Asociatyvinė nuotrauka. Pixabay.com nuotr.

Aktualijos, Naujausi

Aukščiausiasis Teismas galutinio taško nepadėjo

Ketvirtadienį Lietuvos Aukščiausiasis Teismas paskelbė nutartį civilinėje byloje pagal ieškovės UAB „Miesto energija“ ieškinį atsakovėms Ukmergės rajono savivaldybei bei UAB „Ukmergės šiluma“ dėl įpareigojimo atlikti tam tikrus veiksmus ir nuostolių atlyginimo. Nors civilinė byla išnagrinėta, galutinis taškas byloje dėl pirma laiko nutrauktos Šilumos ūkių modernizavimo ir renovacijos sutarties teisinių padarinių nepadėtas.

Teismų karuselė dėl Ukmergės šilumos ūkio reikalų įsisuko dar 2010 metais, kai Savivaldybės taryba balandžio 20 dieną priėmė sprendimą vienašališkai nutraukti 2000 metų gruodžio 20 dieną su privačiu investuotoju sudarytą SP UAB „Ukmergės šiluma“, UAB „Šventupė“ ir UAB „Dainavos energetika“ šilumos ūkių modernizavimo ir renovacijos sutartį. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas 2012 metų gegužės 8 dienos nutartimi paskelbė, kad Ukmergės rajono savivaldybės tarybos sprendimas nutraukti sutartį su šilumos ūkio nuomininkais yra teisėtas. Teismas konstatavo, kad UAB „Miesto energija“ šiurkščiai pažeidė sudarytą sutartį, todėl šilumos ūkis teisėtai priklauso rajono savivaldybei.

Paskelbus šią galutinę ir neskundžiamą teismo nutartį UAB „Miesto energija” vadovai tvirtino, jog dėl sutarties nutraukimo bendrovė patyrė didelių nuostolių. Jų skaičiavimais, netesybų dėl vienašališko sutarties nutraukimo anksčiau termino suma tuometinėmis kainomis siektų apie 30 milijonų litų (per 8 mln. Eur).

Vilniaus apygardos teismas 2015 m. kovo 2 d. sprendimu buvo patenkinęs ieškinį iš dalies ir priteisęs ieškovei UAB „Miesto energija“ 3 674 177,69 Eur kaip kompensaciją už šilumos ūkio pagerinimus, kompensaciją už iš ieškovės perimtą naujai sukurtą turtą, kompensaciją už paskolą, sumokėtą nekilnojamojo turto mokestį, kompensaciją už skirtumą tarp kuro ir vandens kainų skirtumo ir kt. patirtus nuostolius.

Savivaldybė tokį teismo sprendimą laikė neteisingu ir nepagrįstu. Jis apeliacine tvarka buvo apskųstas Lietuvos apeliaciniam teismui. Atsakovės Ukmergės rajono savivaldybė ir UAB „Ukmergės šiluma“ prašė panaikinti tokį Vilniaus apygardos teismo sprendimą ir ieškinį atmesti, priteisiant atsakovėms bylinėjimosi išlaidas.

Lietuvos apeliacinis teismas pakeitė 2015 m. kovo 2 d. Vilniaus apygardos teismo sprendimą ir ieškovei UAB „Miesto energija“ už Šilumos ūkių modernizavimo ir renovacijos sutarties nutraukimo teisinius padarinius anksčiau priteistą 3 674 177,69 mln. Eur sumą sumažino iki 1 940 163,36 mln. Eur.

Apeliacinio teismo paskelbtame pranešime buvo rašoma, kad 1 923 308,91 Eur solidariai turės sumokėti atsakovės Ukmergės rajono savivaldybė ir UAB „Ukmergės šiluma“, o 16 854,45 Eur – UAB „Ukmergės šiluma“.

Ši Lietuvos apeliacinio teismo nutartis buvo apskųsta Lietuvos Aukščiausiajam Teismui. Ją skundė abi pusės – ieškovė ir atsakovės.

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjų kolegija, susidedanti iš teisėjų Antano Simniškio (kolegijos pirmininkas), Dalios Vasarienės (pranešėja) ir Vinco Versecko, teismo posėdyje kasacine rašytinio proceso tvarka išnagrinėjo civilinę bylą pagal pateiktus kasacinius skundus ir nutarė panaikinti Lietuvos apeliacinio teismo nutarties dalį, kuria buvo priteista iš atsakovių atlyginti ieškovei 1,9 mln. Eur, ir ją perduoti iš naujo nagrinėti Lietuvos apeliaciniam teismui. Ši Teismo nutartis yra galutinė, neskundžiama ir įsiteisėjo nuo priėmimo dienos.

Kaip „Gimtajai žemei“ penktadienį sakė rajono savivaldybės administracijos Teisės skyriaus vedėjas Rimas Jurgilaitis, rezultatas, paskelbus Aukščiausiojo Teismo nutartį, geresnis nei buvo tikėtasi. Savivaldybės atstovai mano, kad dalį bylos grąžinus nagrinėti žemesnės instancijos teismui, bus atsižvelgta į savivaldybės pateiktus argumentus, kurie iki šiol nebuvo išgirsti.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas