M. Aukštuolienė, D. Vaišvilienė, A. Sakas.

Naujausi, Žmonės

Metų mokytojai: kas jie ir ką jiems reiškia pedagogo darbas?

Kasmet rugsėjį prasideda ne tik ruduo, bet ir mokslo metai. Po mėnesio, jau pajutus ritmą, ateina laikas švęsti – spalį pažymima Tarptautinė mokytojų diena. Šia proga jau devintą kartą apdovanojami geriausi rajono pedagogai.

Rajono švietimo įstaigų vadovai Švietimo tarybai pateikia siūlomus kandidatus geriausio mokytojo titului gauti. Kandidatūros apsvarstomos ir atrenkami trys šio garbingo vardo verčiausi pedagogai. Jas turi patvirtinti rajono Tarybos nariai.

Šių metų rugsėjo 29 dieną nuspręsta, kad geriausiais 2016-ųjų mokytojais tampa Jono Basanavičiaus gimnazijos fizikos mokytoja Marina Aukštuolienė, Sporto centro mokytojas Artūras Sakas ir Antano Smetonos gimnazijos anglų kalbos mokytoja Daiva Vaišvilienė.

Jau mokykloje žinojo, kad bus mokytoja

Bene trisdešimt metų pedagoge dirbanti Jono Basanavičiaus gimnazijos fizikos mokytoja M. Aukštuolienė dar mokykloje suprato, kad mokytojos darbas yra jos pašaukimas. „Jau nuo aštuntos klasės vedžiau pamokas mokykloje“, – sakė ji. Fizikė tokią galimybę turėjo, nes besimokydama mokykloje lankė tuo metu Vilniaus pedagoginiame institute veikusį būsimojo pedagogo fakultetą. Čia vykdavo įvairūs seminarai, mokiniai gaudavo užduočių. „Reikėjo vesti pamokas, renginius. Paskui viską tekdavo reziumuoti ir pateikti ataskaitą“, – savo pirmaisiais žingsniais pedagogo profesijos link dalinosi M. Aukštuolienė. Jaunuoliai, baigę būsimojo pedagogo fakultetą, sulaukdavo lengvatų stodami studijuoti.

Mokytoją darbe žavi iššūkiai. „Man patinka, kai nepavyksta išspręsti kokio nors uždavinio. Galų gale jį įveikus apima euforija“, – teigė ji. M. Aukštuolienės teigimu, fizikos tiesos nesikeičia metų metus, keičiasi tik vaikai. Tos bendravimo su jais metodikos, kurių buvo mokoma universitete, jau ne visada tinka. „Dirbdama pedagogo darbą sutvirtėjau. Anksčiau kelyje pasitaikius nesėkmei aštriai reaguodavau. Dabar galiu sakyti, kad užsiauginau šarvus. Tikriausiai taip gyventi mane išmokė dabartinė jaunoji karta. Matau, kad jiems į daug ką nusispjauti. Dalykai, į kuriuos mes labai jautriai reaguojame, jiems neatrodo tokie reikšmingi. Vaikai į tai žiūri paprasčiau, o rezultatas išeina vis viena toks pats“, – apie tai, kaip mokytojo profesija keitė ją pačią, sakė M. Aukštuolienė. Anot jos, pasirinkę šį darbą pedagogai laimi tuo, jog bendraujant su jaunimu yra daug lengviau prisitaikyti prie besikeičiančio pasaulio ir gyvenimo.

„Metų mokytojo vardas manęs nepakeis. Kaip dirbau, taip ir dirbsiu. Žinoma, malonu, kad pastebėjo, tačiau nosies tikrai neužriesiu“, – šypsojosi pedagogė.

Didžiausias džiaugsmas – auklėtinių pergalės

Metų mokytojo titulas simboliškai sutapo su Ukmergės sporto mokyklos mokytojo Artūro Sako dvidešimties pedagoginio darbo metų sukaktimi. Būtent spalio mėnesį sukanka dvidešimt metų, kai jis pradėjo dirbti su vaikais.

Jaunimą dziudo imtynėmis užkrečiantis A. Sakas pats šia sporto šaka susižavėjo dar 1979 metais. Tada, dar būdamas dvylikametis, jis tuometinėje Antroje vidurinėje atėjo į pirmą dziudo treniruotę, kurią vedė dabar jau anapilin išėjęs treneris Donatas Žvirblis. „Buvau nedidelio ūgio, norėjau išmokti apsiginti“, – apie tai, kodėl pasirinko imtynes, sakė A. Sakas. Jau pirmose varžybose Biržuose sėkmė buvo ukmergiškio pusėje, ten jis laimėjo trečią vietą. „Taip ir užsikabinau“, – šypteli pedagogas. Vyras visada sekė trenerio darbo specifiką, jį tai žavėjo. Baigęs mokyklą pasirinko Kūno kultūros institutą, kur mokėsi dziudo trenerio specialybės.

„Mieliausias dalykas mano darbe yra atskleisti savo auklėtinių talentą. Kai jie pradeda rodyti rezultatus, tai man yra pats didžiausias apdovanojimas“, – neslėpė jis.

Anot A. Sako, mokytojo karjeros pradžioje pritraukti vaikus buvo paprasčiau, tačiau Ukmergė yra kovotojų miestas ir čia talentingų sportininkų visada atsiranda. Pedagogas per du dešimtmečius sukaupė neįkainojamą patirtį savo srityje. „Stebėjau, kaip dirba geriausi treneriai, dalyvavau ne viename pasaulio ir Europos čempionate“, – sakė pedagogas.

Trenerio pasiekimus reziumuoja jo išugdytų sportininkų rezultatai. Tarp A. Sako auklėtinių yra įvairaus amžiaus grupių pasaulio, Europos čempionai bei prizininkai. „O kiek dar talentingo jaunimo auga“, – šypsosi jis.

„Metų mokytojo vardas – dar vienas laimėjimas mano gyvenime. Tai mano ir mano auklėtinių bendro darbo rezultato įvertinimas“, – apdovanojimu džiaugėsi A. Sakas.

Būdamas mokytoju privalai visur suspėti

Antano Smetonos gimnazijos anglų kalbos mokytoja Daiva Vaišvilienė pedagogės karjerą pradėjo 1989 metais. Moteris sako, jog besimokydama mokykloje ji negalvojo rinktis šią profesiją.

D. Vaišvilienė baigė tuometinę Pirmą vidurinę mokyklą, kurioje buvo dėstoma sustiprinta anglų kalba. Tai suteikė galimybę leng-viau įstoti į aukštąją mokyklą. „Norėjau dirbti su žmonėmis, patiko ir pati anglų kalba. Nenorėjau dienas leisti biure prie skaičių, o ir mokytojai man vis rekomenduodavo tapti pedagoge. Turbūt šie visi dalykai ir nulėmė mano pasirinkimą“, – prisiminė moteris.

D. Vaišvilienės manymu, pedagogas privalo būti pasitempęs ir visada domėtis tuo, kas vyksta pasaulyje. Moteris savo darbe labiausiai vertina bendravimą: „Bendrauti turi ne tik su vaikais, tačiau ir su kolegomis. Dauguma jų yra ir gyvenimo draugai, mus daug kas sieja.“

Vardydama, kas pasikeitė per jos darbo metus, D. Vaišvilienė išskiria ne tik dabar jau kitokius nei prieš dvidešimt metų vaikus, bet ir jų tėvus. Jie daug aktyviau domisi savo atžalomis, seka jų mokymosi procesą. „Mokytojo darbe dažnai tenka prisitaikyti prie įvairių naujovių. Tobulėja technologijos, atsiranda įvairių naujų reikalavimų. Privalai visur suspėti“, – sakė ji.

„Metų mokytojo apdovanojimas man pirmiausia yra kolegų įvertinimas. Malonu, kad tavo pastangas ir darbą pastebi. Manau, kad visi mano bendradarbiai nusipelno šio titulo ir anksčiau ar vėliau jį gaus“, – kalbėjo D. Vaišvilienė.

Rajono geriausi mokytojai bus iškilmingai apdovanoti Mokytojų dienos šventinio renginio metu Technologijų ir verslo mokykloje. Jiems be padėkų, gražių žodžių bei gėlių atiteks ir 10 MGL dydžio premijos.

Asmeninio albumo ir Dainiaus VYTO nuotraukos

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas