Ukmergiškis Kastytis Kvietkauskas dalyvavo išankstiniame balsavime. Dainiaus VYTO nuotrauka

Aktualijos, Naujausi

Seimo rinkimuose vyksta išankstinis balsavimas

Trečiadienį prasidėjo išankstinis balsavimas LR Seimo rinkimuose. Norintieji savo balsą gali atiduoti rajono savivaldybės administracijos pastate ir specialiuose paštuose. Savivaldybėje iš anksto balsuoti renkant Seimą taip pat bus galima ir spalio 6 dieną, ketvirtadienį. Abi dienas balsavimas vyksta nuo 8 iki 20 valandos. Balsavimas specialiuose paštuose vyksta trečiadienį, ketvirtadienį ir penktadienį. Spalio 7 ir 8-ąją, penktadienį ir šeštadienį, į namuose balsuojančių rinkimų apygardos rinkėjų sąrašą įrašyti rinkėjai turės galimybę savo balsą atiduoti namuose.

LR Seimo rinkimai vyks sekmadienį, spalio 9 dieną, nuo 7 iki 20 valandos. Ukmergės rajono rinkėjai balsuos 39 rinkimų apylinkėse, į sąrašus iš viso įrašyta 32 392 rinkėjai. 2012 metų spalio 14 dieną vykusiuose Seimo rinkimuose teisę rinkti parlamentarus turėjo 34 754 ukmergiškiai, suskirstyti į 32 rinkimų apylinkes. Iš anksto savo balsą atidavė 6,89 proc. ukmergiškių.

Ukmergės rinkimų apygardos komisijos pirmininko pavaduotoja Justina Markevičiūtė „Gimtajai žemei“ sakė, kad pirmieji ukmergiškiai trečiadienio rytą balsuoti iš anksto atėjo dar prieš aštuntą valandą: „Jie laukė, kol apygardos komisija pradėjo darbą, ir atidavė savo balsus.“

Spalio 5-osios vidurdienį Ukmergėje buvo balsavę 98 rinkėjai. Kaip skelbia Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), 11 valandos duomenimis, VRK IS sistemoje balsavusiais iš anksto šalyje pažymėti 3 835 rinkėjai.

Pasak J. Markevičiūtės, balsuoti iš anksto rajono savivaldybės pastate gali visi asmenys, kurie rinkimų dieną – sekmadienį, spalio 9-ąją, – negalės atvykti balsuoti į savo rinkimų apylinkę. Balsuojant iš anksto būtina turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, geriausia – asmens tapatybės kortelę. Šiuose išankstiniuose rinkimuose pirmą kartą rinkėjo kortelę ir biuletenio išdavimo dokumentus pakeis vienas jungtinis dokumentas – Išankstinio balsavimo lakštas. Šį naują dokumentą, įgyvendinant elektroninį rinkėjų žymėjimą, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) įvedė į rinkimų organizavimo procesą kaip papildomą rinkimų skaidrumą užtikrinančią priemonę. Anksčiau, balsuojant ne rinkimų dieną, rinkimų komisijų nariai (ar pašto darbuotojai) turėdavo ranka užpildyti dokumentus. Tuo tarpu Išankstinio balsavimo lakštas bus automatiškai suformuojamas VRK informacinės sistemos ir komisijos atspausdinamas.

„Rinkėjai, kurie dėl sveikatos būklės ar amžiaus yra sveikatos priežiūros (išskyrus ambulatorines), socialinės rūpybos ar globos įstaigose ir todėl negali atvykti balsuoti į rinkimų apylinkę, balsuoti gali paštu. Per šiuos rinkimus mūsų rajone specialiai balsavimui sudaryti du paštai – VšĮ Ukmergės ligoninė ir Jasiuliškių socialinės globos namuose. Balsavimas specialiuose paštuose vyksta spalio 5, 6 ir 7 dienomis. Ligoninėje bus galima balsuoti spalio 5 ir 7 dienomis, 10–14 valandomis, Jasiuliškiuose – spalio 6 dieną, 9–13 valandomis. Rinkėjai, kurie įrašyti į namuose balsuojančių rinkimų apygardos rinkėjų sąrašą, spalio 7 ir 8 dienomis galės balsuoti namuose“, – pasakojo J. Markevičiūtė.

Trečiadienį iki pietų pageidavimą balsuoti namuose buvo pateikę daugiau kaip 2 000 rinkėjų. Teisę balsuoti namuose turi neįgalieji, dėl ligos laikinai nedarbingi rinkėjai, sukakę 70 metų ir vyresni rinkėjai, jeigu jie dėl sveikatos būklės patys negali atvykti rinkimų dieną į rinkimų apylinkę, yra pateikę Vyriausiosios rinkimų komisijos nustatytos formos rinkėjo prašymą balsuoti namuose ir yra įrašyti į namuose balsuojančių rinkėjų sąrašus. Norint balsuoti namuose, reikia pateikti prašymą apylinkės rinkimų komisijai, nuėjus į rinkimų apylinkę arba užpildžius tokį prašymą, kuomet į namus rinkimų komisijos nariai pristato rinkėjo korteles. Jei asmuo yra neįgalus, prašymą gali pateikti ir kitas asmuo (šeimos narys, kaimynas, besirūpinantis asmuo ar komisijos narys).

Seimo rinkimų dieną, spalio 9-ąją, 24 iš 71 apygardos rinkėjai, kurie gyvena toli nuo rinkimų apylinkės balsavimo patalpų ar dėl kitų priežasčių, galinčių sutrukdyti ten atvykti, bus nemokamai nuvežti balsuoti ir parvežti atgal. Šia galimybe galės pasinaudoti ir Ukmergės rajono gyventojai, iš Kančiškių, Jakutiškių, Sarosčių, Atkočių, Kreivių bei Statikų kaimų ir Deltuvos gatvės 49 bei 51 namų vykstantys balsuoti į Deltuvą, Sietynų, Bečių, Rizgonių, Ruginių, Mankūnų ir Pageležių kaimų rinkėjai, kurie balsuoja Vepriuose, taip pat Šventupės kaimo rinkėjai, balsuojantys Vidiškių rinkimų apylinkėje.

Rinkimų teisę turi Lietuvos Respublikos piliečiai, kuriems rinkimų dieną yra sukakę 18 metų. Rinkimuose negali dalyvauti piliečiai, kurie teismo pripažinti neveiksniais.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas