustant, ant įšalusio šaligatvio atsiradus apledėjimams – sniegas turi būti valomas, slidumą mažinančios medžiagos barstomos neatsižvelgiant į minėtą paslaugų teikimo periodiškumą.

Pašnekovė atkreipė dėmesį, kad daugiabučių namų kiemus, juose esančias automobilių stovėjimo aikšteles žiemą turi prižiūrėti ir valyti patys gyventojai.

„Valome daugiau nei priklauso…“

Miesto gatvių priežiūra žiemą patikėta UAB „Ukmergės versmė“ bei VĮ Vilniaus regiono keliai Ukmergės kelių tarnybai. Kaip teigė seniūnė Z. Pečiulienė, beveik visas Ukmergės gatves, taip pat ir pagrindines, valo, barsto konkursą laimėjusi UAB „Ukmergės versmė“. Šiemet kelininkai mieste prižiūri tik Vilniaus, Antakalnio ir Gedimino gatves bei šiaurinį aplinkkelį. Be to, Ukmergės kelių tarnyba rajono ribose prižiūri magistralinį kelią Kaunas–Zarasai, krašto kelius Kėdainiai–Šėta–Ukmergė, Ukmergė–Molėtai, Ukmergė–Raguva, Vytinė–Vaitkuškis-Ukmergė, taip pat ir rajoninius kelius.

„Mūsų technika šį prasidedančios žiemos sezoną į gatves bei kelius pirmą kartą išriedėjo lapkričio 1-ąją – tada dirbo barstytuvai. Sekmadienį ir pirmadienį išvažiavo sniego valymo mašinos“, – sakė VĮ Vilniaus regiono keliai Ukmergės kelių tarnybos viršininkas Zigmantas Kupčinskas.

Anot tarnybos vadovo, abi dienas intensyviai buvo valomos tiek mieste esančios gatvės, tiek asfaltuoti keliai: „Sekmadienį iškritęs sniegas greitai ėmė tirpti. Pagal nustatytą kelių priežiūros tvarką jo galėjome nevalyti, tačiau nusprendėme pasielgti kitaip. Valome daugiau nei priklauso. Kai važiuojamoji dalis bus švari, spustelėjus šaltukui ant gatvių bei kelių nesusidarys kieti ledo gūbriai.“

Viršininkas teigė, kad pasnigus ypač pažliugo žvyrkeliai. Tačiau greideriai lyginti išmuštas duobes išvažiuos tik ėmus šalti.

Pažliugusius žvyrkelius kelininkai pradės tvarkyti, kai ims šalti.

Pažliugusius žvyrkelius kelininkai pradės tvarkyti, kai ims
šalti.

Atsižvelgiama į kelių svarbą

Kalbėdamas apie prasidedantį žiemos sezoną Z. Kupčinskas paaiškino, kad jo vadovaujamai tarnybai prižiūrėti patikėti keliai ir gatvės bus tvarkomi su ta pačia, kaip ir pernai, technika. Ukmergės kelių tarnyba turi tam skirtas keturias automašinas, tris traktorius ir du greiderius.

„Visų kelių vienu metu nuvalyti ir pabarstyti nėra galimybių, todėl žiemos priežiūros darbai yra skirstomi į priežiūros lygius pagal kelių svarbą. Pirmiausia yra valomi ir (arba) barstomi didžiausio eismo intensyvumo keliai, jungiantys didžiausius miestus ar gyvenvietes. Tokia kelių priežiūros tvarka padeda užtikrinti saugesnį eismą keliuose ir yra ekonomiškai efektyviausia“, – kalbėjo Z. Kupčinskas.

Mūsų rajone kelininkai pirmiausia valo ir barsto magistralinį kelią Kaunas–Zarasai. Čia kelių tarnyba budi nuo 4 iki 22 valandos. Esant slidžiai kelio dangai, pirmą kartą šį kelią būtina pabarstyti iki 7 valandos. Eismas esant ypač sudėtingoms meteorologinėms sąlygoms čia gali nutrūkti ne ilgiau kaip 4 valandas.

Kelių tarnyba krašto keliuose budi, valo sniegą bei barsto juos slidumą mažinančiomis medžiagomis nuo 6 iki 19 valandos.

Pasak Z. Kupčinsko, kad ir kiek kelininkai stengtųsi, jie vienu metu negali nuvalyti, pabarstyti visų kelių. Todėl eismo dalyviai turi būti atidūs, supratingi bei geranoriški vieni kitiems.

Dainiaus VYTO nuotraukos

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas