„Dviratis iš dviračių“ buvo sudarytas iš daugiau nei šimto žmonių.

Aktualijos, Naujausi

Judriosios savaitės metu žmones skatino „pakilti nuo sofos“

Ketvirtadienį Tarptautinės dienos be automobilio paminėjimo renginiais finišavo Europos judrioji savaitė. Jos metu daugelyje senojo žemyno miestų žmonės buvo skatinami užsiimti fiziškai aktyvia veikla, daugiau judėti. Ne išimtis – ir Ukmergė.

Mūsų rajone judrioji savaitė prasidėjo dar praėjusį antradienį Sporto centro stadione surengta sveikatingumo studijos „Balansas“ BeActive iniciatyva su „Emovents“ atrakcijomis. Įvairiausi daugeliui nematyti įrenginiai sulaukė didelio susidomėjimo. Norintieji įsispraudę į minkštą rutulį varžėsi futbolo aikštėje, kiti stengėsi įveikti pripučiamą kliūčių ruožą ar vartėsi specialioje minkštoje kvadrato formos karuselėje.

Penktadienį Sporto centras organizavo dviračių krosą „Rieda maži ir dideli“, kuriame dalyvavo įvairaus amžiaus dviratininkai. Jie atskirose grupėse varžėsi dėl greičiausiojo vardo. Rečionyse buvo žaidžiamas futbolas, „Juodojo rikio“ šachmatų klubo atstovai rengė orientacinį žygį po rajono piliakalnius.

Sporto centras būti aktyviems šventėje „Judu aš, judi tu, judame visi kartu“ kvietė ir dziudo skyriaus auklėtinius, jų tėvus bei šio sporto veteranus. Neliko pamirštas ir futbolas. Trečiadienį stadionas buvo sausakimšas jaunųjų futbolininkų, kurie atvyko į organizuojamą masinio futbolo treniruotę. Atlikę apšilimą ir pažaidę judrius žaidimus visi žengė į aikštę.

Kone du šimtai vaikų buvo padalinti į dvi komandas. Viena jų susirungė su „Spartako“ ir veteranų jungtinių pajėgų vienuolike, kita – su vyriausių Sporto centro auklėtinių komanda. Taip netradiciškai žaidžiamas futbolas sukėlė daug šypsenų ir emocijų.

Sporto centro direktoriaus pavaduotoja ugdymui Miglė Ivanauskienė „Gimtajai žemei“ sakė, jog vienas šios įstaigos organizuotų renginių tikslų buvo paskatinti judėti ne tik vaikus, bet ir suaugusiuosius. „Visada akcentavome vaikams, kad atsivestų ir savo tėvus“, – sakė ji. Pedagogė pripažįsta, kad suaugusiuosius sudominti yra sunkiau. „Galbūt žmonės kompleksuoja ar galvoja, kaip atrodo prieš kitus. Vaikai yra paprastesni. Nugriuvo, atsikėlė ir toliau nubėgo“, – kalbėjo M. Ivanauskienė.

Savivaldybės administracijos darbuotojai dieną pradėjo mankš- tindamiesi.

Savivaldybės administracijos darbuotojai dieną pradėjo mankš-
tindamiesi.

Ketvirtadienį siūlė automobilius palikti namuose

Visą judriąją savaitę užbaigti turėjo Tarptautinė diena be automobilio. Norėdami parodyti gerą pavyzdį jau kelintus metus iš eilės rajono savivaldybės vadovai ir administracijos darbuotojai dieną pradėjo mankšta Kęstučio aikštėje. Ją vedė kūno kultūros mokytojas Arūnas Miškinis.

Ketvirtadienį mieste kursavo nemokamai keleivius vežę maršrutiniai autobusai. Taip buvo siekta skatinti žmones bent vienai dienai palikti automobilius namuose ir tausojant gamtą naudotis viešuoju transportu, dviračiu arba eiti pėstute.

Nemokama kelione autobusu pasinaudoti nusprendė ir rajono vadovai. Kaip tik ketvirtadienį vyko kapsulės įbetonavimo į naujai statomos Autobusų stoties pamatus ceremonija. Meras Rolandas Janickas, administracijos direktorius Stasys Jackūnas ir mero patarėja Laima Gambickienė į renginį atvyko autobusu, kuriame turėjo galimybę pabendrauti su miesto gyventojais.

Dviratininkų kolona važiavo miesto gatvėmis.

Dviratininkų kolona važiavo miesto gatvėmis.

„Dviratis iš dviračių“

Visos judėjimo savaitės akcentu tapo dviračių žygis per Ukmergę. Mokyklų atstovai, dviračių entuziastai ir mėgėjai startavo nuo jį organizavusios Jono Basanavičiaus gimnazijos. Dviratininkai judėjo per miesto centrą, tada važiavo Žiedo gatve, kol galų gale tiltu kirto Šventąją ir atvyko į miesto stadioną. Visos kelionės metu juos lydėjo policijos pareigūnai.

Dalyviams apvažiavus garbės ratą, stadione juos pasveikino Turizmo ir verslo informacijos centro direktorė Lina Baublienė ir Seimo nario Arūno Dudėno padėjėja-sekretorė Skaistė Vasiliauskaitė-Dančenkovienė. Savivaldybės administracijos direktorius S. Jackūnas apdovanojo plakatų, skirtų Tarptautinei dienai be automobilio, konkurso nugalėtoją. Juo tapo Oskaras Verbickas. Vaikinui atiteko 200 eurų čekis dviračiui įsigyti.

Iš karto po to dviratininkai su savo transporto priemonėmis rikiavosi ant stadiono žolės. Minia žmonių suformavo „dviratį iš dviračių“. Šį unikalų vaizdą dronu nufotografavo laikraščio „Gimtoji žemė“ fotografas Dainius Vytas.

Diena užbaigta Visuomenės sveikatos biuro ir sveikatingumo studijos „Balansas“ organizuota visuotine mankšta „Ukmergiški – kelkis nuo fotelio“. 18 valandą vykęs renginys kvietė miestiečius prasijudinti po darbo dienos.

Be automobilio neišsiverčia

Vis dėlto akcija, skatinanti nesinaudoti automobiliais, didelio miesto gyventojų palaikymo nesulaukė. Mašinų srautas mieste nebuvo nė kiek mažesnis nei eilinę dieną, stovėjimo aikštelės buvo pilnos.

Ukmergėje gyvenanti Dovilė, pakalbinta „Gimtosios žemės“, sakė, jog turint du vaikus, kuriuos reikia kasdien nuvežti į darželį, neįmanoma apsieiti be automobilio. Šalia prekybos centro dviračiu apsipirkti atvažiavęs Juozas teigė, kad šia dvirate transporto priemone naudojasi kasdien, kai tik leidžia orai, tačiau jeigu turėtų vairuotojo pažymėjimą, tikriausiai dviratį išmainytų į automobilį. „Apie Tarptautinę dieną be automobilio nieko nesu girdėjęs“, – atviravo vyras.

Rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorė Vaida Puodžiūnienė sakė, kad užsisėdėjusius žmones išjudinti yra sunku. „Ta viena diena, kurios metu skatinama nesinaudoti automobiliais, nieko neduos. Reikia judėjimu užsiimti nuolat“, – tvirtino ji. Direktorės manymu, norint, kad žmonės bent dienai automobilį pakeistų dviračiu, reikalinga ir gera infrastruktūra, kurios šiuo metu mieste nėra.

Pašnekovė pridūrė, kad ukmergiškiai visgi linkę judėti daugiau negu anksčiau. „Mes skatiname žmones būti aktyviems kasdien. Po truputį, bet norinčių judėti atsiranda vis daugiau. Labai populiarūs mieste įrengti lauko treniruokliai, vis daugiau žmonių propaguoja šiaurietišką ėjimą. Viskas palaipsniui, bet juda į gerąją pusę“, – kalbėjo V. Puodžiūnienė.

Dainiaus VYTO nuotraukos

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Indrė :
    Geras, niekad nemačiau dviračio iš žmonių, atrodo wow. Įsivaizduoju kaip smagu tiems, kurie ten sudalyvavo.. Įsirėminčiau tokią nuotrauką. Geriausias laisvalaikis ant dviračio.. Saulutei prašvitus turėdama laisvo laiko visada sėdu ant dviračio ir važiuoju tiek, kiek galiu :)

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas