Asociatyvinė nuotrauka. Dainiaus VYTO nuotr.

Naujausi, Sveikata

Daugėja sergančiųjų peršalimo ligomis

Prasidėjus rudeniniam orui šalyje auga sergamumas ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI), taip pat registruojami pirmieji gripo atvejai.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, trečiąją rugsėjo savaitę, 19-25 dienomis, bendras Lietuvos sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis siekė 71,5 atv./10 tūkst. gyventojų. 2014–2015 m. gripo sezono metu 38-ąją metų savaitę bendras Lietuvos rodiklis buvo 52,2 atv./10 000 gyv.

Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI 38-ąją metų savaitę registruotas Šiaulių administracinėje teritorijoje (50,7 atv./10 tūkst. gyv.), o didžiausias – Vilniaus administracinėje teritorijoje (79,82 atv./10 tūkst. gyv.). Klaipėdoje užregistruotas ir gripo atvejis. Ankstesnę, 37-ąją metų savaitę, šalyje 10 tūkst. gyventojų teko 56,3 sergantys asmenys. Gripu sirgo vienas uteniškis.

Sergamumas peršalimo ligomis padidėjo ir Ukmergės rajone. Kaip „Gimtąją žemę“ informavo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Ukmergės skyriaus vyresnioji specialistė Vitalija Motiejūnienė, jau trys savaitės iš eilės daugėja sergančiųjų ŪVKTI ligomis.

Rugsėjo 19-25 dienomis rajono gydymo įstaigos peršalimo ligas diagnozavo 284 asmenims, tarp kurių buvo 181 vaikas. Sergamumas ŪVKTI siekė 78 atv./10 tūkst. gyv. 64 proc. sergančiųjų sudarė vaikai. Pasak V. Motiejūnienės, prasidėjus mokslo metams vaikai susirinko į kolektyvus ir tai sąlygojo išaugusį jų sergamumą. Be to, peršalimui palankus buvo ir oras: „Jis atvėso, o daugelis dar vilkėjo vasariškus drabužius“.

Lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, šiemet sergančiųjų rajone yra tris kartus daugiau. 2015 metų 38-ąją savaitę sergamumas ŪVKTI siekė 32 atv./10 tūkst. gyv.

Nors gripo atvejų Ukmergėje dar neužregistruota, gyventojai jau pradėjo skiepytis nuo šios ligos.

Kaip informavo ULAC, šią savaitę į Lietuvą pristatyta už valstybės lėšas įsigyta 2016-2017 metų gripo sezono vakcina ,,Influvac“, kuri bus skirta rizikos grupių skiepijimui.

Pasaulio sveikatos organizacija ypatingai rekomenduoja pasiskiepyti šiems rizikos grupių asmenims: 65 metų ir vyresniems asmenims; nėščiosioms; asmenims, gyvenantiems socialinės globos ir slaugos įstaigose; asmenims, sergantiems lėtinėmis širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, lėtinėmis ligomis susijusiomis su imuniniais mechanizmais, piktybiniais navikais; sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams.

ULAC duomenimis, Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos 2016–2017 metų gripo sezonui nupirko 110 000 dozių vakcinos. Rugsėjo 23 dieną į Lietuvą buvo įvežta 60 000 dozių, o likusį kiekį – 50 000, planuojama gauti spalio 3–7 dienomis.

Nuo rugsėjo 26 dienos vakcina pristatoma į asmens sveikatos priežiūros įstaigas. Šią savaitę gripo vakcina pasieks Vilniaus miesto ir rajono, Kauno, Marijampolės, Panevėžio, Šiaulių, Akmenės, Naujosios Akmenės, Biržų, Pasvalio gydymo ir globos įstaigas. Į Ukmergę ji atvežta pirmadienio pavakarę.

Vilniaus apskrityje nemokamai planuojama paskiepyti 25 411 asmenų. Ukmergės rajonui skirtos 1 765 vakcinos dozės. Didžioji dalis atiteks Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centrui, taip pat nemokamai skiepytis galės uždarųjų akcinių bendrovių „Teragyda“, Laimutės šeimos gydytojo centras, „Vilkmergės klinika“ pacientai bei Jasiuliškių socialinės globos namų, senelių namų globotiniai bei šių įstaigų darbuotojai.

Pasak vyresniosios specialistės V. Motiejūnienės, ukmergiškiai kasmet gana aktyviai skiepijasi. Pernai nemokama vakcina pasinaudojo 1 515 asmenų, 2014 m. – 1 333, 2013 m. – 1 714.

Antradienį jau pradėti skiepyti pirmieji ukmergiškiai. V. Motiejūnienė priminė, jog gyventojai, priklausantys rizikos grupėms ir norintys pasiskiepyti, turėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas