„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“, Kultūra

Kultūros centre skambės Azijos įkvėpta muzika

Arvydas PĖŠINA

Lapkričio 9 dieną ukmergiškių ir miesto svečių laukia neįprastas vakaras – susitikimas su džiazu iš Azijos. Pirmą kartą Lietuvoje koncertuos du muzikantai iš tolimojo Singapūro. Šokių salėje, prie staliukų, klausysimės ne tik azijietiško džiazo, bet ir projekto sumanytojo Remigijaus Rančio Azijos įkvėpto džiazo. Su juo kalbamės apie būsimą koncertą ir apie svečius iš tolimosios šalies.

R. Rančį ukmergiškiai jau pažįsta. Šiais metais muzikos mėgėjai jį matė scenoje Perkusijų festivalio metu – atlikėjo ir kompozitoriaus suburtas „Vilnius Jazz Orchestra“ koncertavo su „Vein trio“ iš Šveicarijos. Šio koncerto metu R. Rančys pristatė ir gerą savo pažįstamą Ze Kouyate iš Brazilijos. Vasarą R. Rančį buvo galima sutikti Užugirio dvare Smetoninių metu. Tada R. Rančys grojo su trimis žavingomis dainininkėmis – grupe „The Ditties“.

Idėja surengti bendrą koncertą su muzikantais iš Singapūro R. Rančiui gimė keliaujant po mėgstamą Aziją. Užpernai jis keliavo po Mianmarą (buvusią Birmą), šiais metais – po Singapūrą ir Malaiziją. Keliaudamas į svetimą šalį lietuvis džiazmenas pasiima muzikos instrumentą (šiais metais tai buvo fleita) ir stengiasi ieškoti vietų, kur groja džiazo muzikantai. Dažniausiai tai būna klubai, kur iš pradžių bendraujama, o vėliau ir grojama su juose sutiktais muzikantais.

Taip nutiko ir šiais metais. Žiemą būdamas Singapūre ir Kuala Lumpure R. Rančys vaikščiojo į įvairius džiazo klubus. Singapūre jis susipažino su vietiniais, aukšto lygio muzikantais, kartu sugrojo kelis, žinomus visame pasaulyje, džiazo kūrinius. Pasiteiravus, ar nebuvo sudėtinga kartu groti tik ką susitikus, R. Rančys paaiškino, kad džiazo muzikantui tenka improvizuoti, prisitaikyti prie visokios muzikos.

Bendravimas muzikantams patiko. Tada R. Rančiui kilo mintis surengti bendrus koncertus Lietuvoje, kadangi kaip tik tomis dienomis singapūriečiai bus Europoje – jie studijuoja Olandijoje, Roterdame. Olandijoje studijavo ir R. Rančys. „Suradus bendrų sąlyčio taškų, dar labiau suartėjome“, – pasakoja muzikantas.

Koncertas unikalus tuo, kad tai pirmasis Lietuvos ir Singapūro džiazo muzikos projektas. R. Rančio nuomone, tai jau savaime įdomu, nes susitinka tolimi kraštai, skirtingos kultūros.

Paklaustas apie būsimą koncertą projekto vadovas nusijuokė: „Man ir pačiam įdomu, kaip čia bus.“ Surimtėjęs R. Rančys paminėjo, kad koncerte nenorima apsiriboti vien tik džiazu. Tai ne tik skirtingų kultūrų ir muzikos žanrų mišinys, tai globali, neapribota vienu stiliumi ar žanru, muzika. Su rytietiškais, azijietiškais „prieskoniais“, europietiškos mozaikos elementais. Koncerte skambės ir paties R. Rančio kūryba – bus grojama ne tik keletas seniai sukurtų kūrinių, bet ir kelionių po tolimus kraštus inspiruotų kompozicijų.

Ukmergėje vyks kolektyvo debiutas, bendro koncerto premjera. Vėliau laukia koncertai Birštone, Vilniuje ir Subartėnuose (Trakų rajonas). Paskutiniame koncerte kolektyvo pasirodymas bus įrašinėjamas.

Naujoje grupėje gros R. Rančys – saksofonai, fleita, melodionas, Richardas Banys – klavišiniai, Benjamin Low (Singapūras) – mušamieji, Jonathan Ho Chin Kiat (Singapūras) – kontrabosas.

logo2

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas