M. Blauzdienė prie savo floristinių darbelių.

„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“, Kultūra

Popietė – tarmiškai

Nijolė VERNICKIENĖ
Vlado Šlaito viešosios
bibliotekos Laumėnų kaimo padalinio bibliotekininkė

Želvos parapijos namuose vyko rudeniniai skaitymai tarmiškai. Renginį pradėjo Želvos gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja Rasa Povylienė, kuri vedė pamoką apie šio krašto tarmes. O čia tai jau tikrai netrūksta tarmiškai kalbančių. Net ir jaunesni mename posakį „Tuova korve mona žuogarus sutuočijo“ .

Želvos mokyklos X laidos abiturientė Monika Kalesnikaitė-Blauzdienė, kilusi iš Bajorų kaimo, pristatė savo eilėraščių knygelę „Pa saulas žiedu“. Pati poetė yra kukli, jautri, todėl pasakodama apie parašytus posmus ji paskaitė savo poeziją, kuri yra įdomi rašymo būdu. „Su didelu dėliavoni žemai, žemai lenkiuosi ir drūtai spaudžiu runkielu. Da narėč ščyrai išbučiuot, macnai apkabint ir paloskavot geros sčestos ir spakainuma pa saulas žiedu“, – sakė M. Blauzdienė.

blauzdienes-knygaApie poetę nuoširdžiai kalbėjo gana gausiai susirinkę buvę jos bendraklasiai. Pasirodo, kad vyresnės kartos žmonėms rūpi savas kraštas, sava šneka. Gražiai pakalbėjo Monikos bendramokslės Irenos Pavlovaitės vyras Eugenijus Varnas, dabar gyvenantis Širvintose. Jis sakė, kad dažnai mena Moniką – ramią, tylią svajotoją. Ir pacitavo Jono Jablonskio žodžius: „Maža garbė svetimom kalbom kalbėti, didi gėda savos gerai nemokėti.“

Šios autorės literatūrinė kūryba 2000 metais Rytų Lietuvos kultūrinės veiklos centro ir Vilniaus apskrities viršininko administracijos yra įvertinta diplomais ir padėkomis. Literatūros kritikas Valentinas Sventickas rašė, kad M. Kalesnikaitė-Blauzdienė yra šiuolaikinės poezijos reiškinys, žinoma, trikdantis (šiame kontekste), bet vertas ir pasigėrėjimo, ir apmąstymų. Šis poezijos rinkinys yra vienintelis mūsų rajone šio krašto tarme.

Monika taip pat kuria floristinius paveikslus. Parodoje matėme meistriškai sukurtus paprastus koliažus. Darbams būdingi natūralūs gamtiniai atspalviai, įdomus požiūris į gamtos vaizdus. Renginio organizatoriai – Želvos gimnazijos muziejus, bendruomenė, parapijos namai, Šeimos centras sukūrė puikią popietę, kurią praleidome įdomiai, turiningai, dvasiškai praturtėjome.

Rasos POVYLIENĖS nuotr.

projekto logo

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas